|
fuad köprülü ve edebiyatımız

sevgili okuyucularım;



bir millet, tarihine, edebiyatına, kültür ve asliyetine, terakkisine hizmet eden adamlarını unutamaz… unutmamalıdır…



bugün de büyük bilgin, büyük edib fuad köprülü'yü anıyoruz.



***


fuad köprülü, 1890 yılında doğdu. ilk ve orta tahsilini ayasofya merkez rüştiyesi ve mercan idadiyesi'nde yaptı. hukuk fakültesi'nde okudu. özel olarak fransızca dersleri aldı. kendini tamamiyle edebi çalışmalara verdi. felsefe ve tarih sahalarında tetebbüatta bulundu. batı fikir ve edebiyatı üzerinde çalıştı.



köprülü, 1909'da fecriati topluluğuna girdi. 1910'dan sonra üç sene müddetle istanbul'un meşhur liselerinde edebiyat dersleri verdi. liselerin ilk edebiyat programı onun kaleminden çıkmıştır. 1913'te henüz yirmiüç yaşındayken edebiyat profesörü oldu (1913). aynı yıl, “türk edebiyatında usül'' adlı incelemesiyle edebiyatımızın ilmi tetkikine ait esasları vazetti. 1915'te “milli tetubbular mecmuası''nı yayınlamaya başladı. 1919'da “türk edebiyatında ilk mutasavvıflar'' adlı eserini neşretti. 1923'te edebiyat fakültesi dekanı tayin edildi. 1924'te türkiyat enstitüsü'nü ve türkiyat mecmuasını kurdu. 1925'te sovyet bilimler akademisi'ne üye seçildi. 1927'de heidelberg üniversitesi tarafından fahri felsefe doktorluğu payesi verildi.



1933'te ordinaryüs profesör oldu, 1934'te kars milletvekili seçildi. dil, tarih, coğrafya fakültesi'nde ve mülkiye'de tarih dersleri okuttu (1936 - 1941). 1941'den sonra islam ansiklopedisi çalışmalarına katıldı. 1943'te öğretim üyeliğinden emekli olarak yalnız siyasi ve teşrii göreviyle meşgul olmaya devam etti. 1945 yılında demokrat parti kurucusu olarak girdiği çok partili hayata 1950 seçimleri sonunda dışişleri bakanlığına getirildi. 1966 yılının 28 haziranı'nda yetmişaltı yaşındayken hayata veda etti.



***



fuad köprülü'nün 1926 yılında yayınlanan “türk edebiyatı tarihi'' adlı eseri, başlangıçtan ondördüncü yüzyıla kadar türk edebiyatını ilmi ve objektif bir metotla aydınlatan güçlü bir eserdir. köprülü, türk edebiyatı ve türk düşünce tarihi üzerinde, bütünü esas alan sistemli çalışmalarıyla avrupalı ilim adamlarının takdirini kazanmıştır. kendi edebiyat ve kültürümüzü yabancı ilim adamlarının eserlerinden öğrenme geleneğine son vermiş, onları kendi eserlerimize ve kütüphanelerimize dayanarak aydınlığa çıkarmayı mükemmelen başarmış büyük bir bilgindir.



köprülü'nün, ufku geniş, tetebbüat sahası daha da geniş, sentez yapma kudreti yüksek bir ilim adamı olarak tarihimizin yetiştirdiği en büyük tarihçi ünvanını hak eden bir şahsiyet olduğuna şüphe yoktur. daha 1925 yılında tanınmış rus bilim adamları w. barthold, oldenburg ve kraçkovsky, türkiye'de bilim alanında bir ''köprülü ekolü''' kurulduğunu beyan ederek, büyük âlimimize olan takdirlerini belirtmişlerdir. köprülü, türk tarihi ve edebiyatı tarihinin yanı sıra, hukuk ve iktisat tarihinin de kurucusudur. ilim ve irfanımızın büyük hizmetkârına, yüce allah'tan rahmet niyaz ediyor ve nur içinde yatsın, diliyoruz.


#Fuad Köprülü
#Oldenburg
#Kraçkovsky
8 yıl önce
fuad köprülü ve edebiyatımız
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık