|
Haritaların hedefinde Afrika
''Demokrasi ruhu Arap Dünyası ile sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl Malavi ve Senegal yönetimlerinde barışçıl dönüşüm ve Somali''de yeni bir Cumhurbaşkanı gördük.''
Barack Obama

1989''da Berlin Duvarının yıkılmasıyla tetiklenen fay hatları, 11 Eylül 2001 ile ardı ardına farklı kıtalarda önemli siyasi, ekonomik ve sosyal depremlere sebep oldu. 12 Eylül 2001 ile Soğuk Savaşı tam anlamıyla geride bırakan dünya, Neo-Con''ların ABD Juggernut''ının direksiyonunda bulunduğu sekiz yıl süresince açık ve örtülü savaşlara sahne oldu. Orta Asya ve Ortadoğu''daki tüm dengeler 8 yıl içinde değişti; İngiltere tarafından belirlenen statüko da temelinden sarsıldı. Arap Baharı sarsıntının ilk neticelerinden biri oldu. Cebelitarık''tan Umman Körfezine kadar tüm bölge yeni bir yapılanma sürecine girdi. Tabii tüm bu gelişmeler yaşanırken, küresel güç dengesi için oldukça değerli olan koca bir kıtada da kritik gelişmeler yaşanmaya başladı: Afrika

Çin için Afrika son derece önemli bir kıta. Önemli bir hammadde, enerji ve yatırım merkezi. Bu çerçevede son yıllarda son derece dikkat çekici hamleler yapıyor ve bu ne ABD''nin ne de Avrupa ülkelerinin dikkatinden kaçmıyor. Tabii buna uygun olarak kıtanın eski kolonyal güçleri yeni stratejilerle bu yaşlı kıtada etkinlik arayışına giriyor. Son dönemde Guardian''da ve New York Times''ta yayınlanan haritalı içerikler bunun önemli bir göstergesi. Guardian''ın yayınında Afrika kıtasındaki ayrılıkçı hareketlere
. İnteraktif olarak hazırlanan haritaya şöyle bir başlangıç cümlesini uygun görülmüş: ''Afrika ülkeleri bağımsızlıklarını sağladıklarında, kıtanın yeni liderleri bitmek tükenmek bilmeyecek savaşlardan korunmak için kolonyal sınırlara saygı duyma konusunda anlaşmışlardı. Lakin çok miktarda ayrılıkça hareketin varlığı hala mevcut!''. New York Times''ta yayınlanan ve harita ile desteklenen makale ise son dönemde yıldızı parlayan Parag Hannah ile Frank Jacobs''un imzasını taşıyor:
Bu makalede dünya üzerine oluşabilecek ''yeni devletlere'' dikkat çekilirken ilk sıra ne tesadüf ki Mali''ye verilmiş. Mali ile birlikte aynı yazıda Belçika''nın ikiye bölünmesi, Congo''nun ayrışması, Somali''nin bölünmesi, Suriye''de bir Alevi devleti, Arap Körfez Birliği''nin kurulması, Irak''ta bağımsız bir ''Kürdistan''ın oluşması, Büyük Azerbaycan, Pakistan''ın Paşutistan ve Belucistan olarak ayrılması, Sibirya''nın doğu kıyılarının de facto Çin hakimiyetine girmesi, ve iki Kore''nin birleşmesi ele alınıyor. Hepsi ilginç ve tek tek irdelenmeyi gerektiriyor. Tabii focus''un yine bölgemiz ve Afrika''da olması önemli! . Tabii Afrika''daki tehdit odakları nedir diye bakıldığında çok tanıdık ''İslamcı'' ve ''El-Kaide'' terimleri gözden kaçmıyor. Nijerya, Tunus, Mali, Somali vb. Afrika ülkesi bir şekilde son dönemlerde EL Kaide ya da Selefi tandanslı olduğu iddia edilen örgütlerin ''şiddet'' haberleri ile Batı medyasında yer buluyor. Bu durumun ''doğal'' sonucu ise ABD''nin artan Afrika ilgisi. Bu ilgiyi anlamak için kuruluşu 6 Şubat 2007 tarihinde ilan edilen ve 1 Ekim 2008 itibariyle operasyonel hale gelen AFRICOM''u göstermek yeterli olacaktır. AFRICOM''un bilinen ilk aktif görevi ise Libya''nın Kaddafi''den ''özgürleştirilme'' operasyonu. Elbette Obama''nın ABD Başkanlığı görevine seçilmesi AFRICOM''un operasyonel hale gelmesinin ardından gerçekleşmesi elbette ''rastlantının'' eseridir ama yine de zamanlama manidar! Göreve gelişinin hemen ardından Obama''nın ilk Afrika ziyaretinin kolonyal çağda bir köle toplama merkezi Gana''ya yapmış olması da kayda değer. Dikkat çeken husus, aynı dönem içinde Afrika''daki ayrılıkçı yapılanmalarla ilgili
Bu çerçevede özellikle ABD kamuoyunun dikkatini ''insani amaçlarla'' Afrika''ya çekecek girişimlerin hızlandığını görüyoruz. AIDS''le mücadele olmak üzere birçok alanda çalışmaların Bush döneminin son yıllarından itibaren hızlandığını onlarca milyar dolara dayandığını görmek mümkün. Bunlardan belki en önemlisi, artık yaşayıp yaşamadığı dahi belli olmayan bir çete lideri (Joseph Kony) ve eski etkisinden uzak bir örgütün, dijital medya aracılığı ile köpürtülerek Uganda''nın gündeme taşınmasıydı. Guardian''ın yayınladığı haritada Uganda''nın son derecek stratejik bir konuma sahip olduğunu rahatlıkla görmekteyiz.

