|
Kendinden yana olmak

İnsanın kendini beğenmesi tabii ve gerekli bir duygudur. Eğer bu duygu olmasaydı, büyük ve verimli çalışmaları yapmak imkanını bulamazdık.

Kendini beğenmek, bir diğer yanda birçok menfi gelişmenin de ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Kendini beğenenler, olanla yetinen ve mevcut durumunu değiştirmek istemeyenlerdir. Bu durum, hem kişiyi ve hem de çevresini daha müsbet oluşumlardan uzaklaştırır.

İki tür insan, çevrede yadırganır. Biri kendini hiçbir şeye aday görmiyen ve iddiası olmayan ve "evet" çi tipler.. İkincisi için, kendisini herşeyin merkezinde hisseden, birçok şeyin kendi etrafında örülmesini isteyen "ben merkezli" tipler.

Birinciler; kendilerine bazı tutumları ile zarar verirken, ikinciler; hem kendilerine ve hem de başkalarına zarar verirler.

Ben merkezli insanlar, aslında belirli zeka ve kabiliyet seviyesine ulaşmış ve bu özellikleri ile de birçok şeye hükmetme rahatsızlığına düşmüşlerdir. Bu tür insanlar, öyle bir noktaya gelirler ki, o bilgi, aktivite ve tecrübelerinin kıymetsiz hale geleceği kötü bir ilişki sistemi içerisine girerler. Başkalarına hak vermeyecek ve hatta güçsüzleri de "peki efendim"ciliğe düşürecek sahte bir ortamın oluşmasına yol açarlar.

Nereden bakılırsa bakılsın, kişilerin iradelerine konulan ambargolar, bir yandan bazılarına aşırı derecede kendine güven duygusu ve gurur verirken, diğer insanları, kendi kimliklerine yaklaşma noktasında olumsuz bir oluşuma yol açmaktadır. Burada, kendi "ben"ine sürekli destek ve alkışçı arayan tiplerin gerçekte zayıflığı ve kendine güvensizliği açık bir biçimde ortaya çıkarken; diğer yanda, doğrularının arkasında olamıyan ve zoru göğüsleyemiyen çelimsiz insanları dramı ile karşılaşmaktayız.

Ekonomik veya siyasi güçlere sahip olma durumunda olan bazı kimseler; kendilerini bu tür tatmin yolları ile mutlu etmiş zannediyorlar. Ama, bilmiyorlar ki, bu tür tutumlar; kişiliksiz, iddiasız ve hatta ikiyüzlü birtakım insanların çoğalmasına yol açıyor. İlişkilerin böyle sahte tutum ve tavırlar üzerine kurulduğu bir dünyada yaşamak, uzun boylu düşünüldüğünde, oldukça zor görünüyor.

23 yıl önce
Kendinden yana olmak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle