|
Globalleşme neden iyi, neden kötü?
İnsanlığın kıtalara dağılabilmiş olması teorik olarak küresel soğumanın yaya ulaşımını mümkün kılmasına bağlanır. Bir kartopuna benzeyen dünya o devirlerde global köy tanımına daha uygun bir yere benzer. Sonrasında dünya ısınır ve kıtalar arası ulaşımın imkânsızlaştığı düşünülür. Nihayet ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerin fevkalade bir atılımla ilerlemesi
(insanlık ilk motorlu uçuşundan 60 sene sonra aya ayak basmıştır)
globalleşme düşüncesini sistematikleştirmeyi mümkün hale getirmiştir.
Çeşitlilik arz eden ve çeşitliliği ile güzel olan dünyada globalleşme müspet bir düşüncedir ancak bu barışçıl bir yaklaşımla mümkündür. Ne yazık ki globalleşme düşüncesi,
rekabeti
merkeze alan bir paradigmanın kullanışlı bir enstrümanı olarak görüldü. Yani globalleşme avantajlıların, üstelik bunların bir kısmı haksız biçimde elde edilmişken, menfaatleri ve çıkarları etrafında şekillenmeye zorlandı.
Paradigma değeri dayanışmaya yaslanmayan bir globalleşme
düşüncesi dünyayı hem insanlar hem tüm yaratılmışlar (çevre dâhil) sadece daha
zor bir yer haline getirdi.

Bu nedenle de yayıldığı ekonomilerde toplumsal reaksiyonlarla karşılandı. Küresel şirketler, kitlesel protestoların muhatabı haline geldi. Toplumların kültürleri ve değerleri baskı altında kaldı. Ve hatta nihayet globalleşmeden dezavantajlılar da kısmen menfaat elde etmeye başlayınca avantajlılar, avantajlarını kaybetmek endişesine düşüp gidişatı tersine çevirecek hamlelere başladı.

Globalleşmeyi adeta hegomonik gücün ekonomi üzerinden ifade edilmesi şeklinde yorumlayan avantajlılar, onu ekonomilerin yumuşak karnını hedef alan bir silaha dönüştürmeyi meşru da gördü. Birçok ülke ekonomisi sistematik saldırılara maruz kaldı. Para birimleri, finansal sistemleri, ticaretleri, savunma sanayi yatırımları tek taraflı tehditler ve yaptırımlarla sınandı. Örneğin 2017 yılında Suudi Arabistan, o günkü gayrisafi yurtiçi hasılasının yarısına tekabül eden 350 milyar USD büyüklüğünde ve çoğu silah ve askeri mühimmat harcamalarından oluşan anlaşmalar imzalamak durumunda kaldı. Türkiye ekonomisi 15 Temmuz’da verdiği bağımsızlık mücadelesinin bedeli olarak sosyal ağlar üzerinden “stratejik” müttefikinin ekonomik taarruzlarına maruz kaldı. Türkiye bu dayanıklılık testini geçse de küresel sistem ister istemez bir güven bunalımı yaşamaya başladı.

Pandemi sürecinde solunum cihazlarına el konulması, gıda ihracatının onlarca ekonomi tarafından yasaklanması gibi uygulamalar bir kırılıma işaret etti. Diğer taraftan aşıya erişimin düşük gelir grubundaki ekonomiler için imkânsız görülmesi ve her türlü zorlukla boğuşan bu ekonomilerden temel toplum sağlığı güvenliğinin esirgenmesiyle globalleşmenin gerisindeki kapitalist amaçlar küresel ölçekte bir kaygıya dönüştü.

Kirlilik ve iklim problemlerinin asıl müsebbipleri olduğu halde gelişmiş ekonomilerin uluslararası sözleşmeleri imzalamaktan geri durması, nükleer veya biyolojik silahlar gibi araştırmaların bir tehdit unsuru olarak gözü dönmüş bir umarsızlıkla iletişiminin kurulması, küresel sistemi sorgulamaya açtı.

Tüm bu gelişmeler vekâlet savaşlarıyla yükselen istikrarsızlıkla birleşti. Birçok ülke çalkantılı bir ortama itilerek terör egemen kılındı. Ukrayna-Rusya Savaşı ise globalleşme olgusuna dönük sorgulamayı dönülmez biçimde zan altında bıraktı. Yaptırımların muhatabının hükümetler değil, halklar olduğu her defasında böyle olduğu halde ilk defa kavranabilmişti.

Bir bakıma insanlık her zamankinden daha bilge ve her anlamda her zamankinden daha farkındadır.
Artık bakınca görebilmekte duyunca işitebilmekteler.
Hegemonların paradigmayı kendi lehlerine değiştirmek arzusuna kendilerinin değişime yön vermek iradesiyle tavır almışlardır. Hegomonlar kendilerini büyük balıklar olarak görürler.
Okyanusların yükselmesinin onlara zararı olmadığını düşünürler.

Ben şöyle olduğuna inanıyorum; Türkiye, okyanusların yükselmesinin yanlışlığını ortaya koyarak doğru paradigma değerleriyle dünyaya mesaj veriyor. Ve bu mesajın bir karşılığı var.

Ücretler ay başında ödensin

Ücretler konusunu sıklıkla gündeme getirdiğimin farkındayım. Nihayet ücret artışları ile ilgili hükümetten olumlu sinyaller gelmeye başladı. Bu sefer farklı bir yönüyle ele almak isterim. Ücretlerin ödenmesi ile ilgili iki yaklaşım vardır. Birisi talep yönlü diğeri ise arz yönlüdür. Talep yönlü yaklaşım ücreti henüz çalışmadan ödetir. Arz yönlü yaklaşım ise ücret periyodu boyunca çalıştıktan sonra ödetir.

Türkiye’de kamunun, talep yönlü bir yaklaşımı benimsediği değerlendirilebilir. Çünkü kamu, ücretleri çalışma aralığının başında öder. Özel kesim ise ücretleri çalışma aralığının sonunda öder. Enflasyonist ortamda özel kesimin tercihi dezavantajlı görüldüğünden bazen yevmiye bazen haftalık şeklinde ödemeler de yapılır. Ama illa çalışma periyodunun sonunda yapılır.

Belki içinden geçilen zamanlarda ücretlerin kamudaki gibi aybaşında ödenmesinde yarar olabilir. Çünkü ücretliler, mesela kiracılarsa kiralarını, varsa başka harcamalarını ekseriyetle önden ödemeli şekilde yaparlar. Onların bu durumu da göz önüne alınmalıdır.

Hem böyle bir tedbir alacak durumdaki işletmelerin i
lk geçiş ayında çalışanlar, iki ücret birden alarak
bir rahatlama da yaşamış olacaktır.

#15 Temmuz
#pandemi
#Ukrayna
#Rusya
2 yıl önce
Globalleşme neden iyi, neden kötü?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle