|
Batı Mısır"da Atina demokrasisi istiyor

Demokrasinin yolu, ortak aklın yoludur. Demokratik yönetimin sesi, ortak aklın sesidir. Ortak akıl yanlışta birleşmez. Dünyada, ortak aklı zenginleştirmek, ortak akla yeni boyutlar kazandırmak, her ülkenin görevidir. Demokrasilerde amaçlar kadar araçlar da önemlidir. Hiçbir erdemli amaca hukuk ve etik dışı araçlarla ulaşılamaz. Demokrasi, hem amaçlarda, hem araçlardadır.

*

Avrupa''da demokrasi deyince, akla Kudüs demokrasisi değil, Atina demokrasisi gelir. Ancak, Atina''da bütün seçmenlerin oyu değil, özgür seçmenlerin oyu önemlidir. Atina''da özgürlerin bir değerli oyu, özgür olmayanların bin değersiz oyuna eşittir. Atina demokrasisi çoğunluğun demokrasisi değil, azınlığın demokrasisidir. Bu yüzden, Amerika çok korktuğu İslam dünyasında, Atina demokrasisi istiyor.

*

Batı dünyası, İslam dünyasında, ortak aklın demokrasisi olan Kudüs demokrasisini, kendisi için en büyük tehdit olarak algılıyor. Bunun için, Cezayir''de özgür seçimlerle, yönetime gelen iktidara, ne Avrupa ne Amerika yardımcı oldu. Cezayir''de seçmenlerin oyuyla iktidara gelen yöneticiler, darbecilerin silahlarıyla, yönetimden uzaklaştırıldılar. Cezayir kanlı bir iç savaşa sürüklendi.

*

Yıllar önce Cezayir''de uygulanan yöntemle, Mısır''da da, Kudüs demokrasisi yerine, Atina demokrasisi uygulamak için, çoğunluğun oylarıyla seçilen yönetim değiştirildi. Mısır''da da ortak akla dayanan bir demokratik yönetim kurulacak ve Kudüs demokrasisinin yolu açılacaktı. Batı dünyası destek olmadı. Mısır darbeler ülkesi olmaktan kurtulamadı.

*

İslam dünyasında açıkça gözlendiği gibi: Batılılar demokrasinin değil, Batı bağımlısı, seküler yönetimlerin yanındalar. Batı''da sürekli büyütülen İslam korkusu, Müslüman ülkelerdeki dayatmacı yönetimlerin ekmeğine yağ sürüyor. Avrupa ülkeleri ve Amerika, kendi güvenliklerini güvence altına almak için, İslam dünyasındaki iç savaşlara silah satarak, çifte kazanç peşindeler.

*

Bütün dünya aydınlarının, Camus''nün Veba romanında anlattığına benzer bir biçimde, Batı''nın çifte standardına karşı ortak bir tavır almaları gerekir. Einstein''nin enerji formülüyle ifade edilirse: Demokrasi eşittir ortak akıl çarpı özgürlüğün karesidir. Ortak aklın özgünlüğü, özgürlükle korunur.

*

Kusursuz siyasi sistem olmaz. Çoğunluk varsa, azınlık vardır. Çoğunluğun sesini duymayanlar, azınlığın haklarına saygı göstermezler.

*

Çoğunluğun beklentileri, ortak aklın beklentileridir.

*

Ortak akıl yanlışa ortak olmaz.

*

Demokrasi ortak aklın yönetimidir.

11 yıl önce
Batı Mısır"da Atina demokrasisi istiyor
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!