|
Esinlenen esinlenene...
Ne yapayım, Kulis''i bütünüyle okurlara mı bırakayım? Önceki gün çatısını Yeni Şafak Ankara Bürosu''ndan Behçet Güngör''ün oluşturduğu bir
okudunuz; bir okur da, o uygulamadan esinlendiğini de bildirerek, Kulis yazımına tâlip oldu.

Hürriyet Pazar ekinde “Ve James Bond İstanbul''da...” başlıklı bir yazıyla karşılaşmış okur... Sonrasını anlatıyor: “Okudukça ''ben bunu daha önce okumuştum'' hissine kapıldım. Google''a “Taha Kıvanç, James Bond, İstanbul” yazıp verilen linke gittiğimde “Bingo”: 9 Eylül 2005 tarihli Kulis...

Siz yazıyı, “6-7 Eylül''de ''İngiliz parmağı'' var idiyse, olayların başlamasında o sırada farklı bir kimlikle İstanbul''da bulunan ''MI6 ajanı'' Ian Fleming herhangi bir rol oynamış mıdır? Bana hoş bir senaryo gibi geliyor... Ya size?” sorusuyla bitirmişsiniz; Hürriyet''in pazar günleri tam bir sayfayı ayırdığı yazarı ise şu kanaatte: “Ian Fleming''in olaylarda ne derece rolü var bilinmiyor.”

En iyisi karşıklı okumak... İlkin dört yıl önceye ait
''ten birkaç paragraf:
“6-7 Eylül olayını doktora tezi konusu seçen Dilek Güven''in en keskin tespitlerinden
, olayda ''İngiliz parmağı'' bulunduğu... Bu tespitini olayın öncesi ve sonrasında dillendirilen görüşlere ve tepkilere dayandırıyor... Ağustos 1954''te, Atina''daki İngiliz Büyükelçiliği, ''Şimdi iyi görünse de, Türk-Yunan ilişkileri küçük bir şok ile bozulacak kadar yüzeyseldir'' görüşünü merkeze iletirken ''Sözgelimi, Selanik''teki Atatürk evinde meydana gelecek küçük bir tahribat ilişkilerin sonu olur'' örneğini vermiş... (..)

Lâfın burasında durup, size, İngilizler''in bu ''oyunu'' nasıl sahneye koymuş olabilecekleriyle ilgili senaryomu aktarmamı ister misiniz? (..) Adeta bir ''James Bond'' filmi gibi... Aslına bakarsanız, benim senaryomun göbeğinde, ''James Bond'' filmlerinin üzerine oturduğu romanların yazarı Ian Fleming var... Hatta şöyle de diyebilirim: ''6-7 Eylül''de gerçekten ''İngiliz parmağı'' var idiyse, o parmak, muhtemelen Ian Fleming''in parmağıydı...''

Ian Fleming''in sonradan filme de alınmış James Bond romanlarının en ünlüsü ''From Russia With Love'' (Rusya''dan sevgilerle) kısmen İstanbul''da geçer. 6-7 Eylül olayından sadece iki yıl sonra (1957) piyasaya çıkan (..)

Fleming''in İstanbul ilgisi esas mesleğinden gelmektedir. Ian Fleming, James Bond romanlarında sergilediği türden bir meslek hayatına sahiptir çünkü; casustur... Kaynaklar, İngiliz casusu Fleming''in, 6 Eylül 1955 günü İstanbul''da bulunduğuna işaret ediyor. Her casusun başka bir ülkede bulunma bahanesi ve kendini gizlediği bir kisvesi vardır. Ian Fleming ''İnterpol mensubu'' kimliğine bürünmüştür ve İnterpol toplantısı için İstanbul''da bulunmaktadır...

“Benim senaryom” diye söze başladığım için yazdığımın hayal ürünü olduğunu sanmayınız. 1908 doğumlu Ian Fleming, 1939''dan öldüğü 1964''e kadar, İngiliz MI6 (dış istihbarat) örgütünün önemli elemanlarından biriydi. Romanlarında kullandığı James Bond karakterinde kendi hayat öyküsüyle paralellikler bulunduğu bilinir. Fleming gerçekten de 6 Eylül tarihinde İstanbul''daydı ve olayları baştan sona izlemişti.

Bunu nereden mi biliyorum? Sefa Kaplan Hürriyet''te dört yıl önce bu olaya
oradan biliyorum, bir. İkincisi de, İngiliz Sunday Times gazetesine “İstanbul''da büyük ayaklanma” gözlemini sıcağı sıcağına yazan kişi Fleming''ti. İnterpolcu kisvesiyle geldiği İstanbul''da toplantıyı ektiğini ve yağmalama sırasında Beyoğlu''nda olduğunu hiç inkâr etmemiştir Ian Fleming...”
Şimdi de dünkü Hürriyet''teki
ya göz atalım:

“İngiliz gizli servis ajanı ''James Bond'' adlı karakteri ortaya çıkaran yazar Ian Fleming idi. / Popüler edebiyatın tanınmış ismi Ian Fleming, aynı zamanda İngiliz istihbarat örgütü MI6 ajanıydı. Üst düzey görevlere kadar yükseldi. / Aynı zamanda gazetecilik de yapıyordu!

Ian Fleming, nam-ı diğer James Bond, 6-7 Eylül gecesi neredeydi biliyor musunuz: Büyük olayların yaşandığı Beyoğlu İstiklal Caddesi''nde! (..)

Devam edelim: Interpol toplantısı için İstanbul''a gelen Fleming toplantıya hiç katılmadı. Açıklaması şöyleydi: ''15 dakika katıldım, sıkıldım; seccade almak için dışarı çıktığımda olaylar meydana geldi!''

6-7 Eylül olaylarının hemen ertesi günü İngiliz Sunday Times Gazetesi''nde ''İstanbul''da büyük ayaklanma'' başlığıyla manşet haber çıktı. Haber tümüyle görgü tanıklığına dayanıyor ve olaylar neredeyse naklen anlatılıyordu. / Haberde imza yoktu. / Haberin üslubu ''gazeteci'' Ian Fleming''e benziyordu!

Ve iddiaya göre Fleming İstanbul''a, Atatürk''ün evinin bombalandığı Selanik üzerinden gelmişti.

Ian Fleming''in olaylarda ne derece rolü var bilinmiyor.”

Okurun son notu şu: “Hadi malum sebepten Kulis''e atıfta bulunmadı, niye aynı gazetede konuyu çok önceden ele almış Sefa Kaplan''ın adı kaynak olarak geçmiyor?

15 yıl önce
Esinlenen esinlenene...
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle