|
Tüketici Konseyi neden kapalı kapılar ardında yapıldı? Bakanlığın cevabı

Cumartesi günü yayınlanan yazımın hemen ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın Müşaviri''nden telefon aldım. Telefonda ifade edildiği gibi "Tüketici Örgütleri Bakanlıktan Davacı-Dernekler Yok mu Sayılıyor?" sorusunu içeren yazıma ve "Tüketici Hakları Kapalı Kapılar Ardında" başlığıyla gündeme getirdiğim mevcut eleştirilere ilişkin Bakanlık cevabı da aynı gün elime ulaştı. Öncelikle, geç de olsa bilgilendirme yönünde Bakanlık yetkililerinin harekete geçmiş olmasının beni umutlandırdığını ifade etmek isterim. Umarım bundan sonra tüketiciyi ilgilendiren konular ve uygulamalarla ilgili bilgiler gecikmeden gelir. Bunu kendi adıma değil, bu köşenin takipçisi olan tüketiciler adına vurgulamakta yarar görüyorum. Çünkü bu ülkenin insanları, halktan kopuk, onunla iletişimi önemsiz sayan yönetim anlayışını kesinlikle hak etmiyor.

Bakanlık cevabına konu olan yazılarımda tüketiciler için çok önemli olan ve yasa gereği senede bir kez toplanan Tüketici Konseyi''ne basın mensuplarının davet edilmediğini ve organizasyondan ülkemizin iki önemli tüketici örgütünün de şikayetçi olduğunu duyurmuştum. Cevap yazısında, ülkenin tamamını teşkil eden tüketicilerle ilgili toplantının halkı bilgilendirme işlevi olan basından kopuk olarak düzenlenmiş olmasının gerekçesi açıklanmamış. Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan PEKTAŞ imzasıyla gelen yazıda bu konuda herhangi bir ifade yer almıyor. Anlaşılan Bakanlık yetkililerinin de bu konuda söyleyecek pek fazla şeyi yok. Bu bakımdan Bakanlık''dan gelen yazı da, sözkonusu toplantının kapalı kapılar ardında gerçekleşmiş olduğunu teyyid ediyor diyebilirim. Cevap yazısında, Konseye davet edilen derneklerle ilgili olarak, Bakanlığın çıkardığı yönetmelikle ilgili bilgiler verilmiş. Doğru, 4077 Sayılı Kanun gereği Tüketici Konseyi''ne katılabilecek tüketici örgütlerinin temsilci sayısı Bakanlık tarafından belirleniyor. Yazıda bu yöndeki kıstaslar hatırlatılıyor ve toplantıya katılacak derneklerin belirlenmesinde kayıtlı üye, illerdeki ve genel şube sayısı açısından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü''ndeki kayıtların esas alındığı bildiriliyor.

Bu durumda Müstakil Tüketiciler Birliği''nin, ilgili Kaymakamlık ve İlçe Emniyet Müdürlüğü''nün 2 Mart 2001 tarihli yazısında açıkça belirttiği 3008 üye sayısına rağmen neden Konsey''de "katılımcı" sıfatıyla değil de "gözlemci" sıfatıyla yer alabildiği konusu hala açıklık kazanmış değil. Anlaşılan bunu anlamak için Derneğin İstanbul 1''inci İdare Mahkemesi''nde açtığı iptal ve yürütmenin durdurulması yönündeki davanın sonuçlanmasını beklemekten başka çaremiz yok. Ayrıca, kriter ne olursa olsun, sadece yazar sıfatıyla değil, bir tüketici hakları savunucusu olarak yıllardır etkin faaliyetlerine tanık olduğum Tüm Tüketicileri Koruma Derneği ve Müstakil Tüketiciler Birliği''nin Konsey''de resmen katılımcı olamaması vahim bir eksikliktir. Bu derneklerin yerine Konseye kimlerin davet edildiğini ve onların tüketici haklarını savunmak adına neler yaptığını da bilmek gerekiyor.

Kısacası sorum şu; tüketici, kendisini gerçek anlamda temsil eden dernekler vasıtasıyla Tüketici Konseyi''nde var mıydı? Yok muydu?

Yazımda her sene tüketici sorunlarının tartışıldığı tüketici hakları günü kutlamalarının da bu sene krize kurban gittiğini vurgulamıştım. Gelen cevapta, kutlamaların 19-20 Mart 2001 tarihinde Tüketici Konseyi''ne denk getirildiği haber veriliyor. Böylece bir etkinliğin olduğunu geç de olsa öğrenmiş bulunuyoruz ki bu iyi bir gelişme sayılabilir (?).

Cevapta, Tüketici Konseyi''nin üçüncü kişilerden öğrenebildiğimiz tek gündem maddesi olan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''la ilgili Değişiklik Taslağı''nın da, hangi gazete oldukları açıklanmayan çeşitli gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri ve Tüketici Köşe Yazarlarının görüşüne açılmış olduğu ifade ediliyor. Böyle bir taslak bize ulaşmadı ama, eleştirilerimize gelen cevap yazısında bu konuda bir internet adresi verilmiş. www.sanayi.gov.tr adresinden "Hizmetlerimiz-Tüketici Bilgileri" bölümüne girilip taslağa bakabilirmişiz.

Taslağa internetten bakıp, görüşlerimizi buradan yayınlayabiliriz demek ki...

23 yıl önce
Tüketici Konseyi neden kapalı kapılar ardında yapıldı? Bakanlığın cevabı
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Randevu sistemi, kamu iletişimi ve ötesi
Şiddeti, ‘kültür’ ile aşabiliriz