|
Global Japon ilaç şirketi Takeda Türkiye"ye neden geldi?

Her hafta suni gündem icat ederek (Tophane vb) kısır tartışmalarla vakit geçiren Türkiye dışardan böyle görünüyor; Hem Avrupalı, hem Asyalı bir ülke. 70 milyonun üstünde nüfusuyla Fransa, İtalya ve İngiltere''den büyük. Nüfusunun yüzde 70''i 35 yaşın altında. Coğrafi bölge olarak Ortadoğu ve Ortaasya''nın Avrupa kapısı. Bölgede komşularıyla ticaretini geliştirerek çift haneli büyümeyi uzun vadede sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor.

* * *

Dünya ekonomisinin kilit konumdaki gelişen pazarlarından biri olarak görülen Türkiye''nin son beş yıldaki her yıl iki haneli büyüme rakamları global şirketlerin iştahını açmaya yetiyor.

* * *

Japonya''nın en büyük global ilaç şirketi Takeda''nın yöneticileri dün İstanbul''da basının karşısına çıkarak kilit büyüme pazarı olarak konumlandırdıkları Türkiye''de satış ve pazarlama faaliyetine başladıklarını açıkladılar.

Takeda Pharmaceuticals Europe Başkan Yardımcısı Toshio Kusunose, Türkiye pazarına giriş stratejilerini şöyle anlattı: “Türkiye''nin hızla büyüyen iç pazarı ve ilaç pazarının etkileyici büyümesi buradaki genişleme kararımız için önemli etkenlerden biri oldu. Türkiye, hızla büyüyen bir Avrupa pazarı olarak konumunu giderek sağlamlaştırırken, burada ticari faaliyet başlatmamız küresel büyüme planlarımızı da güçlendirmektedir”.

* * *

Yukarıdaki sebeplerin dışında 229 yıllık global Japon şirketinin yöneticisine toplantıda geleneksel kıyafetleri olan kimonayı çıkartıp Osmanlı kıyafeti giydiren sebep ne?

Birincisi; Türkiye, Doğu Avrupa pazarının 2''inci büyük ilaç pazarı.

İkincisi de Avrupa pazarındaki ilaç pazarının doygunluğa ulaşması.

Üçüncüsü, Türk ilaç pazarındaki yüzde 30''luk büyüme oranı.

AB''nin ilaç pazarında toplam büyüme oranı yüzde 4.40.

* * *

Şirketin Türkiye Genel Müdürlüğünü yapan Ayşe Uysal Torun''un verdiği bilgiye göre, Takeda Türkiye''ye gelmeden başka şirketlere verdiği Kandesartan, Leuprorelin ve Velcade ilaçlarıyla iç piyasaya girmiş.

Şirket 4 tane lokomotif ilacı ile pazardan pay almayı hedefliyor

Japon şirketin kimliği ile ilgili bilgilerde verelim;

Ana konusu ilaç olan araştırma ağırlıklı Japonya''nın en büyük küresel ilaç şirketi.

Çalışan sayısı 20 bin.

Dünya ilaç pazarında 15''inci sırada yer alıyor.

İngiltere''de 2 tane Ar-Ge merkezi var.

Satışının yüzde 32.80''ini Ar-GE için ayırıyor.

2009 yılında Ar-Ge harcaması 4 milyar 657 milyon dolar.

Konsolide geliri 15.8 milyar dolar olan şirketin net kazancı 3.2 milyar dolar.

Üretimi Çin, İrlanda ve İtalya''da yapıyor.

Dünyanın her yanına pazarlama ofisi açarak satış yapıyor.

Globalleşme böyle bir şey işte...

Aras, gençleri geleceğe taşıyor

Çeşitli üniversitelerden 47 öğrenci, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren Aras Holding''e ait Celal Aras Eğitim Kültür ve Aydınlanma Vakfı''nın European School of Economics işbirliğiyle gerçekleştirdiği ''Geleceğe Lider Ol'' projesi kapsamında, yurtdışında eğitim bursu kazandı.

Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, burslarını bugünün liderlerinden alan gençleri Floransa''ya “Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alev olarak geri dönmelisiniz'' sözüyle uğurladı.

Gençler ünlü yazar Prof. Stefano D''Anna''nın kurduğu European School of Economics''in Floransa kampüsünde liderlik sertifika programına katılacaklar.

Müzik değiştiğinde dans da değişir.

Japon atasözü
14 yıl önce
Global Japon ilaç şirketi Takeda Türkiye"ye neden geldi?
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon