|
Hayalet ordular

Yaklaşık iki hafta önce Karadeniz’de Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim farklı bir boyut alarak Rusya ile ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’ni karşı karşıya getirmişti. Rusya Kırım’a asker yığarken ABD, İngiltere ve AB Ukrayna’nın yanında yer almışlardı. 3’üncü dünya savaşının çıkıp çıkmayacağı dünya kamuoyunda ve Türkiye’de tartışılmaya başlanmıştı. Rusya lideri Vladimir Putin’in Kırım ve Ukrayna sınırına bir ordu yığmasıyla neredeyse Karadeniz üzerinde şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu. Putin, böylesine kritik bir ortamda orduları ile yaptığı tatbikatta şimdiye kadarki en büyük gözdağını verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Kırım’a gelerek helikopterle ordu birliklerinin konuşlandığı Opuk Üssü’ne uçtu. Şoygu’nun Opuk’a ulaşmasıyla Rus ordusu harekete geçti. Gövde gösterisinde 10 bini aşkın askerin yanısıra 40’ı aşkın savaş gemisi ve 200’den fazla jet vardı. Savunma Bakanlığı’nın resmi televizyonu Zvezda, Karadeniz’e doğru ateşlenen füze yağmurunu ekrana getirdi. Kırım’daki dev tatbikatta ayrıca Rus ordusuna ait savaş gemileri çıkarma yaptı, fırlatılan füzeler Karadeniz üstündeki hedefleri yerle bir etti. Ayrıca yüzlerce tank aynı anda sahadaydı.

TUZAK ORDU

Rusya, Ukrayna geriliminin ortasında ‘Batı’yı kandırmak’ için şişirilebilir tanklar, füzeler ve savaş uçaklarından oluşan bir ‘tuzak ordusu’ konuşlandırdı. Süper gücün ‘şişme ordu’su, ülke çapında askeri tatbikatlarda kullanıldı. Putin’in dakikalar içinde şişebilen tuzakları, gerilimin had safhasında başkent Moskova yakınlarındaki ormanda görüldü. “Şişirilebilir ekipman, kullanılan özel malzemeler sayesinde orjinaliyle neredeyse aynı görünüyordu.’’ Ormanda ortaya çıkan hayalet ordu gerçeğinden farklı görünmediği için Batı’da soğuk duş etkisi yarattı. Rusya 2. Dünya Savaşı’nda Hitler’e karşı kullanılan taktiği devreye sokmuştu.

RUSYA’NIN YENİ SİLAHI ‘ŞİŞME TANK’

Rus ordusu, gerçeğinden ayırt edilemeyen şişme tank ve ağır silahlarla düşmanı yanıltmayı başarmıştı. Rus ordusu yeni nesil tanklar, füze savunma sistemleri, füze kalkanları ve uçaklarla silahlanıyor. Ancak bunlar çelik yerine sentetik kumaşlar kullanılarak üretiliyor. Yeni donanmanın ana özelliği gerçek tank, füze savunma sistemlerinin bire bir kopyası olması ve hava ile şişirilmesi. Aynı taktiği, 1. ve 2. Körfez Savaşı sırasında Saddam uygulamıştı. Sentetik kumaştan dikilen taklit tank, füze savar, uçak maketlerini gerçek modellerden ayırt etmek çok zor. Çünkü her şişme makette sıcaklık imitasyonu, ve radarlarda görünmesini sağlayan özel kaplama bulunuyor. Tankların kulesi dönebiliyor, kapakları açılabiliyor ve yakıt depoları gibi detaylar da mevcut.

Maketler 100 metre gibi mesafede tamamen gerçek izlenimi oluşturuyor.

Bu tür donanmanın amacının rakip tarafı gerçek hedeflerden saptırmak olduğunu anlatan üretici şirket; düşmanın sahte rakiple savaşırken vakit kaybetmesiyle, gerçek donanmanın daha fazla hayatta kalmasına imkân verileceğini iddia ediyor.

HİTLER’İ BÖYLE KANDIRDILAR. 2’NCİ DÜNYA SAVAŞI’NI KAZANDIRAN SIR

1944’de II. Dünya Savaşı’nın en şiddetli zamanları yaşanıyordu. ABD, okyanus ötesinden gelerek savaşa katılmış, müttefik devletler Avrupa’ya geniş çaplı bir çıkarma harekatı planlıyordu. Fransa’yı Almanların elinden kurtarmak isteyen ABD ve İngiliz orduları Normandiya planları yapmaya başlamıştı. ABD subayları Ralph Ingersoll ve Billy Harris, savaş sanatında devrim niteliği taşıyan bir fikir ortaya attılar; hayalet (sahte) bir ordu kuracaklardı. ABD ordusu bu iki subayın fikrini önce saçma bulmuştu fakat daha öncesinde İngilizler sahte tank ve toplar kullanarak Kuzey Afrika cephesinde Nazi birliklerini yanıltmayı başarmıştı. Bunun üzerine ABD, çok gizli bir birlik olan 23. Garnizon özel kuvvetlerini kurdu. Bu 1100 kişilik birlik savaştan sonra hayalet ordu diye anılacaktı. hayalet ordu, Amerikan ordusunun hatlarındaki açıkları kapatmak için şişme tanklar, toplar ve uçaklar dizayn etti. Sanatçılardan oluşan bu birliğin askerlerinin çoğu silah kullanmayı dahi bilmiyordu. Hayalet ordu sadece görsel bir illüzyon yaratmakla kalmıyor, Alman birliklerini işitsel olarak da yanıltıyordu. İlk görevlerin ardından birliğe ses teknisyenleri de katılmıştı. Tanktan, kamyona birçok aracın, farklı arazilerde hareket halindeyken çıkardığı sesler kaydedilmişti

Yükseltilerin bulunduğu bir arazide, bayır çıkan bir tankın motor sesi dev hoparlörler aracılığıyla çalınıyor ve 20 km çapında bir alanı etkileyecek şekilde aktarılabiliyordu.

Rusya ile ABD ve Batı arasındaki gerilimin aniden düşmesinde ABD’nin birden fazla cephede sıkıntıya düşmesi gerçeği yanında Rusya’nın son yaptığı gövde gösterisinin ve hayalet ordunun da önemli bir payı var sanırım!

#Karadeniz
#Rusya
#Ukrayna
#ABD
#Avrupa Birliği
#Kırım
#İngiltere
#Asker
#Ordu
il y a 3 ans
Hayalet ordular
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!