|
Mistik Müzik Festivali

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu''nca bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Mistik Müzik Festivali sayesinde, çeşitli dinlere mensup birçok müzik topluluğunu izleme imkanı bulabiliyoruz. Bugün başlayacak olan 4. Uluslararası Mistik Müzik Festivali, bu yıl da epey canlı geçeceğe benziyor.

Mistik Müzik Festivali, bu akşam festivalin artık vazgeçilmez topluluğu haline gelen "Kültür Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu"nun konseri ile başlıyor. Ahmet Özhan''ın yönettiği topluluk, "Türk Tasavvuf Musikisi''nden Renkler" başlıklı bir konser sunacak. Bu topluluk, 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından, en önemli kültür değerlerimizden olan klasik müziğin, özellikle tasavvuf ve mehter müziği türlerinin, kendilerine has üslub ve icra özelliklerine sadık kalınarak ortaya konulmasını ve tanıtılmasını sağlamak ve bu konuda araştırmalar yapmak amacı ile kuruldu. Topluluk, festivalin açılış konseri yanında, 13 Kasım akşamı festivalin kapanışında bir mevlevî âyini de gerçekleştirecek.

Sefarad Sinagog İlahileri Korosu da, festival kapsamında bir konser verecek. 500 yılı aşkın bir süredir İstanbul''da yaşayan Sefarad Musevileri''nin 1985 yılında kurulan Sefarad Sinagog İlahileri Korosu, Şef Yako Taranago''nun uzun yıllara dayanan araştırmalarının bir sonucu. Topluluk, sinagoglarda söylenen makamsal müzikli ilahilerin özelliklerini Sinagog dışına taşımayı da hedefliyor. Aynı akşam, Süleyman Saykali''nin şefliğinde İstanbul Katolik Kilise Korosu da festival kapsamında sahne alıyor.

Festivalin bence önemli topluluklarından biri de, "A capella", yani eşliksiz erkek korosu "Chorovaya Academia", Aleksander Sedov''un yönettiği bu Rus Ortodoks Korosu, Moskova Sinodluk Okulu bünyesinde kurulmuş. Koro, çalışmalarını Moskova Devlet Konservatuarı çatısı altında sürdürüyor. Repertuarını değişik dönemlerde bestelenen hem dini hem de din dışı vokal türlerinden seçen koronun yorum çizgisi ilkel sayılabilecek şan eserlerinden en karışık polifonik eserlere kadar uzanıyor. Ama asıl verilmek istenen, 19 ve 20. yüzyılları esas alan ve zengin bir armoniye sahip Rus Ortodoks müzikleridir.

"Nefes ve Semah", Salı akşamı. Çarşamba akşamı ise "Tuva Ensemble" var. Kuzey Rusya''nın Tuva bölgesinde yaşayan ve aynı anda çift ses (over tone) söyleme yeteneğine sahip Moğol kabilelerinin müziklerinden örneklerin sunulacağı ilginç konser, izlemeye değer. Klezmer müzikleri de festival kapsamında. Ancak, bildiğimiz kadarıyla canlı ve hareketli, hatta "eğlencelik" Yahudi şarkıları niteliği taşıyan Klezmer müzikleri, pek "mistik müzik" kapsamında değerlendirilemez.

Kızılderili Ayini de, festivalin yine ilginç gösterilerinden biri olacak. Bu gösterilerinde Kızılderili topluluğu, "Pow Wow", yani "Kızılderililer''in biraraya gelmesi" anlamına gelen dans stillerini sunacaklar.

4. Mistik Müzikler Festivali, dünya müziklerini tanımak ve bizim müzisyenlerimizin ufkunu genişletebilmeleri bakımından önemli bir fırsat, dünya müziklerinin güzel bir buluşma noktası.

24 yıl önce
Mistik Müzik Festivali
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu