|
Kıyamet paranoyası

Kevin Hakkında Konuşmalıyız, annelik çocukluk rollerini şiddet teması üzerinden inceleyen bir film. Madalyonun iki yüzü var; bir tarafıyla şiddet bir tarafıyla sevgisizlik hikayesi film. Anne olmaya hazır olmayan, çocukları sevip sevmediğini bile bilmeyen bir kadın sürpriz hamileliğinden sonra kariyerini bırakmak zorunda kalıyor. Hamileliği boyunca ve doğum sonrası depresif halleri devam ediyor ve bu durum antisosyal, otistik bir çocuk yapıyor Kevin''i. Pişmanlık, üzüntü ve acı duygusu gelişmeyen Kevin, beklenen sona adım adım yaklaşarak katliamı gerçekleştiriyor. Okulu basıp on kişinin ölümüne sebep oluyor. Bakıldığında şiddet ortamında büyümemişti Kevin ama sevgisizlik hakimdi yaşadığı ortama. O sevgisizlik, anne sevgisi eksikliği Kevin''ı şiddetin içine çekti. Kevin''la annesi arasındaki ilişki çıkmaza girerken; anne, bebek ağladığında susturmak için kucağına almak yerine evin başka köşelerine kaçarken ya da Kevin normal bir gelişim göstermek yerine tuvalet eğitimi dahil her türlü gelişimi anneden intikam alma eylemine çevirirken; baba ya yoktu ortada ya da sadece gözlemciydi.

Çalınmış Çocukluk adlı filmde ise Mozambik''te Renamo adı verilen isyan örgütü tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan ve sonunda robot gibi başka insanları öldürmeye koşullandırılan on yaşındaki çocuklar anlatılır. Korkusu, kırılganlığı, ve utancı cezalandırma yoluyla silinen çocuk kendisini ezenlerin elinde bir araca dönüşür. Daha da ötesi çocuk başkalarına acı vererek çekmesine izin verilmeyen kendi acısından kurtulmaya çalışır.

Şiddetin eşzamanlı olarak her yerde hazır ve nazır oluşu Polonya''da 1950''lerin başına dek giden meşhur bir öyküde keskin bir dille anlatılır. Bir babanın yeni doğan çocuğu için bebek arabasına ihtiyacı vardır. Varşova''daki dükkanların hiçbirisinde bulamayınca, bebek arabası imal eden fabrikada çalışmaya başlayan bir arkadaşından rica eder. Arkadaşı fabrikadan parça parça bir bebek arabası alıp getirmeye söz verir. Her gün üzerindeki kalın kışlık paltosuna tıkıştırarak fabrikadan gizlice çıkardığı irili ufaklı parçaları arkadaşına götürür. İki hafta sonra iki arkadaş artık parçaların tamamlandığına kanaat getirir. Parçaları birleştirmeye başladıklarında bir de bakarlar ki ortaya çıkan bebek arabası değil bir makineli tüfektir.

ABD tarihinin en ölümcül ikinci okul saldırısının ardından, şiddet, bireysel silahlanma üzerinden katliamın sebebine ulaşılmaya çalışılıyor. Parçalanmış, refah seviyesi yüksek bir ailede yaşayan asperger sendromlu, evde eğitim gören, annesinin her türlü fedakarlığı yaptığı bir çocuk katliamı gerçekleştiren Adam Lanza. Sebepler üzerinde fikir yürütürken şiddet içeren filmler suçlandı her zamanki kolaycılıkla. Tarantino her katliamdan sonra kendimi savunmaktan bıktım, suç suçu işleyenindir dedi. Bilgisayar oyunlarında, gençlerin sanal alemde maruz kaldıkları şiddetten sonra film ve dizileri suçlamak eski bir hastalık. Nitekim Lanza''nın annesinin kıyamet paranoyası yaşadığı, eve, su, yiyecek ve silah depoladığı, şiddet olaylarından korktuğu için oğullarına silah kullanmayı bizzat öğrettiği gelen haberler arasında. Benzer bir olay Çin''de yaşandı, bir ilkokulun kapısına gidip 23 çocuğu bıçakla yaralayan saldırgan ''dünyanın sonu'' haberlerinden etkilendiğini ifade etti. Kıyamet bilincinin oluşmamasının kişiyi sürüklediği son.

Facebook''ta Lanza benzeri katliam yapacağını söyleyenler tutuklanıyor. Büyük ihtimal dikkat çekmek takipçilerini artırmak için yapıyorlar o açıklamaları. Adam, abisinin kimliğini taşıyordu ve ilk etapta ismi yanlış açıklandı kamuoyuna. Abisiyle aynı isme sahip twitter kullanıcısı takipçi sayısını artırmak için ölmedim yaşıyorum diye yazınca bir anda ilgi odağı oldu, dakikalar içinde 20 olan takipçi sayısı beş bine ulaştı. İsim benzerliğinden şöhret amaçlı yararlanmak isteyen kullanıcıdan ziyade, 4980 kişinin çocukları katlettiğini söyleyen bir kişiyi neden takibe aldıklarını merak ediyorum.

Katliamdan sonra satış rekorları kıran Lanza''nın silahı ''erkeklik kartınız yeniden veriliyor'' sloganıyla yapıyor reklamını.

Şiddet yüklü filmler, bilgisayar oyunlarından ziyade medyanın katliam haberlerinden sonra kullandığı dil ve haber şeklinin daha özendirici olduğu bir gerçek. Nitekim Adam Lanza ''Cuma günü kendimi öldüreceğim ve haber olacağım'' diye yazarken profiline, bir önceki katliamcının fotoğrafını paylaşmış. Brevik''e aşk mektuplarının yanında en çok çocuk ve gençlerden mektup geldiği gerçeğinden hareketle, ölerek ve öldürerek yıldız olma sevdasına ket vurabilecek tek gerçek medyanın yaklaşımı.

11 yıl önce
Kıyamet paranoyası
Kafayı çizen adam
Milyarderlerin WhatsApp grubundan sızan bilgiler
Milli Görüş ruhundan selâm var
Son raund: Ev sahibi vs kiracı
UCM kararına tepkinin Amerika’ya maliyeti