|
Sağlıklı toplumun simgesi terazidir

Terazi hassas bir dengeye göre ölçüm yapar. Ondan yararlananlar, onun hassas dengesini koruyamazlarsa, doğru ölçüm yapamazlar. Terazisi dengesiz olan toplumların, kültürel dokuları ve ekonomik yapıları dengeli olmaz. Bu yüzden, dünyanın neresinde olursa olsun, sağlıklı toplumların simgesi terazidir. Onun çok hassas olan yapısında, en küçük iyilik ve en küçük kötülük karşılıksız kalmaz.

*

Terazisi eğri olan toplumların insanları doğru olmaz. En geniş anlamıyla terazi, kötülüğü iyilikle, yanlışlığı doğrulukla ve çirkinliği de güzellikle dengelemenin aracıdır. Sağlıklı toplumlarda, insanların iyilikleri kötülüklerinden doğrulukları yanlışlıklarından ve güzellikleri de çirkinliklerinden daha fazladır. Ekonomik, siyasal ve kültürel hayat, onlarla yaşanır kılınır. Çünkü, onlar tartarken doğru tartarlar.

*

Bilgi toplumun odak noktasında bilgisayar varsa, sağlıklı toplumun odak noktasında da terazi vardır. Terazi herkesin hakını aldığı, kimseye haksızlık yapılmayan adil toplumu simgelediği kadar hayatın her alanında dengeye ulaşmış sağlıklı toplumu da simgeler. Ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla hayat, teraziyle herkesin yeteneğine göre ürettiği ve ihtiyacına göre tükettiği en verimli dengesine kavuşur.

*

Dünyanın her yerin, toplumların en değerli hazinesi adalettir. Adaletin terazisinde insanların güçleri değil, hakları tartılır. Adalet dağıtmada, haklıların güçsüzlüğü, haksızların gücünden çok daha önemlidir. Bütün toplumlarda güce dayanmayan adalet ve adalete dayanmayan güç, haksızlıklara yeni boyutlar kazandırır. Adaletin terazisi dengesini, haklıların gücüyle bulur.

*

Terazisi eğri olan toplumların adaletleri doğru olmaz. Bütün ülkelerin birbiriyle iletişim ve etkileşim içinde olduğu bir dünyada, her ülke adalet terazisinin güvenliğinden sorumludur. Bütün ülkelerde üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü geçerli olmadıkça, hiçbir ülkenin kaynaklarını dengeli olarak dağıtması ve verimli olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Hukukun üstünlüğünün savunulması, insanın değerinin tartışılmazlığının savunulmasıdır.

*

Adalet terazisiyle tartarken, doğru tartan toplumlar, adil yönetimin kaynağı olurlar. Adalet terazisi, insanın gönlünün derinlerinden herkese seslenen evrensel vicdanın evrensel sesidir. Evrensel vicdanın sesi, iyiliğin, doğruluğun ve güzelliğin sesidir.

*

Kendilerine gönüllerinden seslenen evrensel vicdanın sesini duymayanlar, dünyada haksızlığa uğrayan insanların sesini hiç duymazlar.

*

Terazisiz adalet, adaletsiz millet yoktur. Doğru tartan teraziden kimse rahatsız olmaz. Dengesini koruyan terazi en değerli hazinedir.

*

Adil davranana, adil davranılır.

14 yıl önce
Sağlıklı toplumun simgesi terazidir
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî