|
iki güzel adam
1
-
tevfik ileri (rize, 1911-31 aralık 1961)


ilk gençlik yıllarıma ait günlerde gece sabahlara kadar poker oynayan bir okul müdürünü o zamanki milli eğitim bakanı

tevfik ileri'

ye şikayete gittiğim vakit beni karşısına alıp dinlemek zahmetinde bulunmuştu.. sabaha kadar uykusuz kalan bir idarecinin ertesi gün nasıl bir okulu idare edebileceğini bir türlü anlayamıyordum.. hiç yüzüme bakmadan başını eğerek beni dinledi dinledi.. sonra da müsteşar beye gönderdi..



tevfik ileri
teknik üniversitede, (1933 mezunu)

, milli türk talebe birliği başkanlığında, erzurum karayolları mühendisliğinde, çanakkale (1937 – 1942), samsun (1942 -1950) bayındırlık ve 7. bölge müdürlüklerinde parlak başarılar gösterdi.. iki kere milli eğitim bakanlığı, bir kere ulaştırma bakanlığı, bir kere de başbakan yardımcılığında ve devlet bakanlığında bulunmuştur.. 1953 – 1955 arasında da TBMM başkan vekilliği yapmıştır..



bulgar gençlerinin türk mezarlığını tahrip edişine karşılık bulgar mezarlığına çiçek bırakılması gibi insani, asil davranışlar, yerli malına önem verilmesi, istiklal marşının ayakta dinlenmesi, 18 mart çanakkale şehitlerinin anılması gibi saygı hareketleri onun talebe başkanlığı günlerinde başlamış milli gelenekler arasındadır.. milli eğitimde ciddi icraatta bulundu..

cahit okurer, reşad tardu, nihad sami banarlı, kemal kaya

gibi arkadaşlarıyle eğitim prensiplerine uygun yenilikler yaptı..



1933'te vasfiye hanımla evlendi..

cahide, cahit, ayşe

adlarında üç evlatları oldu..



herşeyden evvel yurtsever, vazifeşinas bir şahsiyet ve örnek bir siyasetçi, iyi bir insan olarak gönüllerde yeretti..



27 mayıs 1960 hareketi sonunda adalet prensiplerine uymayan uydurma bir muhakeme sonunda ömür boyu hapse mahkum edilmiş ve kayseri cezaevine gönderilmiştir..



bu haksızlığa, bu zulme dayanamayan

tevfik ileri;

bu insan sevgisi, yurt sevgisi, hakikat sevgisi ile dolu insan; darbe hareketinden tam bir buçuk sene sonra hakkın rahmetine kavuşmuştur.. hassas ruhu, haksızlığın bu derecesine, bu adaletsizliğe, bu katılığa, bu gaddarlığa dayanamamıştır.. ve bir buçuk sene içinde eriyip gitmiştir.. allah ona rahmet eylesin layık olduğu mükafatı öbür alemde esirgemesin..



2- adnan ötügen (milli kütüphane kurucusu 1911 manastır – 2 mart 1972)


babası, ötügen yedi yaşında iken kafkas cephesinde şehit düşen doktor binbaşı

ali naşid

beydir.. kadıköy osmangazi ve kadıköy ortaokulunu, 1931 de de istanbul lisesini bitirdi.. 1935'te edebiyat fakültesi türkoloji ve fransızca bölümlerinden mezun oldu.. (atasözleri) konulu tezle mezuniyeti kazandı.. yüksek okul talebe cemiyetlerinde çok faaliyet gösterdi..



1936'da prof.

helmut ritter

başkanlığındaki (kütüphaneler tasnif komisyonu)nda 9 ay gece gündüz çalışır.. 1936'da yozgat lisesine edebiyat öğretmeni olarak tayin edilir.. 1940'da

deniz,

1945'te

yıldız

adlı evlatları dünyaya gelir..



devlet onu kütüphanecilik tahsil etmek üzere almanyaya gönderdi.. berlin devlet kütüphanesinde mesleği iyice öğrenmiştir.. berlin kütüphanesinde, leipzig ve diğer bazı alman kütüphanelerinde çalıştı..



1939 da yurda döndü.. 1 ekim 1941 de milli eğitim bakanlığı yayınlar müdürü oldu.. yaklaşık 6 sene bu vazifede çalıştı.. türk ansiklopedisinin yayınlanmasını başlattı.. bu esnada (bibliyotek bilgisi ve bibliyografi) kitabını yayınladı..



islam ansiklopedisinin ve dünya edebiyatından tercümeler serisinin yayımını başlattı.. dil, tarih – coğrafya fakültesinde kütüphanecilik kürsüsü kurulmasını sağladı.. (28 kasım 1941)



ötügen, almanyaya kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi tayin edilinceye kadar bu göreve devam eder.. türk-alman kültür münasebetlerini tanzim eder.. federal alman hükümeti tarafından kendisine (birinci sınıf hizmet nişanı) verilir..



1960'ta yurda döner.. milli kütüphane müdürü olur.. 1965'te ilk kültür müsteşarı olarak vazifelendirilir.. birçok okulda edebiyat ve almanca öğretmenliği yapan

adnan ötügen

1971'de emekli olur.. 2 mart 1971'de ani bir kalp krizi sonunda hakkın rahmetine kavuşur..



adnan ötügen

kitap sevgisinin, okuma sevgisinin, yurt sevgisinin gençliğe telkin edilmesinde büyük görevler yüklenmiş, güçlü, kültürlü ve seçkin bir şahsiyettir.. ömrü millete hizmetle geçmiştir..



adnan ötügen'

in yetiştirdiği usta bir kütüphaneci de

müjgan cumbur'

dur.. 12 ocak 1926'da doğan

müjgan cumbur

25 eylül 2013'de rahmete kavuşmuş, milli kütüphanenin inşasında ve tekamülünde büyük hizmetler görmüştür..



adnan ötügen'

in

müjgan cumbur'

un yetişmesinde ve hizmetlerinde hakkı çoktur.. ikisine de yüce allah mağfiretini esirgemesin..



milletimizin böyle gençliğe nümune olacak insanlar yetiştirmesi hepimizin iftiharı sayılır.. nice evlatların yetişmesine örnek olmaları elbette ki hepimizin beklentisidir.. adnan ötügenin yetiştirdiği başka iki kütüphaneci de

prof. necmettin ve nejat sefercioğlu

kardeşlerdir.. bu ilim adamlarının vücuda getirdiği kütüphaneci nesilleri, milletimizin okuma ve kitap faaliyetini tanzim etmektedir..


#tevfik ileri
#adnan ötügen
8 yıl önce
iki güzel adam
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık