|
Kurban için 1 lira yeter

Rahmetli Mahir İz hoca memur olduğu halde zekat, kurban gibi mali ibadetlerin sevabından mahrum olmamak için her ay maaşının zekat miktarı olan kırkta birini ayırır ve bunu dağıtırdı.

Talebelerine de yıllarca bunu tavsiye etti.

"Ben sabit ücretliyim kurban kesemem" diyenleri gördükçe hocanın bu kaidesi aklıma gelir.

Dostlarımdan birine, hali vakti yerinde arkadaşları, "Biz kesemiyoruz da sen zor geçindiğin halde nasıl kurban kesip bizden fazla sadaka dağıtıyorsun" diye sorunca o şöyle cevap vermiş;

-"Bizim hanımın mutfak dolabında iki para kutusu var. Her gün maaştan ayırdığı bir lirayı kutulardan birine, maaşın kırkta birini de öbür kutuya atar. Bir lira attığı kutuya bir yıl boyunca hiç dokunmaz. Kurbandan kurbana yapılan bu uygulama ile her yıl 365 YTL biriktirmiş olur. Bununla kurbanımızı keseriz. Öbür kutudaki parayı da her ay ihtiyaç sahibi buldukça veririz"

Mali ibadetleri yerine getirmek ekonomik güç kadar niyete de bağlı.

* * *

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen ''Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu'' ile kurban konusu Türkiye''de ilk kez uluslararası platforma taşındı.

Türkiye''den 31, Almanya, Malezya, Mısır, İngiltere ve Amerika''dan toplam 9 katılımcı bir araya geldi.

Sempozyumda yurtiçi ve yurtdışında kurban kesmek için halktan para toplayan resmi dernekler ile sivil dernekler arasındaki kavga da su yüzüne çıktı.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz''ün,"Türkiye''de kurban parası topladığı halde kesmeyen sivil toplum örgütleri biliyoruz" iddiası ilginçti.

Yalnız bunu söylemek yetmez.

Bu sivil örgütün teşhir edilmesi de lazım.

Edilmezse bundan iyi niyetli bütün sivil örgütler zarar görür.

En fazla tahribat da hayırseverlik duygusuna olur.

Vatandaşın da güveni büyük yara alır.

Bununla ilgili çok güzel bir hikaye var;

Şöyle; Adamın biri çölde devesiyle yolculuk yaparken, çölün ortasında susuzluktan ölmek üzere olan birini görmüş. Devesinden inip adama su içirmiş. Suyu içip kendine gelen adam, yardım edeni döverek devesini almış ve onu çölde bırakmış. Çölde kalan adam arkadan, "Sakın bunu bir yerde anlatma" diye defalarca bağırmış. Merak edip çaldığı deveyle geri dönen hırsız bunu neden söylediğini sormuş. O da, "Sen bu olayı başkalarına anlatırsan bir daha kimse çölde susuz kalan birine yardım etmez. Böylece birçok insanın ölümüne neden olursun" demiş.

Bayramınız mübarek olsun.

Faizle kurban

Bankaların yüzde 1 faizli kurban kredisine yoğun talep olmuş. Talebin sebebi, bayram kredisi ile yüzde 5 faizli kredi kartı borcunu kapatmak olmasın. Bana öyle geldi.

Otele kim gider

Kurban Bayramı''nda yurt içi ve dışı turlara ve otellere, 140 bin insan bekleniyormuş. Bunlar Fazıl''ın yüzde 30 dediği gruptandır kesin. Ne elleri öpülür ne de öpeceği elleri olur!

Bonkörüz

Madem çok paramız var. Bütçeden Kandil''de bir gecede harcanan 20 milyon dolar kadar para ayıralım, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır''da 20 tane fabrika yapalım hem büyükşehirlere göçü azaltarak kapkaçı önleyelim, hem de gençleri dağ yerine fabrikaya alalım.

''Fazıl'' değil

Bu topraklar herkesin dilini, dinini, örfünü yeşertecek kadar bereketli ve özgür. Yabancı aşı ile aşılanan bir ağacın meyvesi de yabani olur. Kökü 1923''e kadar uzanan, daha ötesini bilemeyen bir neslin ferdine kızmak olmaz. O bir Cumhuriyet çocuğu..

Nereden alışveriş yapılır

Tü-Mer''e yaptığı araştırması için teşekkür ederiz. Araştırmaya göre alışveriş merkezlerinden Ay Merkez, Cevahir, Flyinn, Galleria, İstinyepark, Kalecenter, Maxi-Market, Metro Group AG, Metrocity, Olivium, Profilo AVM ve Tepenautilus''ta mescid var. Akmerkez, Atrium, B.Paşa Bauhaus, Kozyatağı Bauhaus, Capitol, Carousel, B.Paşa Carrefour, Maltepe Carrefour, B.Paşa Ikea, Kanyon ve Praktiker-İST. alışveriş merkezlerinde ise ibadet yeri yokmuş. Alışverişlerinizi buna göre yapabilirsiniz

Hayat, silgi kullanmadan resim yapma sanatıdır - John Christian
16 yıl önce
Kurban için 1 lira yeter
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Randevu sistemi, kamu iletişimi ve ötesi
Şiddeti, ‘kültür’ ile aşabiliriz