|
Kanun taslağı da tüketicilere kriz yaşatacak

Kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini ve tüketicinin görüşlerinin alınmadığını ifade ettiğimiz yazılarımızdan sonra gazetemize gelen bir faksla, bir haftalık süre içinde Tüketicilerin Kanunu''nda değişiklik öngören Taslakla ilgili görüşümüzü Bakanlığın Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü''ne iletebileceğimiz bildirilmişti. Titizlikle çalışarak hazırladığım rapor tamamlandı ve Genel Yayın Yönetmenimiz tarafından Bakanlığa ve Genel Müdürlüğe hem faks, hem de resmi yazışma yoluyla ulaştırıldı.

Bu köşede altını çizdiğimiz önemli bir husus denetimde ve yaptırım uygulamada yetkili merci konusuydu. Etiket denetiminde daha önce sadece belediyeler cezai yaptırım konusunda yetkiliyken, Taslakta yaptırım uygulama yetkisi belediye encümenlerinden alınmış, merkezi otoritenin temsilcisi olan mülki amire verilmiş. Taslakta ayrıca denetimde belediyelerin yanısıra Bakanlığın da yetkili olacağı hükmü getirilmiş, üstelik her iki mercinin "ayrı ayrı" yetkili kılındığı belirtilmiş. Ayrı ayrı yetkilendirmenin sakıncalarıyla birlikte, cezayı takdir eden ve denetimi yapan yetkilinin aynı olmasının gereğini vurguladığımız raporda, Taslağın, "Bütün yetkiler merkezde toplansın" mantığının bir ürünü olduğu vurgulanıyor. Bunun vahim bir göstergesi de Taslağın ödenekle ilgili 29''uncu maddesi. Halen yürürlükte bulunan Kanun''da şirket sermayelerinden belli ölçütlere göre alınacak bir paranın T.C. Merkez Bankası Nezdinde açılacak bir hesapta toplanacağı, böylelikle oluşacak fondan bu Kanun''un uygulamasında yetkili diğer kuruluşlara (mesela belediyelere) de kaynak aktarımı yapılacağı belirtilmektedir. Oysa Taslakta bu paranın tüketicinin korunmasıyla ilgili bölümünün sadece Bakanlık tarafından kullanılacağı ifade ediliyor. Raporumuz sözkonusu taslağın yorumuyla kalmayıp bir denetim sistemi formülü sunuyor, hatta Kanun değişikliğine bu formülün nasıl yansıtılacağını da açıklıyor.

Bir defa daha vurgulamakta yarar var; tüketici sadece merkezden korunamaz.

Taslağın önemli diğer maddelerine ilişkin görüşlerimiz de okurlarımızın talebi doğrultusunda bu köşede gündeme gündeme gelecektir.

23 years ago
Kanun taslağı da tüketicilere kriz yaşatacak
Zaman kısıtlı, vazife ağır
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü