|
İstasyonlarda içki satılmayacak; fakat!

Araç sürücülerini alkol kullanmaya teşvik anlamına gelen tuhaf uygulamaların sonu gelecek gibi görünüyor. Bu yolda iki kanun çalışması gündemde. Ancak ilgili kanun teklifi metinlerinde bazı olumsuzluklar var.

Bunlardan biri İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu''nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun. Meclis Genel Kurulu''nda kabul edilen 4619 numaralı Kanun''un bugünlerde onay için Cumhurbaşkanı''na sunulacağı bildiriliyor. Cumhurbaşkanı, kanunu onaylamadan, metinde yer alan bazı çelişkilere dikkat çekmek istiyorum; ülkemizde içki satışına ruhsat veren kurum Tekel Genel Müdürlüğü''nün bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen''in danışmanı Zihni Doğu''dan aldığım bilgiye göre ilgili maddenin metni şöyle:

"Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında hacmi %5''ten fazla alkol içeren yüksek alkollü içkilerin satışı için ruhsat verilmez."

Özel sektörün ürettiği "light" biraların %5''in altında alkol içerdiği bildiriliyor. Bu durumda yasa sanki sadece Tekel''in satışını engelliyor gibi. Alkol alkoldür. Bu durumda eskiden bir bira içenler bundan sonra birkaç bira içecekler!

Konuyla ilgili bir başka çalışma da Karayolları Trafik Kanunu''nun Ek Madde-12''sinin değiştirilmesine dair kanun teklifi. Halen Meclis gündeminde bulunan bu teklifin içeriğiyle ilgili olarak bilgi almak üzere İçişleri Bakanlığı Basın Müşaviri Mithat Dumanlı ile görüştüm. Dumanlı''nın faksladığı metin aynen şöyle:

"Ek-Madde 12- Konaklama yerleri ve belediye mücavir alanları hariç olmak üzere otoyollarda, devlet ve il yollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satılmasına ve içilmesine izin verilmez..."

Anlamadığım şu; belediye mücavir alanları neden kapsam dışı bırakılıyor?

Bu hususları ilgililerin ve özellikle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer''in dikkatine sunuyorum.

Yazılarımız doğrulanıyor

Akaryakıt dağıtım firmaları ve istasyon sahipleri, alkollü içkileri ısrarla satmaya devam ederlerken, sorunla ilgili çok yönlü araştırmamız sürüyor. Trafikçi okurum Ahmet Şener Yıldız gönderdiği mesajda, liseler için hazırladıkları Trafik Bilgisi ders kitabında yer alan bazı bilgileri sunmuş. Mesajda şu bilgiler yer alıyor:

"Devlet İstatistik Enstitüsü''nün verilerine göre trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin % 60''ının alkol kurbanı olduğu belirlenmiştir... Gelişmiş ülkelerde trafik cezalarının daha caydırıcı ve etkin bir şekilde uygulandığı görülmektedir. Alkollü iken araç kullanan sürücülerin sürücü belgeleri iptal edilmekte, araçlarına geri verilmemek üzere el konulmaktadır."

Yazılarımızı doğrulayan bir başka açıklama da İçişleri Bakanı Sadettin Tantan''dan geldi. Tantan açıklamasında şunları söyledi: "Devletin görevi suç olmadan önce onu önleyecek sistemi devreye sokmaktır. Suç olduktan sonra insanları yakalayıp, yargılayıp onları hapsetmek devletin asli görevi değildir.

Sadece trafik değil, her türlü suç hareketinde herkesin kendi gerçeğini önüne koyup, nerede hata yaptığını düşünüp, tedbirleri niçin uygulamaya geçirmediği düşüncesi içerisinde kendi kendini yargılamak zorundadır." Umarım sessizliklerini koruyan İstasyon sahipleri de bu konuda tatminkar bir açıklama yapacaktır.

Enerji tasarrufu görevimiz

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Enerji Tasarrufi Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, tasarruf konusunda belirlenen hedeflere, elektriği karartıp üretimi durdurarak değil, yaşam kalitesi ve üretimden fedakarlık etmeden ulaşılması gerektiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı, "Enerji savurganlığını azaltmak için, öğrencileri ve tüketicileri bilinçli kılmalıyız" dedi. Öğrencilerin yarının hem üreticileri, hem tüketicileri olduklarını belirten Bostancığolu; "Tüketiciler de bilinçlendirilmeli. Çünkü onlar hem tasarrufta hem de birim enerji ile daha iyi sonuç almada önemli rol oynayacak kişilerdir" dedi.

Okullarda tüketici dersi neden yok?

Milli Eğitim Bakanı''nın tasarruf konusunda tüketici bilincinin önemine işaret eden açıklamasını görünce aklıma ister istemez bu soru geldi. Beş yılı aşkın bir süredir ülkemizde yürürlükte olan Tüketici Kanunu tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla eğitim sisteminde çeşitli düzenlemeleri öngördüğü halde bu yolda hâlâ hiçbirşey yapılmış

değil. Bu yöndeki çalışmalar öğretmenlerin kendi gayretleriyle sürdürdükleri eğitsel kol faaliyetlerinin ötesine ne yazık ki gidemiyor. Sayın Milli

Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu''na önemle duyurulur.

23 yıl önce
İstasyonlarda içki satılmayacak; fakat!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle