|
Oscarları beklemek

Berlin Film Festivali sonrası yaşananların yankısı devam ediyor. En iyi belgesel ödülü kazanan İsrailli Yuval Abraham’ın filmin yardımcı yönetmeni Basel Adra’yla birlikte sahneye çıkıp Filistin’de yaşananlara dikkat çekmesi Almanya’da suçlamalara hedef olmasıyla sonuç-lanmıştır. Alman Adalet Bakanı Marco Buschmann “Suç teşkil eden eylemleri ödüllendirmek ve bunlara göz yummak cezalandırılması gereken bir suçtur.” sözleriyle Yuval Abraham’ın sözleri üzerinden Berlinale yönetimine aba altın sopa göstererek İsrailli bir Yahudi olan Abraham’ı antisemitik (Yahudi düşmanı) olmakla itham etmişti.

Berlin Film Festivali’nden sonra gözler 10 Mart’ta yapılacak Oscar ödül töreninde. Bakalım kaç kişi Gazze’de yaşanan soykırımı dillendirebilecek bir şey söyleyebilecek. Söyleseler bile ne değişecek ondan da emin değilim. Gözü dönmüş İsrail’i sanatçılar, oyuncular durduramayacak onu biliyorum. Ama haksızlığa karşı sesini yükseltecek olanlar sayesinde bir kamuoyu oluşacak ve bu kamuoyu baskısı nedeniyle İsrail geri adım atacak. Bu olana kadar Gazze hakkında, Filistin hakkında her mecrada her fırsatta konuşmaya devam etmemiz gerekiyor.

Aralık ayında Samia Halaby’nin İndiana Üniversitesi’nde düzenlenmesi planan retrospektifinin iptal olduğunu bu köşede yazmıştım. Amerikan soyut sanatının önemli temsilcilerinden olan Filistinli sanatçının sergisinin iptal edilmesi beni hiç şaşırmamıştı. Eğer Filistin’e destek oluyorsanız, hele ki Filistinliyseniz, sizin üzerinize saldırmaları kaçınılmaz olacaktır. Geçtiğimiz günlerde Amerikan PBS kanalı bunu iptali kapsamlı bir haberle izleyicilerine sunmuş. Nispeten bağımsız olan PBS’in konuyu gündeme getirebilmiş olmasına açıkçası şaşırdım.

Venedik Bienali’nde bu yıl İsrail’e yer verilmemesi sanatçılar tarafından gündemde tutulmaya çalışılıyor. Başlatılan kampanyaya şimdiye kadar 8 bine yakın imza toplandı. İstenilen şey aslında çok basit. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığında (Ukrayna’nın şu an İsrail’e koşulsuz destek olduğunu hatırlatmakta fayda var) uygulanan ambargonun İsrail’e de uygulanması. Venedik Bienali bir diplomatik misyondur. Yani ülke pavyonu denilen yerler o ülkelerin bir veya birden fazla bakanlığıyla ilişki içindedir. Sadece sıradan bir sergi değildir yani. Ama görünen o ki Venedik Bienali yönetimi bu yönde bir adım atmayacak. Tahminlerime göre Venedik Bienali’nde İsrail’e ve onun Gazze’de Filistinlilere karşı uyguladığı soykırıma karşı sesini yükseltecek çok sayıda sanatçı, sanatçı inisiyatifi olacak. Bazı performanslarla İsrail Pavyonu işlevsiz hale bile getirilebilir. Bekleyip göreceğiz.

#Gazze
#İsrail
#Berlin Film Festivali
#Samed Karagöz
2 ay önce
Oscarları beklemek
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri