|
Dallas ile yerli diziler arasındaki fark!

2011 yılının son günlerinde, efsane geri dönüyor başlığıyla yeni bölümlerinin çekildiği ve yaz aylarında ekrana geleceği ''müjdesini'' içeren haber sonrası yazdığım yazıyı; "Dallas''ın kodlarıyla üretilen, Ortadoğu''dan Balkanlar''a geniş bir coğrafyada Türk kültürünü tanıttığı iddia edilen, ihracat rekoru kıran yerli dizilerle Dallas''ı aynı anda ekranda izleyip aradaki on farkı bulabilecek miyiz yoksa Dallas''ın solda sıfır kaldığını canlı canlı tecrübe edip gurur mu duyacağız? Ne dersiniz?" sorusuyla noktalamıştım. Yeni Dallas''ı eski günlerde olduğu gibi yorumlar havada uçuşarak izledikten sonra, Dallas''ın solda sıfır kaldığını ifade edebilirim rahatlıkla. Nitekim sosyal medya bir Aşk-ı Memnu bir Muhteşem Yüzyıl değil diyerek koydu noktayı.

Apolitik, kapitalizmin esiri genç kuşakların üzerinde emeği büyüktür Dallas''ın.

Yeni nesile yeni versiyon Dallas''ın hatta eski versiyon Dallas''ın hiçbir şey ifade etmeyeceği bir gerçek. Çocukluklularında ya da ilk gençlik yıllarında Dallas''a maruz kalan ebeveynleriyle seyretmeleri ve yorumlarına kulak vermeleri halinde bir manası olabilir ancak. Nitekim ben ekran karşısında yeni Dallas eski Dallas mukayesesi yapmak üzere çekim teknikleri, senaryonun güncellenmesi meselesine odaklanmışken; bizim evde de bu Boby olamaz bu kadar yaşlanmış mı diye iyiliğin temsilcisi Boby için üzüntüler dile getirildi. Uyuyan kötü J.R. petrol kelimesiyle gözünü açıncaya entrika çevirmede oğluyla işbirliği yapıncaya kadar; layığını bulmuş, yaptığı kötülüklerin bedelini amiyane tabirle tımarhanede yalnızlığa mahkum bir şekilde ödüyor diye gönüllere su serpildi. O J.R ki petrol Boby kelimeleri aynı cümlede geçince yıllardır süren suskunluğuna son verdi ve aynı hızla döndü entrikalarına.

İlk versiyonunda iyi ile kötünün mücadelesi petrol üzerinden akarken; yeni nesil Dallas''ta petrol alternatif enerji kapışması ile güncellenen hikaye günümüze başarıyla taşınmış, yükselen ekonomi Çin bu vesileyle senaryoya dahil edilmişti. Alternatif enerji aranırken meydana gelen patlamalar sonucu oluşan depremler, can kayıpları; yaşadığımız seri depremlerde alternatif enerjinin payı ne kadar sorusunu zihinlere tohum olarak ekti.

1980''lerde petrol fiyatlarının yükselmesi için Ortadoğu''da savaş çıkması gerektiğine inanan ve uygulamak için faaliyette bulunan J.R aracılığıyla, Ortadoğu''daki kaosa zihnen hazırlanan ve petrol savaşlarını vakayı adiyeden gören seyirci, yeni nesil Dallas ile alternatif enerji savaşlarına hazırlanacak.

Daha fazla petrol için ülkeler işgal ediliyor Ortadoğu''da, suni bir bahar havası oluşturuluyor. Çıkan kaosta zafer kazanmak için kenarda bekleniliyor. Alternatif enerji ise petrole göre masum görünmekle beraber kullanılan teknoloji masumların hayatına mal oluyor.

33 yıl önce başlayan 357 bölüm yayınlanan, JR''ı kim vurdu merakıyla tüm dünyada izlenme rekorları kıran, 21 yıl sonra yeni nesil oyuncularla ekrana dönen Yeni Dallas; sadece bir dizi değil şekillendirilmeye çalışılan yeni ekonomi için önemli ipuçlarını içinde barındıran bir dizi. Görünürdeki iyi ile kötünün savaşı, kim iyi kim kötü sorusunu sorduracak. Alternatif enerji peşinde masum insanların ölümüne sebep olan Boby''nin oğlu Cris mi, yoksa Bayan Eli''nin vasiyetini çiğneyerek çiftlikte petrol arama çalışmaları başlatan ve bulan John Ross mı? İşin özünde her iki enerji de sahip olurken ya da olduktan sonra sahiplerinin elinde atom bombasına dönüşerek masum insanların ölümüne sebep olabiliyor. İyiliğin temsilcisi rolü verilen Cris de kazansa kötülüğün temsilcisi yeni J.R da kazansa kaybeden her zamanki gibi masumlar olacak.

Dallas solda sıfır kaldı, bizim dizilerde lüksün de entrikanın da alası var diye göğsü kabaranlara çerçeve hikayesinde ya da alt metninde küresel bir hikaye, mesaj barındıran bir dizimiz var mı sorusunu sormak isterim. Yeni Dallas tıpkı eski Dallas gibi sadece aşk, entrika, iktidar savaşı, güç mücadelesi değil; kötü ile iyinin, eski ile yeninin, petrol ile alternatif enerjinin mücadelesi de değil! Şekillenen yeni ekonominin ipuçlarını içinde barındıran hatta kılavuzluk yapmaya soyunan bir dizi.

12 yıl önce
Dallas ile yerli diziler arasındaki fark!
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu