|
Olaya “Fransız” kalmayalım

Allah insanı şaşırtmasın. Cezayir''de 1954 ve 1962 yılları arasında 1,5 milyon Cezayirli''yi çocuk, yaşlı ve kadın ayrımı yapmadan katleden Fransa yine tarihi bir suç işlemeye hazırlanıyor.

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olacak farkında değil.

Çünkü bu kez yalnız değiliz.

Sağduyu sahibi Avrupa ülkeleri ile Fransız işadamları da Fransız Parlamentosu''nda yarın oylanacak olan tasarıya sert tepki gösteriyorlar.

Avrupa Komisyonu''nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn bile Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Fransa''yı uyardı ve “Sorumlu ve ciddi olun” dedi.

Türkiye''de yatırım yapmış ya da gelecekte yapmak isteyen Fransız işadamları, hükümete baskı yaparak yoğun bir lobi kampanyası başlattılar.

Türk-Fransız Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yves-Marie Laouenan, endişesini “Türk-Fransız ilişkilerinde yaşanan gerginliğin faturası, düşünemeyeceğimiz kadar büyük olacaktır” sözleriyle yansıttı.

Laouenan''a göre Türkiye kendisini yeterince anlatmayı başaramadığı için Fransız kamuoyunda imaj sorunu var.

Fransız işadamlarının bizden yana olması bizi çok sevdiklerinden değil herhalde.

Boykotun Fransız şirketlerini 1 milyar dolar civarında kayba uğratabileceği belirtiliyor.

Türkiye''nin 5 milyar dolarlık ithalatı var. Buna karşın 600''e yakın Fransız firmanın Türkiye''de yatırımı var.

Fransa''ya etki yapabilecek en büyük koz Türk hükümetinin elinde.

Tasarının meclisten geçmesi halinde Fransa, Türkiye''deki 2007 yılındaki 20 milyar dolarlık, savunma sanayi uçak alımları, helikopter ve nükleer gibi kamu ihalelerinin dışında tutulabilir.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün lobi faaliyetleri için oda başkanları ile birlikte Fransa''nın başkenti Paris''e gitti.

1998-99''da İtalya boykotunda İtalya''nın çok zarar gördüğüne dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Türkiye''de oda ve borsalarımızdaki tüccar ve sanayicilerimiz, bu tasarı yasalaşırsa bana boykot yapma çağrısını iletti. Bunu yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz. Bunun en büyük zararı bize olmaz Fransa''ya olur” dedi.

* * *

Türkiye''de faaliyet gösteren 277 Fransız şirketin gelişmelerden duydukları endişe, Fransız hükümetine yönelik faaliyetlerini artırmalarından belli oldu.

Fransız işadamları kendi bölgelerindeki milletvekillerine uyarı mektubu gönderirken Türk-Fransız Ticaret Derneği de Cuma günü internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

Ekonomik boykotla siyasi alanda geri adım attırılması İtalya örneğinde başarıyla uygulanmıştı.

İtalya''yla PKK''nın elebaşısı Abdullah Öcalan''ın iadesi konusunda yaşanan kriz döneminde THY ve Alitalia''nın İstanbul-Roma seferleri yolcu yok diye durmuştu.

Aynı yöntemin Fransa''ya da uygulanabileceğini ifade edilirken boykotun kamuoyunda kendiliğinden oluşması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Çünkü AB ülke boykotlarına izin vermiyor. Yani devlet boykota öncülük yapamıyor.

Bu görev sivil toplum kuruluşlarının.

Türkiye''deki pazar payı büyük bazı Fransız firmalarının isimleri şöyle;

Accor servisleri International A.Ş., Citroen, Carrefour, Danone, Groupama, Peugeot, Renault, Lafarge, L''Oreal, Medical, Louis Vuitton, Michelin.

Tarihçilere göre Fransa, Ermenistan''ı Kafkasya''da arka bahçesi olarak görüyor ve Türk-Ermeni ilişkilerini siyasi bir malzeme olarak kullanıyor.

Zarara razı olana merhamet edilmez.

18 yıl önce
Olaya “Fransız” kalmayalım
Ekmek yarası
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü