|
Sınavsız üniversite

Türkiye''de yeni nesillerin, düz dünyadaki dönüşümlerin yönlendiricileri arasında yer alabilmeleri, dünyanın bilgi ve bilgelik birikimini içselleştirmelerine bağlıdır. Yuvarlak küre dünyayı, düz kare dünyaya dönüştürenler, üniversitelerinin kapılarını, toplumlarının bütün kesimlerine açanlardır. Ülkelerini duvarsız ve kapısız bir üniversiteye dönüştürmeyen yönetimlerin, dünyadaki dönüşümlere ayak uydurmaları mümkün değildir.

*

Türkiye son yıllarda sayıları hızla artan devlet ve vakıf üniversiteleriyle, kapılarında öğrencilerin uzun kuyruklar oluşturdukları kurumlara sahip olmaktan kurtuldu. Türkiye''de son yıllara kadar üniversite az, öğrenci çoktu, önümüzdeki yıllarda, arz ve talep dengelenecek, üniversite çok öğrenci az olacaktır. Bu yüzden yüksek öğrenim kapılarının herkese açıldığı sınavsız üniversite, Türkiye''nin ana gündemini oluşturacaktır.

*

Maltepe Üniversitesi''nin kurucusu Hüseyin Şimşek, Rektör Prof. Dr. Kemal Köymen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Yılmaz ve Prof. Dr. Yusuf Aksar ile birlikte üniversite giriş sınavlarının merkezi olmaktan çıkarılmasının yararlı olup olmayacağını konuştuk. Sınavlı üniversiteden sınavsız üniversiteye geçmeyi tartışmanın zamanı geldi. Artık her üniversite, kapılarını açacağı öğrencilerin sayısını ve niteliklerini kendisi belirlemelidir.

*

Uzaktan eğitim, her yerde ve her zaman diliminde, isteyen herkese istedikleri bilgilerin üniversitelerden hiçbir engele takılmadan aktarılmasının yolunu açtı. Her ülkede yalnızca sosyal bilimler değil, teknik bilimler de, bilgisayar ortamında sesli ve görüntülü olarak öğretiliyor. Dünyada önde gelen üniversiteleri gibi, Maltepe Üniversitesi de, yüz yüze yakından eğitimini, uzaktan eğitimle zenginleştiriyor.

*

Yirmibirinci yüzyılda Türkiye''nin geleceği, dünyanın ekonomik ve kültürel yapısındaki yeri üniversite eğitiminden geçmiş genç nesillerin nitelik ve niceliklerine bağlıdır. Ülkelerin birbirleriyle bütünleştiği düz dünyada katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek bir sermaye işi olmaktan daha çok bir eğitim işidir. Eğitim düzeyleri, toplumların üretim düzeylerini belirler.

*

Üniversiteler insanların düşünce eylem dünyalarını zenginleştirerek, ülkelerin, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretme güçlerine yeni boyutlar kazandırırlar. Dünyanın her yerinde, Silikon Vadisi benzeri, bilişim teknoloji merkezleri, üniversitelerin çevrelerinde doğarlar. Toplumla aralarına duvar ören üniversiteler, dünyayla bütünleşmezler.

*

Türkiye''de liselerle üniversiteler arasındaki duvarların yıkılma zamanıdır. O duvarların başında üniversite giriş sınavları geliyor.

*

Üniversite sınavlarının kaldırılması, üniversitelerin verimliliklerini artırır.

*

Üniversite öğrencisini, öğrenci üniversitesini seçer.

*

Her seçim sınavla yapılmaz.

12 yıl önce
Sınavsız üniversite
Kandil’in “hayır” kampanyası Kürtlere ne vaat ediyor?
Ekonomi, para ve siyâset (1)
Oryantalizm ve oksidentalizm arasında Fuat Sezgin
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!