|
Türk diasporasından oluşan 11 kişilik tim yatırımcı avında

Ormanın içinde olursan tek tek ağaçları, dışına çıkarsan ormanın tamamını görürsün.

Her gün ekonomik, sosyal onlarca manşetin çıktığı Türkiye''de, yaşayanlar günlük olayların çıkardığı toz bulutu içinde kayboluyor.

Türkiye''yi dışardan izleyen yabancı yatırımcılar ile gurbette yaşayan Türk girişimci ve işadamları (Türk diasporası) bizim gibi toz bulutunun içinde olmadıkları için onlar gelişmeleri daha pozitif görüyorlar.

Yani ekonomik ve siyasal anlamda dışardan bardağın dolu olan kısmı daha iyi ve net görünüyor.

Diaspora veya diyaspora, bir kavim veya ulusun anavatanından çıkarak başka ülkelere dağılmasına verilen ad. Sözcük hem dağılma eylemini hem de dağılmış olarak yaşayan toplulukları ifade ediyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları MÜSİAD''ın Perşembe toplantısına konuşmacı olarak katılan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı''nın başındaki Alparslan Korkmaz''dan dışardan Türkiye''nin nasıl göründüğü dinlerken içerden ne kadar farklı baktığımızı fark ettik.

1.5 yıl önce doğrudan Başbakana bağlı kurulan ve onun yetkileri ile güçlendirilen ajansın başında 5''ini ana dili gibi 4''ünü de iyi denilecek derecede 9 dil bilen ve konuşan Alparslan Korkmaz adlı Türk Diasporası''nın önde gelen ismi var.

Ajansta direk Başbakan''a bağlı olarak çalışan 30 uzmanın yer aldığı grupta yurtdışında yaşayan 11 gurbetçi Türk var. Ajansta çalışanlar 10 lisana hakimler ve her ülkeye o ülkenin lisansı ile hitap ediyorlar, reklam veriyorlar, tanıtım organizasyonları gerçekleştiriyorlar.

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı 2007''de 500''ün üstünde görüşme yapmış. 90 ülkede ''fırsat butonuna basın'' sloganı ile yaptığı tanıtıcı reklamlar BBC, CNN ve El Cezire gibi kanallarda gazete ve dergilerde yer aldı. 30 milyon YTL''lik bütçesi olan ajansın Kuzey Amerika, Çin, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde 15 temsilcisi var. Yabancı yatırımlar liginde örnek ülke diye gösterilen İrlanda 200, Hollanda 150 milyon euroluk kaynak ile tanıtım ve lobi çalışmalarını sürdürüyor.

Hedefleri 2007 sonunda 1 trilyon 400 milyar dolara ulaşan dolaşımdaki yabancı sermayeyi takip etmek ve yurtdışında yatırım yapmak isteyen uluslar arası sermaye sahipleri ile temas kurup onları Türkiye''ye çekmek.

Bunun için aralarında kurdukları iletişim ağı ile sürekli birbirleriyle temas halindeler.

Genel merkezleri Ankara''da olan ajansın İstanbul''da da ofisleri bulunuyor. Ancak kimse perinde oturmuyor. Sürekli hareket halindeler.

İnternet dünyasında kurdukları invest.gov.tr adlı sitelerini 2 ayda 50 bin kişi ziyaret etmiş.

Anadolu''da 50 milyon YTL ve üstü, İstanbul için de 100 milyon YTL ve üstü yatırımlarla ilgileniyorlar.

Sıfırdan yatırım müjdesi verecek

Türkiye''nin doğrudan yabancı yatırımlardan daha fazla pay alabilmesi amacıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, ilk meyvelerini verdi. Ajans, Magna yöneticilerini Slovakya''da karar kılmaktan son anda vazgeçirdi. Küresel dalgalanmaya rağmen Kanada merkezli oto yan sanayi devi Magna''yı 500 milyon dolarlık yatırıma ikna eden ajans, önümüzdeki günlerde moral verici yatırımlar açıklamaya hazırlanıyor. Magna''nın İzmit ve İstanbul Çerkezköy''de kuracağı tesislerde 3 bin kişiye iş imkânı sunulacak. Bu yatırımın yanında yeni bir halka daha ekleneceğini müjdeliyor. İsim vermekten kaçınan Alparslan Korkmaz yatırımları çekeceğinden emin.

Korkmaz''ın hikayesi İyi bir başarı öyküsü

Doğma büyüme İsviçreli olan Alparslan Korkmaz, bugüne kadar hiç yaşamadığı memleketine, İsviçreli eşi ve iki çocuğuyla (Yasin ve İman) birlikte 2007 yılında yerleşti.

Kayserili bir işçi ailesinin çocuğu. Aile 1969 yılında İsviçre''ye göç etmiş. Korkmaz 1970"te doğmuş ve tüm eğitimini İsviçre''de tamamlamış. Mart 2002''de çalıştığı şirket tarafından Neuchatel kantonununa yatırım çekmekle görevli Yatırım Promosyon Ajansı''nın direktörlüğüne getirildi. Hemen ardından İsviçre''nin yatırım danışmanlığı görevine getirildi. O sıralarda danışmanları, Başbakan''a Korkmaz''dan bahsettiler. Başbakan Erdoğan''la görüştükten sonra 2007 başında ajansın başına yüksek yetkilerle getirildi.

Değişim rüzgarları esince aptallar duvar örer, akıllılar değirmen inşa eder.
Çin Atasözü
16 yıl önce
Türk diasporasından oluşan 11 kişilik tim yatırımcı avında
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle