|
Nüfus meselesi memleket meselesidir

Ülkeler ürün, hizmet ve bilgi üretme güçlerine göre sıralanırlar. Elementlerin periyodik tablosu gibi, ülkelerin de bir periyodik tablosu vardır. Her ülke, nüfusuyla, tarihiyle, coğrafyasıyla, diliyle, üniversiteleriyle, hastaneleriyle, kamu, özel ve gönüllü kuruluşlarıyla, ülkeler sıralamasında yerini alır. İbn Haldun''un vurguladığı gibi, ülkelerin ekonomik, siyasal ve kültürel başarıların kaynağında, nüfus ve üretim güçleri vardır.

*

Güçlü bir ülke olmada, nüfus büyüklüğünü bir fırsat olarak gören İbn Haldun''dan, bir tehdit olarak gören Malthus''a kadar, nüfustaki gelişmeler, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın en önemli tartışma konusu olmuştur. Ülkelerin nüfus yapılarıyla ekonomik yapıları arasında doğru orantılı bir bağıntı vardır. Tarihin hiçbir döneminde, nüfusu küçük ülkelerin, siyasal güçleri büyük olmamıştır.

*

Hafta içinde, 24 Tv yöneticileri Yiğit Bulut ve Aydın Türkgücü öncülüğünde, Genel Koordinatör Merve Türkay''ın hazırlayıp sunduğu, “Söz Hakkı” programında, “Türk ailesinin yapısını ve Türkiye''de nufus sorunları”nı tartıştık. Sabah gazetesinden Hasan Celal Güzel''in telefonla katıldığı programda, ailelerdeki çocuk sayısının nufus büyüklüğü üzerindeki etkileri ele alındı. Nüfus ve meslek olgusu değişik boyutlarıyla ortaya konuldu.

*

Bir ülkede çocuklar aileyi, aile ekonomiyi ayakta tutar. Nüfusu küçük olan ülkelerin, ekonomileri büyük olmaz. Bir ülkede her aile, bir çocuk sahibi olursa, o ülkenin nüfusu azalır, iki çocuk sahibi olursa ne azalır, ne de çoğalır. Bir ülkenin nüfusunun düzenli bir biçimde artabilmesi için her ailenin en azından üç çocuk sahibi olması gerekir. Ailelerin ortalama çocuk sayısı üçün altında kalırsa, nüfus azalmaya başlar. Türkiye nüfus azalması sorunuyla karşı karşıyadır.

*

Düzleşen dünyada, toprak ve sermaye büyüklüğü, belirleyici üretim faktörü olmaktan çıktı. Bütün dünyada genç, meslek sahibi, girişimci, paylaşmasını ve resk almasını bilenler, üykelerin üretici entellektüel sermayelerini oluştururlar. Türkiye''nin nüfusu 75 milyon yerine 15 milyon olsaydı, bölgesinde ve dünyada, ağırlığı, sözü ve etkisi olmazdı. Ülkelerin periyodik tablosunda Türkiye sıradan bir ülke olurdu.

*

Prof. Dr. Sabahattin Zaim''in “Türkiye''de Nüfus Meselesi” kitabında ayrıntılı olarak ortaya koyduğu gibi: “Nüfus meselesi memleket meselesidir”. Bir ülke nüfus meselesini çözmeden, meslek meselesini çözemez. Türkiye, eğitimsizlikten kaynaklanan mesleksizliğin üstesinden gelmek için, genç nüfusuna daha çok yatırım yapmalı ve daha çok önem vermelidir.

*

Genç nüfusu azalan bir ülkenin girişimci ve ekonomik gücü büyümez, göçe açık hale gelir.

*

Girişimciler genç nüfus arasından çıkarlar.

*

Gençler girişimci girişimciler genç olur.

*

Girişimcilik üretmesini bilmektir.

*

Üretenler yoksul düşmezler.

12 yıl önce
Nüfus meselesi memleket meselesidir
Bir maçtan daha fazlası
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!