|
Silikon Vadisi"nde bir girişimci

Ülkeler arasındaki bilimsel ve teknolojik birikim farklarının giderek azaldığı bir dönemde, Silikon Vadisi dünyanın en önemli teknoloji merkezi olma özelliğini koruyor. Sağında ve solunda dünyanın önde gelen iki üniversitesi, Stanford ve UC Berkeley''in yer aldığı Vadi, bütün dünyadan girişimcilerin buluştuğu adrestir. Dünyanın her yerinde gelen çalışanlarıyla, Vadi''deki şirketler, “Birleşmiş Milletler”e benzerler.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, girişimcilik, tek başına değil, birlikte çalışmaya yatkın insanların, yorulma bilmez gayretleriyle, yeni boyutlar kazanır. HP''den Apple''a dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinin doğum yeri olan Vadi''de, girişimcilik bir takım işidir. Takımlar da kusurlar kolaylıkla görülür. Kusurları giderecek önlemler de hep birlikte alınır. Büyük resim takımların çalışmalarıyla netlik kazanır.

*

Kutsal kültürle yoğrulan, sürekli arayış içinde olan, aklın doğrularından önce gönlün sezgilerine önem veren, bir Vadi girişimcisi, Steve Jobs, hayatını yitirdi. “Apple bir takım sporudur” diyen Jobs, bilgisayar ve iletişim dünyasında köklü dönüşümlere yol açan, bilgi toplumu ürünleriyle, ekonomik ve kültürel hayata yeni boyutlar kazandırdı. Silikon Vadisi''ndeki güçlü yenilik tutkusu, hayatı hem kolaylaştırdı, hem de karmaşıklaştırdı.

*

Silikon Vadisi''nde girişimcilerin, başarıya giden merdivenden düşerek başarısız olmaları, hoş karşılanır. Vadi''de “başarılı olmanın yolu başarısızlıktan geçer,başarısızlık pahalı da olsa, en önemli tecrübedir” denilir. Ürettikleri bilgi, hizmet ve ürünlerle, dünyayı yerinden oynatan girişimcilerin, izleyicileri tarafından başarısızlıkları değil, başarıları konuşulur. Vadi''de başarıyla birlikte başarısızlık da bir sermayedir.

*

Çalışanlarıyla birlikte Apple her gün yeniden kefetmenin peşinde olan, Shakespeare hayranı Jobs, Himayalarda ölümle burun buruna gelmiş. Denizde ölümle karşı karşıya gelen müzik ustası Yusuf İslam gibi, Jobs da, “Ulu Tanrım buradan kurtulabilirsem, kesinlikle iyi insan olacağım” diye, kendi kendisine söz vermiş. Dünyanın her yanında, Jobs gibi, hayatı kolaylaştıran yeniliklerin peşinde olan girişimcilerin, en büyük güç kaynakları, inançlarıdır.

*

Girişimcilerin yolu kalabalıkların yolu değildir. Onlar kalabalıkların büyük rüyalar görmediklerini bilirler, herkesin geçtiği yollardan geçerler, kimsenin düşünmediğini dünüşürler, kimsenin görmediğini görürler. Hayatın değişik boyutlarında kalıcı izler bırakan girişimciler, ufuk ötesinine bakarak, geleceği şekillendirecek ürün ve hizmetleri bulurlar. Girişimcilerin dünyalarında, rüyanın gücü, sermayenin gücünden daha önemli ve daha büyüktür.

*

Dünyadaki gelişmeleri yakından izlemek isteyen Anadolu girişimcileri, Silikon Vadisi''nin teknoloji ve risk sermayesi şirketlerinin oluşturduğu ağlarla, bütünleşmeye bakmalıdırlar. Artık hiçbir girişimci, keşfedileni keşfetmeye kalkışmamalıdır.

*

Silikon Vadisi''nin taşı ve toprağı girişimciliktir.

*

Girişimcilik bir sermaye işi değildir.

*

Sermaye girişimciyi izler.

il y a 13 ans
Silikon Vadisi"nde bir girişimci
Hakkına razı olmak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü