|
Üç süper güç Libya anlaşmasına ne diyor...

İncirlik ve Kürecik’in ABD’ye gösterilmesi, Türkiye’ye yönelik yaptırımların gerçekleşmesi halinde Washington’un neyle yüzleşmek zorunda kalacağını işaretliyor...

Amerikan Kongresi’nin iki kanadı ne derse desin nihayetinde Başkan’ın bir ‘karar’ vermesi gerekecek. Kongre’nin unsurları iç politik çekişmenin tarafı olduğundan, çekişmenin Türkiye aleyhine sonuçlar ürettiği (sözde soykırım tasarısı gibi)/üretebileceği aşikâr.

Ankara, Trump’ın bunu durduracağını düşünüyor. Durduramazsa (!),
bugüne kadar ABD ve NATO’ya yönelik saldırıları durdurma üsleri olan İncirlik ve Kürecik bu sefer ABD’yi durduracak!..

Böylesi bir durum, ABD’nin Ortadoğu’daki derinlik algısının tamamen bozulması anlamına geleceği gibi, Rusya’ya karşı NATO kabiliyetleri de boğulur. Suriye ve Irak’ta Amerikan varlığı, İran’a etkisi ‘savunulamaz’ hale gelir. Bir sürü de angarya çıkar; terörist ortakların nasıl savunulacağından, onlarca nükleer silahın taşınması, İsrail’in nasıl etkileneceği gibi.

***

Kaosu derlemek şu an için mümkün gözükmüyor. Ama sıralamak ve eş-zamanlamalar ile kör köşelerin alakasını kurmak mümkün...

Mesela, Libya ile yapılan çifte mutabakat, komşu oyuncular kadar asıl ve ağır oyuncuları nasıl etkiler?

Pekin
’in işine yarar mı? Yunanistan’a denizden yüklendiğinizde bu ülkedeki Çin’in stratejik yatırımlarını tehdit etmiş olur musunuz? Çin önemli bir Yunan limanını elinde tutuyor. İsrail-Hayfa limanı da 2021’den itibaren Çin işletmesine geçecek.
Keza,
Moskova
’nın işine yarar mı? Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden atılmış bir Rusya’ya, ‘Kanal İstanbul’ dediğinizde ne anlar? Suriye ve Akdeniz’deki varlığını/ 300 yıllık hayalini, Libya aynasından ona göstermenizi anlar mı?
Washington
’un işine yarar mı?..
Ankara, Akdeniz oyuncularına tek tek baktığında, hepsinin Amerika tarafından Türkiye’ye ikna edilebileceğini düşünüyor!

Libya’daki başıbozuk unsurlar, Mısır, Yunanistan, bağlı olarak GKRK ve.. İsrail! Ama önce ABD’yi buna mecbur etmek lazım. Ediliyor!

Bu yüzden,
Yunanistan
başta, bölgeye “
baskı-davet
” uygulanıyor. Atina bunu anlamış durumda. Yunan basınının önüne geleni ısırmaya yaslanan yayın politikasına kulak asmayın. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık durumu anladı. Bu yüzden açıklamaları düşük ve kapıyı açık tutuyorlar.
En önemlisi
İsrail
. Yerli matbuat İsrail’e ait sismik bir geminin donanmamız tarafından engellenmesini yükseltti ama dış basının gündeminde,
Türkiye ile İsrail arasında -doğruluğu yüzde yüz onanmamış olsa da- bir Akdeniz yakınlaşması var
...

Gerçekten de önemli konudur; eğer dendiği gibi ve tıpkı Yunanistan özelinde olduğu gibi Ankara, bir yandan bölgedeki baskıyı artırıp bir yandan da, “Bakın bu iş bensiz olmuyor. Bunu siz de biliyorsunuz. Ama ben olduğumda tüm kilitler bir anda açılıyor. Hele siz bir hükümet kurun, enerji bakanı atayın, gerisine bakalım” mesajı gönderdiyse...

Bütün Akdeniz “Mavi Vatan”a dönüşebilir!

***

Mısır
kendiliğinden çözülecektir. Öyle ki, Kahire yönetimi tabloyu hızlı gördü. Türkiye ile Yunanistan arasında bir gerilime taraf olmayacağını hemen açıkladı. Libya gelişmesiyle beraber durumu dört gözle izlemeye başladı.

Türkiye’nin “baskı”sını da tarif edebilmeliyiz; üçüncü bir sondaj gemisi arayışı, donanmanın gittikçe daha çok alanı daraltması, Kıbrıs-Geçitkale’ye SİHA konuşlanmaları, bölgeye yaklaşan tüm gemilerin tersyüz edilmesi, uluslararası özel şirketlere yapılan ikaz ve açık davetler (!), ABD uçak gemileri dâhil NATO ülkeleri ile yapılan tatbikatların devam etmesi ve bir seri önlem daha hep bu baptandır...

Sistematik, sürekli ve yükselen bir baskı. ‘Güç, dediğini ifa edebilme iradesidir’ ve Ankara buna hazır olduğunu gösteriyor.

‘Sevr’i tersyüz ettik’, ‘Libya anlaşmasının hattı Girit’in doğusundan geçiyor. Bundan çok rahatsızlar’ ve Montrö göndermeleri içeren, ‘Boğazlarda kendi hukuki haklarımızı bile kullanamıyoruz’ açıklamaları, etkinin her yöne ve yüksek basınçla uygulandığını gösteriyor...

***

Bu bağlamda ‘enerji’ ve ‘yolları’ konuşulacaktır ve ‘ne kadar’ını bilmek gerekiyor...

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un Milliyet’e (16/12) ilk kez açıkladığı ‘rezerv bilgileri’ önemli; “Bölgede şu ana kadar 107 trilyon ayak-küplük (TFC) rezerve ulaşıldı. Yine bölgede toplam 4 katrilyon TFC’lik gaz rezervi saptandı’...”

Bunlar öyle-böyle rakamlar değil. Kullanılır hale gelmeleri ve özellikle Avrupa’ya ulaştırılmaları çoklu işbirlikleri gerektiriyor. Başarıldığı zaman haliyle siyasi sonuçları olacak!..

İsrail özelinde ise TANAP ve Türk Akımı’nın yanında, bir Türkiye-İsrail enerji işbirliğinin -ki böyle bir çalışma zaten vardı ve ilerleme sağlanmıştı- eklenmesi iyice farklı boyutlara ulaşacağı açık.

Ama İsrail’in önce kimi konularda geri adım atması lazım!

***

Akdeniz, Suriye, Irak, İran, Yüzyılın Planı vb. gibi başat başlıkları bulunacak bir özel buluşmanın işareti de yeni geldi. Kremlin, Başkan Trump ile Rusya lideri Putin’in Ocak ayında İsrail’de buluşabileceklerini açıkladı. Asıl dosya “bölge” olacak. Girizgâhı, Beyaz Saray’da Lavrov-Pompeo-Trump arasında yapılmıştı.

Bu satırlar yazılırken Erdoğan-Putin görüşmesi gerçekleşiyordu ve konu Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesiydi.

AB, NATO, Rusya, Çin ve ABD’nin, Libya mutabakatına sessiz kaldıklarını da unutmayalım.

#Libya
#TANAP
#ABD
#Türk Akım
#AB
#​İncirlik
4 yıl önce
Üç süper güç Libya anlaşmasına ne diyor...
Allah ile kandırmak mı?
Kripto uzmanlarının şüpheli ölümleri unutuldu!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı