|
Bankacılar da alkışı hak etmiyor mu?

Kovit-19 virüsünün ülkemizde de hızlıca yayılmaya başladığı günden bu yana sağlık çalışanlarımızın yanında çok büyük fedakarlıkla çalışan önemli birkaç sektörümüz daha var. Bu sektörlerden biri de olayın başından beri işlerinin başında olan ve insanların ihtiyaçlarının aksamaması için son derece fedakarca çalışan bankacılarımız. Özellikle reel sektörün ayakta kalması, esnafın, çiftçinin desteklenmesi ve tüm sektörlerde çalışanların işlerini kaybetmemeleri için bu zorlu süreçte müthiş bir rol üstlenmiş durumdalar. Sorumluluk sahibi vatandaşlarımızın “Evde Kal” çağrısına büyük bir titizlikle uyduğu bir ortamda, bankacılar da görev sorumluluğu bilinciyle ülkesi için bütün tedbirleri alarak çalışmaya devam ediyorlar.

Koronavirüs salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini en az düzeyde tutmak için Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 19 maddelik destek paketi ile birlikte, hükümetimiz ekonomiye yönelik oldukça etkili kararlar almaktadır.

Gerekli desteklerin açıklanmasından sonra üzerine en çok görev düşen bankacılık sektörü, peş peşe açıkladığı destek paketleriyle ekonomimizin ayakta kalması için her türlü desteği veriyor. Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ekonomiye destek paketleri, özel bankaların da güçlü desteğiyle teker teker uygulamaya alınıyor. Bu kararlara bakıldığında Kredi Erteleme, Çek Ödeme Desteği Kredisi, Ekonomi İstikrar Kalkanı Kredisi, İşe Devam Kredisi, Esnaf Kredisi gibi tedbirler oldukça öne çıkmıştır.

Küresel çapta yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen bu salgınının ekonomik yaşama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle bankaların aldığı önlemler başlıca şöyle;

-Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerin mevcut kredileri, altı aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere uygun vadelerde yapılandırılacak. Turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise, on iki aya kadar ilave süre tanınabilecek.

-Şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla firmalara, önümüzdeki 3 aylık dönem boyunca personel maaş gideri kadar ilave kredi limiti verilecek.

-Kredili müşteriler tarafından keşide edilmiş çeklerin ödenmesi amacıyla, ilgili firmaların genel kredi limitlerinin artırılarak ilave nakit kredi limiti tahsis edilecek.

-31 Mart’ta ödenmesi gereken dönem sonu taksit anapara ve faizlerini ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin talepleri üzerine, söz konusu ödemeler üç aya kadar ötelenebilecek.

-Bireysel kredi ihtiyacı olan vatandaşların kredi talepleri, bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden sağlanarak salgın riskine maruz bırakılmayacak.

-Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

-Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak. Gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ve bireylere öncelik verilecek.

-Dijital kanallar üzerinden yapılacak EFT/havale işlemlerinden 30 Nisan’a kadar hiçbir banka ücret almayacak.

-Büyüklerimize vefa borcu olarak, emekli maaşları evlerine kadar götürülecek.

-Ayrıca bir özel bankamız, yeni tip koronavirüs salgınına karşı verilen amansız mücadelede hastanelere destek olmak ve sağlık çalışanlarının acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere 10 milyon TL fon ayırdı.

Bu kararlardan bazılarının uygulamaya alındığı bazılarının ise alınacağı şu günlerde, yazılı ve görsel medyada çıkan haberler tüm ekonomik birimler tarafında bir hak algısı oluşturmuştur. Bu algı doğrultusunda salgından etkilensin ya da etkilenmesin herkes bu desteklerden faydalanmak için bankalara başvuru yapar hale gelmiştir. Bu durum karşısında bankalarda yoğunluk artarken, gerçek ihtiyaç sahiplerinin de mağdur olma ihtimali artmıştır. Bu mağduriyetin oluşmaması için hiç kimsenin verilen destekleri fırsat olarak görmemesi gerekir.

Evet zor günlerden geçiyoruz. Bu sürecin ne kadar süreceğini ne zaman biteceğini de şimdilik kestiremiyoruz. Bu virüs hayatımızın her alanını etkilemiş durumda. İşte böyle bir durumda, bankalarımızın destek paketleri ile ekonomiye katkı sunması sayesinde, hem şirketler hem de bireysel müşteriler bu zorlu dönemdeki kaybını azaltacaktır.

#HayatEveSığar

#Banka
#Koronavirüs
#Ödeme
٪d سنوات قبل
Bankacılar da alkışı hak etmiyor mu?
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!