|
Batı müziğinin başkenti Viyana"dır

Viyana''da yaşayanlar, hiç farkında olmadan, ırkçılığı aşan değerler kazanarak, çok kültürlüğü benimsemek zorunda kalırlar. Viyana, İstanbul, Berlin, Paris ve Londra gibi, Avrupa''nın kültür başkentlerindendir. Viyana''da müzikte bir notadan başka bir notaya geçer gibi, ulusal değerlerden, uluslararası değerere geçilir. Avurap''da hiçbir şehir, Viyana kadar müziğe düşkün değildir. Viyana dünyanın müzik merkezlerinin başında gelir.

*

Stefan Zweing''ın “Dünün Dünyası”nda anlattığı gibi, Batı müziğinin “ölmez yedileri”, Gluck, Haydn, Mozart, Beethowen, Scubert, Brahms ve Johann Strauss, müziklerini Viyana''dan dünyaya açmışlar ve “Avrupa kültürünün bütün akımları bu şehirde birleşmiştir. Viyana''da Macarlık, Almanlık, Hırvatlık, Boşnaklık ve Türklük, birleşebilecekleri ortak bir zemin, ortak bir kültür bulmakta güçlük çekmezler.

*

Haftalık Zaman Avusturya''nın Birinci Viyana''daki bürosunda, Avrupa''nın medeniyet sevdalısı Türkleri Hüseyin Bayçöl, Ahmet Akbulut, ve Serhat Kula ile silahlı güçlerin yerini silahsız güçlerin aldığı bir dünyada, aydınların çalışmalarının azandığı yeni boyutları tartıştık. Merzifonlu''nun yıkılmasına göz yumamadığı ve teslim olmasını beklediği Birinci Viyana, Avrupa kültür ve müziğinin başkentidir.

*

Viyana yüzyılların içinde Birinci Viyana''dan Yirmibeşinci Viyana''ya bir ağacın büyümesi gibi, doğal bir biçimde halka halka büyümüştür. Viyana''nın en değerli semtini İstanbul''un sur içi gibi, eski kale içi oluşturmaktadır. Türklerin yerle bir etmeye kıyamadıkları kale duvarlarının yerine Burgstrasse''nin gözkamaştıran tarihsel yapıları geçmiş ve Batı müziğinin büyük ustaları burada yetişmişlerdir.

*

Alplerin en son dizilerinin eteklerinde uzanan Viyana, Tuna''nın ortasından aktığı, Budapeşte''ye kadar uzanan ovayla bütünleşir. Viyana''da nerede başlayıp, nerede bittiği belli olmayan dağlarla ovalar arasında, Haydyn''nin müziği gibi, eşsiz bir uyum ve düzen vardır. Avusturya müziğinin ilham kaynağı, Osmanlılıların Viyana büyükelçiliğinde, büyük bir mehter Takımı''nın, haftanın belirli günleri verdiği muhteşem konserler olmuştur.

*

Mozart''dan Beethoven''e Batı müzik dünyasının büyük ustaları, Mehter müziğinden esinlenerek, Türk Marş''ları bestelemişlerdir. Türkler, Viyana''nın yanıbaşındaki Estergon''da yüzyıla yakın kalmışlar, iki kere kuşattıkları Viyana''ya yalnızca kefensizbedenlerini değil, kahveleriyle birlikte Mehter müziklerini de bırakmışlardır.

*

Kalıcı müziğin sırları, suyun akışında, ordunun yürüyüşünde, rüzgarın esişinde, kuşun ötüşünde ve kelebeğin uçuşunda gizlidir. Müziğin sırrını yakalayan hayatın sırrını yakalar.

*

Müzik insanın gönül dünyasını aydınlatan, akıl dünyasını parlatan, kutlu bir ışıktır.

*

İnanılmadan yapılan müzik kalıcı olmaz.

13 yıl önce
Batı müziğinin başkenti Viyana"dır
Bunun adı aşk değil
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü