|
gerçek öğretmenin gücü

24 kasım tarihinde (öğretmenler günü) tes’id edildi (kutlandı).. öğrenciden evvel asıl, henüz olmamış dolmamış öğretmenleri eğitmek lâzımdır, sözünün dillerde dolaştığını gördükten sonra hakîkî bir muallimin esas görevlerinin nelerden ibaret bulunduğunu hatırlamak bir ihtiyaç olsa gerektir..

eski bir lise müdürü sıfatıyle bu görevleri ve gerçek bir öğretmenin vasıflarını tane tane sayıyoruz:

1.
öğretmen, terbiye etmek ve branşına ait bilgileri öğretmekle mükellef olduğu talebesi gözünde nümûne (örnek) bir insan olmak zorundadır.

maddeleri saydıkça örnek insan nasıl olunurmuş bir bir ortaya çıkacaktır..

2.
öğretmen, kendi branşına ait bilgileri bilmekle mükelleftir.. mensup olduğu bilgi şubesinde noksanı olursa, öğrencileri, kısa zamanda bunun farkına varır.. bu takdirde talebe nazarında otoritesi sarsılacak, gördüğü saygı da azalacaktır.. disiplini ve otoriteyi sağlamakta hocanın, konusuna hâkim bulunmasının rolü büyüktür..
3.
öğretmen, talebesini sevecektir.. sevdiğini onlara tavırlarıyle ve muamelesiyle hissettirecektir.. onları, kendi evlâdından ayırmayacaktır..
4.
lâubâli hareket eden, saygıda kusurlu olan talebeye müsamaha (hoşgörü) göstermeyecektir.. yüz vermeyecektir.. çocuklarla şakalaşmayacaktır.. buna mukabil arada sırada ders alınacak bir latife yapabilir.
5.
bir talebe azarlanmayı veya bir cezayı hak etmişse, bu azar öğretmene yakışacak bir kalite ve ciddiyette olmalıdır.. çocuğa hakaret edilmemeli, izzeti nefsiyle oynanmamalıdır.. ya ‘seni bu seferlik affediyorum..’ denmeli, yahut hak ettiği ceza ne ise, aynen uygulanmalıdır.. öğretmen talebesinin kulağını çekmemeli, ensesine veya yüzüne tokat atmamalıdır.. iki hareket de aradaki sevgi ve saygıyı zayıflatır.. laubâlilik ve yabancılık doğmasına sebep olur..
6.
öğretmen, sözünü unutmaz; ağzından çıkan bir vadin, veya bir cezanın yerine getirileceğini söylemişse, vaad veya söz muhakkak yerine getirilmelidir.. öğrenci, hocasının ağzından çıkan her sözün uygulanacağından emin olmalıdır.. bu güven; çocuğun ahlâki ve vicdanî inançlarında birinci derecede rol oynar..
7.
öğretmen, sözlü veya yazılı sınavların notlarında haksızlığa ve isabetsizliğe fırsat vermemelidir.. hem sınavlarda hem de muamelesinde adâleti gözetmelidir.. adâlette şaşıran bir terbiyeci, eğitmenlikte başarılı olamaz.. doğruluk, adalet ve çalışkanlıkta öğretmen, kat’î surette talebesine nümûne olmak zorundadır.. tâ ki hocalarını örnek bilen talebe de doğru, adaletli ve çalışkan birer insan olmakta başarıya ulaşsın..
8.
öğretmen, bilgileri tekrar ettirerek, uygulatarak, yaptırarak, bizzat yaşatarak öğretmelidir.. öğrenci öğrenirken aktif olmalıdır..
9.
öğretmen; öğrencilerinin öğrenmesini istediği bilgilere ve vasıflara dair, sorular sorarak onların merak ve tecessüslerini harekete geçirmelidir..
10.
eğitimin temel kanunlarından birisi; çocuğumuza ve öğrencimize, hayatın problemlerini yalnız başına çözmesini öğretmektir.. yanında anası-babası olmadan her meselesini halletmeye alışmalıdır.. öğretmen, her konuda ona pratik misallerle yol göstermelidir..
11.
talebesine, onun özelliklerine ve isteğine uygun bir meslek seçmesinde ciddi tespit ve araştırmaya dayanarak rehberlik etmelidir..
12.
hayatta lâzım olan gayret, sabır, vefâ teknolojik yenilikler, direnç, cesaret, sağlık tedbirleri gibi ehemmiyetli mevzularda gereken açıklamaları yaparak, tecrübeleri inceleterek, gündeme getirerek öğrencilerini fiilen yetiştirmelidir.. tecrübeli ve kıdemli meslektaşlara söyleyecek sözüm yok.. onlar, mesleğin sırlarını bilirler.. benim mesleğe ait bilgileri hatırlatmak istediğim kişiler; genç, enerjik, mesleğe yeni girmiş öğretmenlerdir.. onların da yeni, taze bilgi sahibi olmak gibi bir avantajları vardır.. bizim de onlardan öğrenebileceğimiz bilgiler elbette ki mevcut olabilir.. dünya her gün değişiyor, ilerliyor..

hedefimiz hep beraber çocuklarımızı çalışkan, kuvvetli, yurtsever, adaletli evlâtlar olarak yetiştirmek; bu suretle yurdumuzu huzurlu, kararlı, mutlu insanlar diyarı haline getirmektir..

öyle değil mi sevgili okuyucularım!..

#öğretmenler günü
6 years ago
gerçek öğretmenin gücü
Ehl-i Sünnet Omurga’yı koruyabilirsek önümüzde kimse duramaz
Cumhurbaşkanı konuşmasın
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı