|
Şiddete şiddetle karşı olan lider

Osmanlı Devleti''nin küçülerek Türkiye Cumhuriyeti''ne dönüşmesinde, Anadolu insanına kimliğini kazandıran İslam ekonomik, siyasal ve kültürel her sorunun kaynağı olarak görüldü. Türkiye''nin karşı karşı olduğu sorunların çözümü, yüzyıllar içinde Anadolu''nun Yunus''un şiirleriyle yoğrulan değerlerinde değil, Rönesans sonrası Avrupa''da oluşan seküler değerlerde arandı. Cumhuriyete dönüşen yeni devletin, bütün kurum ve kuruluşları Avrupa ülkelerinden ithal edildi.

*

Türkiye''de devletten gelen baskı ve şiddetle, Anadolu insanının cumhuriyet öncesi, bin yıllık tarihinin yok sayılması, Türk toplumunun üretim gücünü büyük ölçüde baltaladı. Tek parti dönemindeki, dayatmacı uygulamalarla, Anadolu insanı, üretim coşkusuyla birlikte kültürel hafızasını da yitirmiştir. Anadolu''dan büyük bir kültür krizine yol açan, baskıcı uygulamalara “yeter söz milletin” demenin yolu, çok partili dönemde, yapılan demokratik seçimlerle açılmıştır.

*

Darbeli çok parti döneminde siyasal hayata İslam''ın değerleri yeniden kazandırmada, yeni kaybettiğimiz Erbakan Hoca bir dönüm noktasıdır. Hoca, ahlaksız politikanın iktidar olmak için, her türlü şiddeti mübah gördüğünü bildiğinden, “önce ahlak ve maneviyat” diyerek, Anadolu insanının, bin yıllık değerleriyle, demokratik sürece katılmasının yolunu açtı. O açtığı uzun ve ince bir yolda, hiçbir ümitsizliğe kapılmadı, yorulma bilmez bir gayretle, her türlü şiddete karşı çıkarak, kimsenin burnunu kanatmadan, sabırla yürümesini bildi.

*

Erbakan Hoca''nın Türk ve İslam dünyasına en büyük ve en önemli katkısı, dayatmacı yönetimlerin, kurşun atarak değil, oy atarak, değiştirilmesine, öncülük yapması oldu. Onunla Anadolu insanı, Tanzimat ile başlayan demokratikleşme sürecinde ki sapmaları önlemede, insanların kafalarını saymanın, kafalarına vurmaktan çok daha canalıcı olduğunu kavradı. Bu yüzden, Türk toplumu, değerlerini sokaklarda değil, seçimlerde savundu, çoğunluğun yanlışta birleşmeyeceğine inandı.

*

Erbakan Hoca, Türkiye''nin bir toplu iğne bile üretemediği bir dönemde, Anadolu insanının ortaklık kültürüne yeni boyutlar kazandırarak, Gümüş Motor''un kuruluşuna öncülük yapmıştır. O her zaman büyük rüyalar gören, büyük hayalleri olan, büyük projeler düşünen bir lider olmuştur. Anadolu insanı, İstanbul başta olmak üzere, nasıl bütün Türkiye''yi camilerle donatmışsa, o da sanayi yatırımlarıyla donatmak istiyordu, fabrika yapan fabrikaların sevdalısıydı.

*

Her fırsatta Hoca, Batı dünyasının teknolojik gücünün, İslam dünyasının bilimsel gücüne dayandığını vurgulardı. Çünkü bilim dünyasında, hiçbir teori iyi bir pratik kadar önemli değildir. Onun gözünde, Müslüman ülkeler alacaklı, Hristiyan ülkeler borçluydu ve alacaklar bir gün mutlaka tahsil edilecektir.

*

Dünyanın Avrupa ve Amerika''dan ibaret olmadığını göstermek için, Erbakan Hoca Batı''nın “G7” ülkelerine karşı Doğu''nun “D8” ülkelerini bir araya getirdi. Hoca, dünyanın Batılılaşmasına değil, Doğululaşmasına dikkat çekmek istiyordu.

*

Dünyayı ordularla değil, ağır sanayiyle fethetmek isteyen Necmeddin Hoca, Fatih''e hayrandı, okyanusları aşan rüyalar görürdü.

*

Türk ve İslam dünyası bir liderini yitirdi.

13 yıl önce
Şiddete şiddetle karşı olan lider
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle