|
Gazze’yi açlıkla kıran ülkeler

Güney Afrika’nın açtığı dava ile israilin soykırım suçundan yargılanacak olması kuduz köpeğin sahiplerini kızdırdı.

ABD, Almanya, Avusturya, Avustralya, İngiltere Fransa, İtalya, İsviçre, Kanada, Finlandiya, Hollanda, Japonya ve Estonya gibi 10’dan fazla ülke desteğini askıya aldı.

Belçika, Norveç, İspanya ve İrlanda gıda desteğine devam edeceklerini açıkladı. Gazzelilere insansı hayvan diyen İsrail, Belçika yardım desteğini kesmediği için ertesi gün Gazze’deki Belçika’ya ait binayı bombalayarak yok etmiş.

İnsan ilişkilerindeki evrensel kural devletler arasında da geçerlidir; Aç canavara sevgi ve saygı göstermek canavarın merhametini değil iştahını açar, bir de üstüne diş kirası ister.

***

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 5.9 milyon Filistinli mülteciye ekonomik destek veriyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırılara 12 UNRWA personelinin dahil olduğu iddiaları fonların kesilmesi kararına bahane oldu.

UNRWA, iddialar nedeniyle dokuz çalışanını derhal işten çıkardı ve konu hakkında soruşturma başlattı.

Bu ülkeler 2022 yılında UNRWA’nın bütçesinin yarısından fazlasını sağlamışlardı.

Askıya alınan yardım miktarı toplam yardımların yüzde 51’ini oluşturuyor. UNRWA Filistinli mültecilere vazgeçilmez insani yardım, eğitim ve barınak desteği sağlayarak uzun süredir tek can simidi olarak hizmet ediyor.

Kuruluş, aynı zamanda komşu Arap ülkelerinde yaşayan milyonlarca Filistinli mülteciye de ihtiyaçları olan yardımları sağlıyor.

***

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard “Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’deki Filistinlilerin hayatlarının risk altında olduğunu içeren kararından sadece birkaç gün sonra, birçok hükümetin halihazırda soykırım ve kasıtlı bir kıtlık riskiyle karşı karşıya olan iki milyon Filistinlinin daha fazla acı çekmesine neden olacak kararlar alması son derece şok edici ve gerçekten de insanlık dışıdır.

30 bin kişilik personel ekibi olan UNRWA’nın sadece 12 çalışanıyla ilgili iddialar nedeniyle böyle bir eylemin gerçekleştirilmesi özellikle dehşet vericidir. Ancak, birkaç kişi hakkında iddia edilen eylemler, toplu cezalandırmaya varabilecek şekilde hayat kurtaran yardımın kesilmesi için bir bahane olarak kullanılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Callamard’ın yardımları askıya alan ülkelere önerileri çözümün de tek yolu aslında; “Devletler, ihtiyaç sahiplerine yönelik hayati önem taşıyan fonları askıya almak yerine, İsrail ve Filistinli silahlı gruplara silah transferini durdurmak için çalışmalı ve yıkıcı acıların hafifletilmesine yardımcı olmak için acil ve sürekli bir ateşkes ve tam insani erişim için baskı yapmalıdır.”

***

İsrail devleti ve siyonist küresel şirketlerin reklamlarıyla beslenen uluslararası medya, Filistinlilerin topraklarına geri dönüş hakkının korunmasında kilit bir rol oynayan UNRWA’ya karşı yıllardır karalama kampanyası yürütüyor.

***

Temiz su ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Gazze’de ay sonunda büyük bir kriz yaşanması öngörülüyor.

Yani Hamas’a gücü yetmeyen alçakların gücü masumlara yetiyor. Suçluya destek çıkıp çoluk çocuk yaşlı kadın sivil silahsız suçsuz ve masum insanları açlık ve susuzlukla cezalandırmaya kalkan bu ülkeler bundan sonra açlık ve susuzluktan veya yetersiz beslenmekten ölen her çocuğun katili olarak tarihe geçecekler.

Bugün yargılanmayacaklar belki ama yarın İsrail ile birlikte olanların hepsini tarih yargılayacak.

***

Meclis’te Gazze için oylama yapıldı. 23-23 eşit oylama çıktı.

Belediye başkanı, eşitliği evet oyuyla bozdu ve tasarı kabul edildi.

Chicago şehir meclisi Gazze’de ateşkes çağrısı yapan en büyük Amerikan şehri oldu.

Bu başlangıç, kötülüğün tohumları kururken merhamet bütün topraklarda yeşerecek.

***

7 Ekim’den bu yana Gazze’deki soykırımı tüm dünyaya anlatan ve geçen hafta Gazze’den ayrılan gazeteci Motaz Azaiza:

“Şu an burada içtiğim temiz sudan, oturduğum rahat koltuktan kendimi suçlu hissediyorum” diyor.

Başkasının acısını çektiğin kadar insansın.

İki Gazzeli çocuk, kendilerine hediyeler vermek isteyen Gazzeli babaya ne diyorlardı; “Hayır, teşekkür ederiz. Aç gözlü değiliz.

O parayı istemeyiz, senin çocuklarının hakkı o...”

Rim gibi on binlerce Gazzeli çocuk, İsrail’in yaptığı soykırım nedeniyle 2024’ü göremedi.

Cennet ucuz değil, cehennem de lüzumsuz değil.

Rabbim onları affetme çünkü ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar.


#Gazze
#Filistin
#Soykırım
#Yaşar Süngü
7 ay önce
Gazze’yi açlıkla kıran ülkeler
Ve gelecek geldi: Sadece “alo” diyecektik değil mi?
Vatana hizmet tertibinden maaşa bağlanan şâirimiz
Netanyahu soykırımı Batı Şeria’ya taşırıyor
Çorum kampımız da rüya gibi geçti “beşinci mevsim” gibi… (2)
AK Parti’de bir şey değişince her şey değişecek