|
Twitter’daki 12 Nisan rezaletinin dört perdesi
12 Nisan gecesi Twitter’ın Türkiye gündemine çok garip bir etiket girdi. Twitter’da yaşayanlar bilir. Gündem yani "TT" şeklinde kısaltılan 'Trend Topic' listesinde başlıkların bir kısmı genelde rezervedir.
Siyasi polemikler, özel günler, anmalar, kampanyalar, taraftar gruplarının etkisi bariz görülür TT listesinde.
Özellikle de gece yarısından sonra yani yeni günün ilk saatlerinde bu liste sıfırlanır. Doğal yoldan, gerçekten anlık tartışılan başlıklar da kendini belli eder. Bir konu derinlemesine tartışılıyor demektir. Böylesi etiketler sosyal medyadan ana akım medyaya da yansır.

Peki 12 Nisan gecesi ne oldu?
Sahte hesaplardan #12Nisan etiketi ile ‘tecavüz günü’ paylaşımları yapıldı.
Nisan ayında açılmış, takipçisi olmayan, yani bir kitleye erişmesi mümkün görünmeyen hesaplardan,
12 Nisan’ın ‘Toplu Tecavüz Katliam Günü’ ilan edileceği yazıldı.
Rezaletin birinci perdesi bu şekildeydi.

İkinci perde ise TT listesine girme çalışmasıydı. Etikete yazılanları biraz inceleyince şunu gördüm. Malum hesaplar silinmişti fakat ekran görüntüleri alınmıştı.
Gecenin o vaktinde #12Nisan etiketi ile çok seri tepki tweetleri atılıyordu. Korku ve dehşet diz boyu.
Genç kız görünümlü hesapların 'yarın sokağa çıkmayacağız' çağrıları, annelerden, babalardan geldiği söylenen ‘kızım dikkat edin’ mesajları bir süre sonra siyasi zemine kaydı.
“Bu ülke artık yaşanmaz oldu. Sokağa da mı çıkamayacağız? Açıkça tecavüz çağrıları yapılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesinden cesaret alıyorlar”
türünden onlarca mesaj düştü etikete.

İstanbul Sözleşmesi ne alaka mı? Onu üçüncü perdede izledik. Fakat öncesinde sürdüğüm izlerden detaylar vermeye devam edeyim.
Ekran görüntüleri ile kaos mesajlarını yazıp, yayanlar da sahte hesaplardı.
Birkaç hesabı özellikle inceledim.
İlgi-alakaları birkaç gün önce bir anda değişmiş ve genç kız profiline dönüşmüşlerdi.
Mesela, "kadınlara tecavüz edecekler" diye ortalığı ayağa kaldıran, sanatçılara, fenomenlere 'neden tepki göstermiyorsunuz' diye saydıran hesaplardan biri saat tam 12.00’de “12 Nisan Pazartesi 2021” paylaşımını yapmış ve 18 dakika sonra da şu tweeti atmıştı:
“Bugün herkes dikkat etsin kendine lütfen dışarı çıkmayın hatta bence okula da gitmeyin pislik çok sokaklarda.”
Bu hesap ardından da malum ekran görüntüleri ile #12Nisan etiketine içerik üretmiş. Böyle onlarca Twitter hesabını inceledim.
Tecavüz çağrılarını yapanlar ile #12Nisan etiketini gündeme sokanların bağlantısı bariz belliydi.
Bir şey daha var. Bu hesapların tek bir merkezden yönetildiğini ve hatta tweetlerin aynı bottan atıldığını söylemek de mümkün.
Gelelim rezaletin üçüncü perdesine. Sabah olduğunda #12Nisan ve “Tecavüz” başlıkları ayrı ayrı gündem listesindeydi.
Mesele çoktan İstanbul Sözleşmesi’ne ihale edilmişti. İlginçtir, CHP’li Sarıyer Belediyesi de etikete paylaşım yaparak ‘hassasiyet’ gösterdi.
Binlerce beğeni alan tweetin altına gelen mesajlarda
‘duyarlı Başkana’ teşekkür zinciri de oluşturuldu.

Okuyanı insanlığından utandıran içeriklerle yönetilen etiket çalışmasına, bir belediyenin müdahil olması başlı başına iletişim rezaletidir.
Sahte hesapların tecavüz çağrıları ile oluşturduğu etiketi bir belediye neden ‘beslesin’ ki?
Üstelik, ‘burada algı yapıyorlar, siz de parçası oluyorsunuz’ minvalindeki tepkilere rağmen silmediler paylaşımı. Belediyenin sosyal medya ekibinin sabah 08.46’da kadına şiddet meselesinde hemen tavır alıp etkileşimi götürme gayreti olarak yorumlamak da mümkün. Çünkü
sosyal medyada çark, etkileşimle dönüyor. Erken kalkmak yetmiyor, doğru zamanda doğru etikete paylaşım yapmak da gerekiyor.
Peki tüm bu rezalet devam ederken Twitter ne yaptı? Türkiye'de siyasetçileri sansürleyen, ABD eski Başkanı Trump’ı şiddet çağrısı yapmakla suçlayıp hesabını kapatan
Twitter, tecavüz ve cinayet paylaşımları karşısında günlerdir hiçbir reaksiyon göstermedi.
Bu paylaşımları yayanları sansürlemedi. Gündemi sabote eden etiketleri listeden kaldırmadı. Daha önce de belirtmiştim;
Twitter, yalan içerik ve kaostan besleniyor. Beslendiği kaynakları da bir şekilde destekliyor.
Türkiye’de sahte hesaplar üzerinden yapılan kadınlara tecavüz çağrılarını da 'sansürlemeyerek' destekledi. Kaosu bu şekilde besledi.
İşin bir de polis ayağı var. Hemen harekete geçtiler. Yapılan çalışmalarda
İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
, söz konusu paylaşımları yapan iki şüpheliyi tespit etti. İlginçtir ki şüphelilerden G.H.’nın Sarıyer’de yaşadığı belirlendi. Evinde yakalandı ve 18 yaşından küçük çıktı. Paylaşımları şaka amaçlı yaptığını söyledi ve savcılık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Siber polisi, başka isimlere de ulaştı. Yani o gece sahte hesaplardan o paylaşımları yapanlar tek tek belirlendi. Sonrasında ne olacak göreceğiz. Fakat banka hesapları, görüşme trafikleri ve bağlantıları deşifre edilirse kaosu kimlerin tertiplediğini, gündemi kimlerin hacklediğini görmüş olacağız. Bu da rezaletin dördünce perdesi olacak.
#Twitter
#12 Nisan
#Trend Topic
#Kadın
#Tecavüz
#İstanbul Sözleşmesi
#CHP
#Siber Suçlarla Mücadele
3 yıl önce
Twitter’daki 12 Nisan rezaletinin dört perdesi
İstihbarat savaşları
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü