|
Boston olayı neyin habercisidir?

Amerika Birleşik Devletleri"nde meydana gelen her olay dünyada yeni bir dönemin başlangıcı sayılıyor. 7 Ekim 1941"de Asya Pasifikte Hawaii"de Pearl Harbor limanında bekleyen Amerikan donanmasına sabah 7:48"de Japonya"nın baskın düzenlemesiyle II. Dünya Savaşı yeni bir şekil aldı. ABD, İngilizlerin müttefiki olarak savaşa dâhil oldu ve gidişatı değiştirdiler.

Sabah 7:48"de henüz Amerikan askerleri tam uyanmadan yapılan baskının ortaya çıkarttığı etki Japonya"da Nagazaki ve Hiroşima"ya atom bombasının atılma meşruiyetini sağladı ve savaş sonlandı. Böylece dünya demokrasi çağına girdi!

11 Eylül 2001"de ABD"ye yönelik terör saldırısı yeni bir miladın başlangıcı sayıldı. Saldırı tüm dünya tarafından bir Hollywood filmi seyrediliyor gibi canlı yayınlarla izlendi. Bugün gelişen teknolojilerle her olay anında kayıt ediliyor ve iletiliyor.

Saldırı anlarından çok saldırı sonrası görüntüleri daha çok izliyoruz. İşin ilginç yanı 2001 saldırısının nerdeyse her anını canlı izledik. Burada bir komplo teorisi aramayacağım. 2004"de ABD başkan adaylarından Lyndon Larouche 11 Eylül saldırısını "Amerikan iç ihtilali" olarak nitelemişti. Oysa dönemin ABD Başkanı George W. Bush saldırının "İslamcı terörist grup El Kaide" tarafından yapıldığını açıklamıştı. O günler ilk defa "El Kaide" ismiyle tanışmıştık. Hepimizde bir şaşkınlık hali doğmuştu. Birincisi böyle bir örgütün ismini ilk defa duyuyorduk (en azından ben ilk defa duymuştum). İkincisi bu tür saldırıyı yapabilecek kapasitede bir örgüt olamayacağını düşünmüştük.

Ayrıca terörle mücadelede "ya benimle birlikte olursunuz veya diğerleriyle" diyerek ülkeleri tercihe zorladı. Böylece demokratik talepler geri plana alınırken, güvenlik tedbirleri öne çıkartıldı.

2001"den itibaren dünya yeni bir mecraya girdi; operasyonlar, işgaller, bombalamalar ve suikastlar dönemi başladı.

İspanya"da tren istasyonuna ve İngiltere"de metroya konulan bombalar gibi. Geçen yıl Fransa"da seçimlerin öncesinde Toulouse kentinde Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Selefi İslam anlayışına sahip olduğu iddia edilen Muhammed Merah"ın saldırısı sonucu 4"ü Yahudi 7 kişi ölmüştü. Buna benzer birçok örnek verebilirim.

Batı"da seçimler öncesinde kitleyi manipüle edecek eylemler oluyordu. Bu eylemleri daha çok "İslamcı teröristler" yapıyordu. Bunların yolu genelde Pakistan ve Afganistan"dan geçiyor ve hemen hepsinde bir El Kaide öyküsü bulunuyor.

Üç gün önce ABD"nin Boston şehrinde halkın serbestçe katıldığı geleneksel bir maraton yarışı esnasında iki bomba patladı, 3 kişi öldü ve 170 kişi yaralandı. ABD Başkanı Barack Obama ilk açıklamalarında Bush"a göre daha ihtiyatlı bir dil kullanarak "İslamcı terör" demek yerine konunun araştırılacağını söyledi. Boston şehrinde olağanüstü bir gün yaşandı, insanlar sokağa çıkmadılar ve evlerine kapandılar. İlk gözaltılar Arapça konuşanlardan başladı. ABD medyasının bir kısmında Müslümanların "topyekûn öldürülmeleri" ile ilgili yazılar yazıldı ve manşetler atıldı. El Kaide"den şüpheleniliyordu.

Bu eylem Londra"da ki metro eylemine benziyordu. En azından malzeme aynıydı: Düdüklü tencere ve çiviler.11 Eylül gibi komplike bir saldırıyı düzenleyebilen El Kaide nedense dikkati çekmemek için olsa gerek tencere çivi yöntemine başvuruyor.

Nihayet dün eylemi yapanların iki Çeçen kardeş olduğu ortaya çıktı. FBI"in operasyonu ile Çeçen kardeşlerden biri ölü, diğeri de ağır yaralı olarak ele geçirildi. İki kardeşin tüm yaşam serüveni ortaya çıktı.

Nedense bu tür eylemleri yapanlar ölü ele geçirilir. Tıpkı Fransa"nın Toulouse kentindeki saldırıların sorumlusu Muhammed Meraha da olduğu gibi.

Herkesi hayrete düşüren olay; ABD ile herhangi bir problemi olmayan bir millete mensup iki kardeşin bu eylemi neden yaptıklarıydı?

Bu kez seçim yok ve Çeçenistan da işgal edilemez.

Olayın 11 Eylül saldırılarıyla ABD Başkanlarına verilen "Başkanlık Kararnameleri ve CIA"ye verilen yetkilerin" tartışılmaya başlandığı bir dönemde yapılması anlamlıdır.

Olayın ABD ve dünyadaki demokratik gelişmelerle bir ilgisi var mı?

Dünyadaki demokrasi talepleri ABD"yi rahatsız mı ediyor?

Unutulmaması gereken şu ki ABD"ye yönelik her eylem yeni bir dönemin başlangıcı oluyor. Bu kez ne olabilir? Bekleyeceğiz ve göreceğiz.

11 yıl önce
default-profile-img
Boston olayı neyin habercisidir?
Kur’an bireysel ve toplumsal bir devrim kitabıdır
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar