|
Tahıldaki kurt tehlikeli

Tahıl fiyatlarındaki artışın suni olduğunu herkes öğrendi. Yerli ve uluslararası arenadaki finans kurtları olan spekülatörlerin borsa, döviz ve faiz piyasalarından sonra tahıla el atarak yüksek kazanç uğruna fiyatlarla nasıl oynadığını gördük.

Soruyu şimdi soralım?

Bu kazanç yasal mı?

Serbest piyasa ekonomisine göre yasal.

Peki milyarlarca insanı mağdur eden bu kazanç tarzı ahlaki mi?

Tabiî ki hayır.

Petrol fiyatlarındaki çıkış ile girdilerdeki rekor artışa karşın pirinç üreticisine verilen fiyat üç yıldır değişmezken perakende fiyatlarda son 3 ayda yaşanan yüzde 100''ü aşkın artış, "üreticilerin değil aracıların" cebine gitti.

Aracının bu yüksek kazancı yasal mı?

Serbest piyasa ekonomisine göre yasal

Üretici ve tüketicinin mağdur olması ahlaki mi?

Tabiî ki hayır.

Demek sorun ekonomik değil.

Bütün bu vurgunlar, soygunlar, serbest piyasa ekonomisine uygun, yani yasal.

Demek ki bu sorunları serbest piyasa ekonomisi çözemiyor.

Neden? Çünkü bu bir ahlak sorunu.

Sistemin ahlakı olmadığı için soygun yasal çerçevede sürüyor.

Peki sistemin ahlaki değeri yoksa sistemin içinde yer alan yatırımcıların da mı ahlakı yok?

Sizce var mı?

Ekonomik kalkınma ve büyüme sürecinde toplumsal ve ahlaki değerler gözardı ediliyor.

O halde iş dünyasında değerler eksik.

Sorunun çözümü orada.

Dünyada dolaşan 1 trilyon doların üstündeki para değer, ahlak, hak, tanımıyor.

ABD''deki kasırgalar gibi girdiği ülkenin kimyasını değiştiriyor.

10 yıl önce böyle değildi.

MÜSİAD bir okul

MÜSİAD''da Erol Yarar ve Ali Bayramoğlu''ndan sonra Başkanlığı devralan Dr Ömer Bolat, dernekteki 18 yıllık aktif hayatını yarın yapılacak Genel Kurul ile noktalayacak. Bayrağı Başkan Yardımcısı Ömer Cihat Vardan alacak.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD Anadolu''dan İstanbul''a göç etmiş olan muhafazakar temelli sermaye gücünü temsil eden işadamlarının bir dayanışma birlikteliği olarak 1990''da kuruldu.

Eskiden hiç yurtdışına çıkmamış, uçağa binmemiş, şehrinin dışına çıkmamış, fuara katılmamış işadamları bugün derneğe ihtiyaç duymadan yılda 10 fuara gidiyor. 30-40 ülkeye ihracat yapıyor.

Toplam 10 bin şirketi bulanan MÜSİAD üyeleri, 800 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye milli gelir ve ihracatında yüzde 15''lik bir payı temsil ediyor. 2750 kişilik üyeli MÜSİAD yaklaşık 700-750 kişilik tamamen yöneticilerden oluşan çalışma ordusuna sahip. 2006 yılı İSO 500 Büyük''e giren 20 MÜSİAD üyesi var, ilintili firmalarda sayıldığında bu rakam 30''u buluyor.

Başkan Ömer Bolat, Ömer Cihat Vardan''a kurumsallaşan ve küresel pazarda söz sahibi olan bir sivil toplum kuruluşu devrediyor. Hizmette direksiyona geçen yeni Başkan''a da bu işleyişi sürdürmek kalıyor. Hayırlı olsun. Keşke çalışanlar için de böyle bir okul olsa.

Sıcak para ekonomik sistemi değiştirdi

Dolaşımdaki sıcak para dünyanın ekonomik düzenini değiştirdi. Sınır tanımayan bu sermaye finans piyasalarındaki sanal ağ sayesinde her ülkeye, her sektöre giriyor. Son olarak tahıl piyasasına girince finans canavarının ne kadar tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Devlet bütçelerinin çok çok üstünde paraya sahip bulunan uluslar arası fonlara karşı her ülkenin ekonomik sistemini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Gerekiyor çünkü bu dev fonlar artık tahıl piyasasının içindeler ve rahat durmayacaklar.

Erdemli işadamı tipi çoğalmalı

Bu finans canavarını durdurmanın yolu ekonomiye ahlaki değerler getirmek bunun için de erdemli işadamlarının sayısını çoğaltmaktan geçiyor. Fransa Tarım Bakanı''nın da işaret ettiği gibi, insanlar için temel ihtiyaç olan yiyecek maddeleri piyasa kurallarının ve uluslararası spekülasyonun insafına terk edilemez.

Erdemli işadamı tipini yaygınlaştırana dek de Türkiye''nin "kendine yeterli olma" ilkesiyle tarım stratejisini yeniden gözden geçirmesi ve "Güçlü müdahale kuruluşları" oluşturması gerekiyor.

Ne kadar bilirsen bil, anlatabildiklerin, karşındakinin anlayabileceği kadardır.
Mevlana
16 yıl önce
Tahıldaki kurt tehlikeli
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!