|
hakiki bir dil öğretimi için..
sevgili okuyucularım;

bügün sizin için iki değişik konuyu gündeme getiriyorum..birisi , (dil öğretimi) hususunda lüzumlu ve faydalı gördüğüm bir usul hakkındadır..


kalem ve fikir erbabı arkadaşlarıma ve türk maarifinin tanzim ve tertibinden sorumlu eğitimcilere ilim ve tecrübenin gösterdiği bir gerçeği hatırlatmak istiyorum..olan olmuştur, şu veya bu ihmalden, türkçe öğretimindeki bazı yanlışlıklardan, dil inklabındaki aşırılıklardan, yeni kelimelerin iyice yerleşmesini beklemeksizin eski kelime ve terimleri terketmekten doğan bir kısırlaşma ve farkirleşme, eğitim teşkilatındaki bütün öğrenme ve yetişme faaliyetlerini temelden baltalamış ve aksatmıştır.. bu gerçek; ilim ve aklıselim sahibi, iz'an ve insaf sahibi herkesin tasdik edeceği bir vakıadır.. sözü uzatmadan beyan edelim ki, bu tahribat ve kısırlaşmanın tamiri için yapılması gereken şeyin, alınması icabeden tedbirin özü, (edebiyat ve türkçe) öğretiminde, antoloji mahiyetindeki ders kitaplarını bırakıp edebiyatımızın ve dilimizin belli başlı eserlerini, eksiksiz birer kitap halinde okutacak, hazmettirecek bir sistem bir usul ihdas etmeyi gerektirir..

bu prensip, dil ve edebiyat öğretiminde bir devrim demektir..ilköğretimde, bilhassa ortaöğretimde, her sınıfın seviyesine göre seçilecek 7 seçme eser; bir ders yılı boyunca okutulmalı, sınavlar bu kitapların hazmedilip hazmedilmediği hususunu tespit etmeye müteveccih (yönelik) bulunmalı eserlerin dilini ve içeriğini iyice kavranmasını sağlamak için hem sınıfta hem ev vazifesi halinde incelenmesi temin edilmelidir..

divan edebiyatından, şeyhi’nin (harname)si, fuzuli’nin (leyla ve mecnun)u, Süleyman çelebi’nin (mevlid)i, şeyh galib’in (hüsnü aşk)ı ayrıca (baki, ruhi, şeyhülislam yahya, naili, nef’i, nabi gibi divan şairlerinden derlenmiş bir kitap) 19. yüzyıl edebiyatından ise; ziya paşa’nın (terkibibend)i ile (terciibend)i (namık kemal’den seçmeler)i ihtiva eden bir kitap(vatan yahut silistre)si, abdülhak hamid’in (bakber)i, tiyatrolarından bir iki tanesi, fikret’in (rübabışikeste)si ve (şermin)i, mehmet akif’in safahat’ından öğretmenin seçeceği bir iki bölüm, yahya kemal’in (kendi gökkubbemiz),(eğildağlar),(edebi hatıralar) isimli eserleri, hamdullah suphi’nin (dağyolu) yahut (günebakan)ı, ömer seyfeddin’in hikaye kitapları ve bazı edebi fikri eserleri, refik halid’in, reşat nuri’nin, yakub kadri’nin, ziya gökalp’in, halide edib’in, hüseyin rahmi’nin eserleri arasından seçilmiş birer ikişer kitap; her sınıf için hazırlanacak (7/8) kitabın tespit ve seçimine esas teşkil etmelidir.. prensibin doğruluğu tasdik ve teslim edildikten sonra uygulamadaki incelikleri ve kolaylıkları, imkanları tamamlamak zor olmayacaktır..

cem seymen

İkincisi, televizyonda ekonomik, zirai, sınai ve teknolojik yayınlarda bulunan idealist bir kişi hakkındadır.. aşağıya onunla ilgili bir yazıyı dercediyorum..

‘’liseyi istanbul’da bitirdikten sonra ankara’da bilkent üniverstesi’nde turizm işletmeciliği eğitimi aldı.. kısa süre turizm sektöründe çalıştı ama daha heyecan verici başka bir sektör ilgisini çekmeye başlayınca eğitim için biriktirdiği ilk parayla uçak biletini alıp amerika’ya gitti..

1993-1999 yılları arasında amerika birleşik devletleri’nin new york kentinde yaşadı orada özgür düşünmeyi, risk almayı, bilimi, sanatı, edebiyatı, seyehati, hoşgörüyü, farklı düşünceye şartlar ne olursa olsun saygı duymayı ve tek başına ayakta durabilmeyi öğrendi..

City universty of new york’ta ’’siyasal ekonomi’’ ve new york üniverstesi’nde televizyon yayıncılığı eğitimi aldı.. abc, cbs, nbc televizyonlarında profesyonel meslek seminerlerine katıldı.. new york baş konsolosluğu’nda 6 yıl çalıştı.. Amerika’daki eğitim hayatı bittikten sonra brt televizyonunda ekonomi muhabiri olarak çalışmaya başladı.. brt’de farklı bir dil ve üslubla kaleme aldığı yaşam haberleri ile ‘’hayatın renkleri’’ programını sundu..

Cem seymen için gazetecilik kendi deyimi ile ‘’tutkunun ve şefkatin harmanlandığı büyük heyecan’’.. seymen’in başka bir tutkusu daha var.. edebiyat! yeniden üniversite sınavlarına girip beykent üniverstesi İngiliz dili ve edebiyatı bölümünü burslu kazandı.. 4 yılın sonunda edebiyatı o kadar sevdi ki yüksek lisans da yapmaya karar verdi.. edebiyatla ekonomiyi birleştirince rakamları kendine özgü üslubuyla öyküleştirdi.. bu sayede insan odaklı programlarına cesaret, kararlılık, dayanıklılık, azim kavramları damga vurdu.. cem seymen’e göre her şey hayal etmekle başlıyor..

dünyadaki dev bütçeli şirketlerin tepe yöneticileri ve türkiye’nin önde gelen iş adamları ile ses getiren röportajlara imza attı.. Davos ekonomik forumu ve uluslar arası para fonu toplantılarına katıldı.. sanayi rotası programıyla dünyanın ve türkiye’nin farklı kentlerinden her hafta canlı yayın yaptı, sektörlerin sorunlarını yerinde inceledi.. haber spikerliğinin yanı sıra ’’para dedektifi’’ programıyla bilim, teknoloji, eğitim, inovasyon, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında ciddi araştırmalara imza atıyor..’’

cem seymen, bilgili, kararlı, inançlı ve inandırıcı bir idealisttir.. kendisini dinlemekte fayda ve isabet vardır...

#Türkçe
#Cem Seymen
7 yıl önce
hakiki bir dil öğretimi için..
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle