|
Ai Weiwei’i iptal etmek

Çinli aktivist-sanatçı Ai Weiwei’in Londra’da açmayı planladığı sergi sosyal medyada yazdığı “Yahudi halkına yapılan zulümle ilgili suçluluk duygusu bazen Arap dünyasını etkisizleştirmek için kullanıldı” yorumundan dolayı tarihi belirsiz şekilde ertelendi.

İsrail terörü adeta turnusol vazifesi görüyor. Kimin ne kadar demokrat ne kadar özgürlükçü ne kadar ifade özgürlüğüne saygı gösterdiğini anlamak için gören gözlere ayna tutuyor.

Ai Weiwei yaptığı-ürettiği eleştirel işlerle bilinen bir sanatçı. Ülkesi Çin’de hapis cezasına çarptırıldı. Batı ülkeleri yükselen Çin’in yıldızını Avrupalılaştırmak istese de çok başarılı olamadı. Ai Weiwei Batı’da kabul görse de Batı’nın soykırım geçmişini kabullenemediğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Şu an kıta Avrupası’nda kültür-sanat alanında üretim yapan birçok kişi ve kurum içten içe İsrail’in yaptıklarını eleştirmek istese bu eleştiriyi “iptal” ve “linç” kültüründen korktukları için yapamıyorlar.

Çocuk Hakları

20 Kasım Pazartesi günü Dünya Çocuk Hakları Günü’ydü. Gazze’de binlerce çocuk hepimizin bildiği, gördüğü gibi İsrail terörünün kurbanı oldu. İsrail’in yaptığı soykırımın ne kadar bilinçli bir şekilde olduğunu öldürdüğü çocukları bile isteye öldürmesinden anlamak mümkün. Gözü dönmüş bir canavar edasıyla hiçbir değer, yargı tanımayan İsrail için Gazze’de yaşayan her canlı bir hedef.

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde İsrail’in yaptığı katliama dikkat çekmek isteyen Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu belediyeleri ortaklaşa bir farkındalık oluşturdular. Yukarıda isimlerini tek tek saydığım 24 belediye saat 14.00’te kültür merkezlerinde bir çizgi film gösterimi yaptı. Bu gösterim esnasında İsrail teröründen dolayı şehit olmuş çocukların isimleri tek tek her bir koltuğa konuldu. Ve gösterime dışarıdan hiçbir izleyici alınmadı. Kaybettiğimiz bu canların “yokluk”larına bu kadar naif bir yaklaşım gösterdikleri için bu belediyelerin hepsini tebrik ederim.

On This Land

Dubai’de yer alan Alserkal’ın içindeki Agha Khan Mimarlık adaylığı da bulunan Concrete isimli galeri Filistin’in merkezde olduğu bir sergi açtı: On This Land (Bu Toprakta). 20-26 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergiyi fotoğraflardan ve videolardan gördüm. Hem sergileme biçimi hem de eserlerin çeşitliliği açısından son derece etkileyici görünüyor. Sharjah merkezli Barjeel Sanat Vakfı, Filistin Müzesi ve Alserkal Sanat Vakfı ortaklığıyla düzenlenen sergide Filistin’e yer veren sanat eserlerine Filistin Müzesi’nin arşivinden fotoğraflar eşlik ediyor. Filistin hakkında konuşmaya devam edebilmek için bu tarz etkinliklere tüm dünyada daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

#aktüel
#çocuk hakları
#Samed Karagöz
5 ay önce
Ai Weiwei’i iptal etmek
Dua reddedilmez ama…
Bereket
Azınlığın zenginliği ile 1 Mayıs'ın yoksulluğu
Tadımlık hile
Öğrenci hareketleri: İsrail’e karşı ama düzene karşı mı?