Özetleyecek olursak, Afrika''da alttan alta bir volkan kaynamakta ve bunun ilk patlama noktası muhtemel ki Mali olacak. Ve Afrika bundan çok daha fazlasına gebe! Yaşlı kıtayı yine yorucu yıllar bekliyor, Çin Denizindeki mücadelenin ilk roundu Afrika''da oynanıyor!

KIBRIS''IN İRONİSİ

El Cezire''de geçtiğimiz günlerde ilginç bir haber yayınlandı. Bu habere göre Lübnan''da farklı dinlere mensup olduğu halde evlenemeyen çiftler, ülkeye 200 mil açıkta Kıbrıs''a giderek evleniyorlar. Haberde ismi geçenlerden Rabeh ile Varto Mosleh de biri hristiyan diğeri Dürzi kimliğe sahip olmaları sonucunda Lübnan''ın sıkı evlilik kurallarından kaçarak, kendi hikayelerini Kıbrıs''ta yazan kahramanlar. Rabeh hikayeleri ile ilgili ''En sonunda hepimiz birlikte yaşıyoruz. Sünniler, Hıristiyanlar, Dürziler ve Şiiler. Hepimiz bu ülkenin içindeyiz. Aşık olduğunuzda hiçbir şey önünüzde duramaz. İşte benim hikayemde bu!'' diyor.

Böylesi güzel bir hikayeye ev sahipliği yapan Kıbrıs''ın iki yakasını bir araya getirememesi ise ironinin ta kendisi olsa gerek!

ONLİNE DÜNYA

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği''nin yayınladığı son rapora göre, dünyanın üçte biri artık ''Online''. Rapordan dikkat çeken noktalardan birkaçı:

- İzlanda nüfusunun % 95''i geniş bant bağlantıya sahip

- Timor-Leste''nin ise yalnızca % 0.9''u geniş bant bağlantıya sahip.

- Filipinlilerin % 70''i interneti sosyal medya amaçlı kullanıyor.

- Güney Kore''deki evlerin % 97.2''si internet bağlantısına sahip

- Nijer''de ise evlerin sadece % 1''i internet bağlantısına sahip!

- Gelişmekte olan ülkelerde internet kullanımı % 20.5, 2015''te bu oranın % 40 olması hedefleniyor!

YENİ BİR HEYECAN

Her kaleme sarılış kendini yeniden tanımlama çabasının bir eseridir. Kalemle kendinizi yeniden yeniden anlatır ve inşa edersiniz. Bir yazar kalemiyle inşa ederken kendini, okuyucusuyla girdiği etkileşimle de olgunlaşır. Şimdi Yeni bir Şafakla birlikte inşa ve olgunlaşma sürecine kaldığım yerden devam ediyorum.

www.twitter.com/sernury
12 yıl önce
Haritaların hedefinde Afrika
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu