|
Facebook gençlerinin dünyası

Bilgi toplumlarının bilgelik toplumlarına dönüşemediği bir dünyada, genç ve yaşlı toplumun bütün kesimlerini birbirine bağlayan sosyal medya ağları, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın odak noktasına yerleştiler. Facebook ve Twitter gibi, ulusal ve uluslararası ölçekte iletişim sağlayan ortak medya ağları, İngiltere''den Suriye''ye, bütün ülkelerde haksızlıklara, yolsuzluklara ve dayatmacılara karşı çıkan eylemlerin örgütlenme alanı oldular.

***

Yazılı, sesli ve görüntülü yayınların, harman olduğu internet ortamındaki iletişim ve etkileşim, ekonomiden politikaya her alanda köklü dönüşümlere yol açmaktadır. Gençler okullarında geçirdikleri zamandan kat kat fazlasının bilgisayar ya da televizyon ekranları karşısında geçirmektedirler. Oluşmakta olan Facebook toplumunun simgesi internettir. Bugünün değerlerini yarına taşıyacak olan gençlerin, tutum ve davranışlarını, büyük ölçüde internet belirlemektedir.

***

Maltepe Üniversitesi''nin “İnsan ve Toplum Bilimleri Merkezi”, Türkiye''nin önde gelen sosyologlarından, Prof. Dr. Belma T. Akşit ve Prof. Dr. Bahattin Akşit yönetiminde, Sosyoloji Bölümü''nden Esra K. Peker ve Seval Gülen''in yardımlarıyla, “Türkiye''deki sosyal ve Kültürel Değişmeler Hakkında Liseli Gençlerin Düşünceleri"ni araştırdılar. Sosyoloji öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, gençlerin dünya görüşlerini aydınlatan önemli ipuçları içermektedir.

***

Araştırma İstanbul''un Asya yakasında Düz Devlet, Anadolu, Meslek, İmam Hatip ve Özel 45 lisede, 2356 öğrenciyle yapılmıştır. Öğrenciler dünyadaki gelişmelere ayak uydurmakta ve kendisini yenilemekte zorlanan, eğitim sistemini kıyasıya eleştirmektedirler. Gençler Türkiye''nin dünyadaki yerinin, öncelikle sınırlarının içinde milyonlarca Anadolu insanının yaşadığı AB olduğunu düşünmektedirler. Onlar yurt içinden daha çok yurt dışında yaşamayı düşünüyorlar.

***

Araştırmaya göre, sınırların dışına çıkmak isteyen gençlerin düşünce ve eylem dünyalarında, vazgeçilmez yer tutan değerlerin başında kardeşliğe dönüşen arkadaşlık gelmektedir. Sosyal medya arkadaşlığını, coşkunun simgesi müzik, dünyayla bütünleşme aracı internet, ulusal ve uluslararası alanda, kimliklerinin belirleyicisi dini inançları izlemektedir.

***

Türkiye''de olduğu gibi, bütün dünya''da gençler özgür bırakılsalar, hiçbir korkuya kapılmadan, güzel olanı bulurlar ve doğru olanda birleşirler. Dünyanın hiçbir ülkesinde, gençler çıkar hesabı yapmazlar ve ikiyüzlü davranmazlar, oldukları gibi görünürler, göründükleri gibi olurlar. Çünkü, gençlerin iktidar olma kaygıları yoktur, iktidar olmak için dünyayı ateşe vermezler.

***

Dünyanın her yerinde gençler, kolaylıkla yönlendirilebilen, uyarılara çok açık ve hemen inanmaya hazır en büyük kesimi oluştururlar.

***

Sosyal medya ağları, büyük bir sosyal sorumluluk taşımaktadırlar.

***

Balığın gölüne göre büyüdüğü gibi, bilgelik de ortamına göre büyür.

***

İnternet bilgiden önce bigelik kazandırmalıdır.

٪d سنوات قبل
Facebook gençlerinin dünyası
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle