|
Yeni Anadolu yeni Türkiye

Düşünce ve şiiriyle, ''Anadolu''nun Dirilişi''nin yol haritasını ve stratejik planını hazırlayan Sezai Karakoç''un vurguladığı gibi: ''Anadolu''nun bir kaderi var: Doğu ile Batı''nın karşılaştığı yer olmak.'' Anadolu tarihi boyunca, Asya''dan Avrupa''ya giden Türk kervanlarının, ortak akıl ve gönül merkezinin, değişmeyen kervansarayı oldu. Anadolu zaman zaman çatışan, zaman zaman uzlaşan, Doğu ve Batı dünyasının, yeni açılımlar yaptığı, kadim coğrafyadır.

*

Eski Anadolu''da bir girişimci İstanbul''dan Şam''a, Bağdat''a, Kudüs''e, Kahire''ye ya da Selanik''e, Sofya''ya, Belgrad''a, Saraybosna''ya gittiğinde hiç yabancılık çekmezdi. Bu kentlerdeki ekonomik ve kültürel hayat, birbirine çok benzerdi. Anadolu''daki bir aydınla, Orta Doğu Kafkaslar ve Balkanlardaki bir aydının, düşünce ve eylem dünyası birbiriyle örtüşürdü. Toplumun bütün kesimleri, Doğu''nun ortak bilgi kaynaklarından beslenirdi.

*

Yuvarlak küre dünyadan, düz kare dünyaya geçilmesiyle, ekonomik, kültürel ve siyasal hayat yeni boyutlar kazandı. Eski Anadolu, Doğu ile Batı''nın birbiriyle çatıştığı, Küre dünyanın değerleriyle yoğrulmuş, dört yanından kuşatılmış, korku ve düşmanlıkları büyüten bir Anadolu idi. Eski Anadolu''nun, kendileriyle savaşılması gereken, değişmez iç ve dış düşmanları vardı. Türkiye''den yana olmayanlar, Türkiye''nin karşısında olurlardı. Türk''ün Türk''ten başka dostu yoktu.

*

Küre dünyanın Eski Anadolu''su gitti, Kare dünyanın Yeni Anadolu''su geldi. Kare dünya, her yerin Doğu, her yerin Batı olduğu, Doğu ve Batı farkının ortadan kalktığı bir dünyadır. Aynı şekilde, Yeni Anadolu da, Doğu ile Batı''nın uzlaştığı, herkesin Doğu''sunun da, Batı''sının da kendine olduğu bir Anadolu''dur. Yeni Anadolu''da Doğulu ya da Batılı olmak anlamlı değildir. Anlamlı olan, ürün, hizmet ve bilgi üretiminde, önde olmaktır.

*

Yirmibirinci yüzyılda, nasıl Eski Anadolu''nun yerine Yeni Anadolu almışsa, ''çatışma odaklı'' Eski Türkiye''nin yerine de ''uzlaşma odaklı'' yeni Türkiye geçti. Yeni Türkiye tüketen bir ülke değil, üreten bir ülkedir. Yeni Türkiye dışalımcı bir ülke değil, dışsatımcı bir ülkedir. Yeni Türkiye, sanayi toplumu olma sürecinden, bilgi toplumu olma sürecine geçen bir ülkedir. Yeni Türkiye bilgi üretimine yatırım yapan, bilginin en büyük zenginlik olduğunun bilince olan bir ülkedir.

*

Bilgi dünyasının önde gelen bilgilerinin sürekli tekrarladıkları gibi, hayatı yaşanır kılan bilginin, Çin''de ya da Amerika''da üretilmesi önemli değildir. Önemli olan, bilginin dünyanın bütün ülkelerinde, hayatı yaşanır kılması, kolaylaştırması ve güzelleştirmesidir. Hayatı yaşanır kılan, kolaylaştıran ve güzelleştiren bilginin vatanı olmaz. Bilgi insanlığın ortak birikimidir, kimsenin tekelinde değildir.

*

Dünyanın her ülkesinde bilgi, keskinleşmiş bilinçlerden, derinleşmiş akıllardan ve zenginleşmiş gönüllerden kaynaklanır.

*

Tarihin her döneminde bilgiyi arayanlar, bilginin kaynağı olurlar.

*

Bilgiye hiçbir ülkede kimlik sorulmaz.

*

Hayat bilgiyle anlamlı kılınır.

*

Bilgi hayatı bilmektir.

*

Bilen güçlüdür.

10 yıl önce
Yeni Anadolu yeni Türkiye
Edelman olsa da bu haberi yalanlasa!
Zaafımız ve acımız var: Öyleyse insanız
Benim muhacirlerim
49 buçukta en fazla payı olanlar listesinde ilk 10
Yurt-vatan-devlet