|
Demokratik olgunlaşma sürecinde Türkiye

Demokrasi çağında, başta İslam dünyası olmak üzere, bütün ülkeler demokratikleşme sancıları çekiyorlar. İslam dünyasının demokratik yönetimleri benimsemesi, Rusya ve Çin''in de demokratikleşme sürecini hızlandıracaktır. Yirmi birinci yüzyılda, demokratik olgunlaşma yolunda atılan adımlarla, İslam dünyasındaki yönetim değişiklikleri, dünyanın ekonomik yapısında olduğu kadar kültürel dokusunda da köklü dönüşümlere yol açacaktır.

*

Dünyada pekçok insan için, Birleşmiş Milletler bayrağı gibi bilinen Einstein''in ünlü enerji formülüne benzetilerek ifade edilirse: “Demokratik olgunluk eşittir, ekonomik yapı çarpı kültürel dokunun karesidir.” Yüzyılların içinden süzülerek gelen ve bütün insanlığın ortak değerlerinde gizlenmiş, demokratik enerjiyi açığa çıkarmak için, sağlıklı bir kültürel geleneğe ve sağlam bir ekonomik yapıya ihtiyaç vardır.

*

Yirminci yüzyılın başında dünyada demokratik olgunluğa erişmiş hiçbir yönetim yoktu. Komünizm, Faşizm ve Kapitalizm geçerliliklerini bütünüyle yitirdiler. Artık Küba da, Kuzey Kore de, Bahreyn de, demokratikleşmek zorundadır. Yirmi birinci yüzyılda dünyanın hiçbir ülkesinde demokratik olmayan yönetimlere yer yoktur. Artık dünyada demokratik yönetimlerin seküler kaynaklarından daha çok kutsal kaynakları tartışılacaktır.

*

Kültürel doku ve ekonomik yapı ne kadar demokratikleşirse, demokratik yönetimler de o kadar zenginleşirler. Demokratik olgunluk, bütün kurum ve kuruluşların kabul ettiği, ancak hiçbir kurum ve kuruluşun tek başına değiştiremediği, dünya ölçeğinde benimsenen evrensel kurallara dört elle sarılarak kazanılır. Demokratik kurum ve kuralların en büyük güvencesi, açık, özgür ve adil seçimlerdir. Seçimler demokratik yönetimlerin toplumu duyan kulaklarıdır.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, demokratik olgunluğa erişmiş ülkelerde, tedirginlikten uzak, huzur ve güvenlik vardır. Her yüzyılda karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan, güven ortamlarında huzur ve özgürlük en büyük ekonomik ve kültürel güç ve zenginlik kaynağı olmuştur. Huzursuzluğun olmadığı toplumlarda, insanlar hayatın her alanında üretici güçlerinin doruk noktalarına ulaşarak, bolluk toplumunun en güzel örneğini verirler.

*

Nasıl tek bir fakülteyle, güçlü bir üniversite kurulamazsa, bir siyasi partiyle de sağlıklı bir demokratik yönetim inşa edilemez. Bunun için, Anadolu''da “Bir dükkanla çarşı olmaz” denilir. Rakipleri olmayan hiçbir kurum ve kuruluş, kendisini yenileyemez. Demokratik olgunluk, bütün kurum ve kuruluşların doğrulukta yarışmalarından kaynaklanır. Demokratik yönetim doğrulukta yarışanların sayısını çoğaltan yönetimdir.

*

Demokratik olgunlaşmada, kültür ve ekonomi en önemli ve en etkili, birbirini tamamlayan iki ana kaynaktır.

*

Demokratik ülkeler, bütün aydınların vatanlarıdır.

*

Demokrasilerde aydınlara kimlik sorulmaz.

13 yıl önce
Demokratik olgunlaşma sürecinde Türkiye
"kuyruklu yalan" ve/veya "yalanın kuyruklusu"
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü