|
Köpük ekonomileri çöküyor

Hong Kong, Singapur, Doha ve Dubai örnek aldıkları New York gibi, yatay değil, dikey büyüyen şehirlerdir. Onların şehir merkezleri, Manhattan benzeri birer gökdelen ormanıdırlar. Yirmibirinci yüzyılın piramitleri olan gökdelenlerle donatılan bu şehirler, bütün dünyada, paradan ve arsadan para kazanmanın simgesidirler. Gökdelenler arsanın, borsa paranın, sınırsız rant sağlama araçlarıdır.

Arsanın rantı gökdelene dönüştürülerek, paranın faizi de elden ele dolaştırılarak, akıl almaz boyutlara ulaştırılır. Bahçedeki meyva, tarladaki tahıl bir kere değerlendirilir. Gökdelene dönüştürülen arsa, faizde dolaşan para tekrar tekrar değerlendirilir. Arsa ve hisse senetleri kadar, hiçbir üretim faktörünün değeri yapay olarak artırılamaz. New York''tan bütün dünyaya ihraç edilen kültürde, herşey paranın rengine boyanır.

Japonya''nın Kyoto Üniversitesi''nden Prof. Dr. Takamitsu Sawa, taşınabilir ve taşınamaz değerler borsalarıyla, Amerika''yı izleyen Japonya''yı, “Köpük Ekonomisi” olarak nitelendirir. Günün fiyatlarıyla, Japonya''nın arsa değeri Amerika''nın toplam değerinin dört katına ulaşıyormuş. Amerika''nın toprakları, Japonya''nın yirmibeş katı büyüklükte olduğuna göre, Japonya''da her metrekare toprağın değeri, Amerika''daki toprağın değerinin yüz katı olmaktadır.

Benzer çalışmalar, Hong Kong, Singapur, Dubai ve Doha için yapılsa, onların bugünkü arsa değerleri de, Tokyo ve New York''un değerlerinden kat kat daha fazladırlar. Dünyada arsa ve borsadan para kazanmanın öncüsü Amerika''dır. Amerika''yı, İngiltere, Hong Kong ve Japonya izlemiştir. Paradan para kazanmaya dayanan seküler kültürün merkezi Batı dünyasıdır. Petrol zengini ülkeler de onların peşinden gitmektedirler.

New York''u Avrupa''nın değişik ülkelerinden gelmiş göçmenler kurmuştur. New York''un yerlileri Kızılderililerdir, onların dışında herkes dışarıda gelmiş yabancıdır. Hollandalı Vali Peter Minuit, Manhattan Adası''nı Kızılderililerden yirmidört dolara satın almıştır. Faizin binbir çeşidini icat eden Amerikalı finans uzmanları, adayı satan Kızılderiliyi çok akıllı bulurlar. “O aldığı parayı bankaya yatırsaydı, faiz gelirleriyle, adanın yarısını geri alırdı” derler.

Ekonomilerde uzun vadeli hesaplar, genellikle beklenen sonucu vermezler. Çünkü, ünlü iktisatcı Keynes''in dediği gibi: “Uzun vadede herkes ölür, kimse hayatta kalmaz”. Bu yüzden, Kızılderililer, bırakın Manhattan Adası''nın yarısına sahip olmayı, koskoca Amerika''yı yitirmişler.

İster Dubai, ister New York, isterse Tokyo da olsun, paradan para kazanmanın özendirilmesi, bütün ekonomiyi, gizli bir hastalık gibi içinden çökertir.

Ekonomik güç, paradan para kazanmaktan değil, ürün ve hizmet üretiminden kaynaklanır.

Sudan gelen sele gider, faizden gelen krize gider.

Yol paradan para kazananların yolu değildir.

14 yıl önce
Köpük ekonomileri çöküyor
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu