|
"28 Şubat" ne işe yarar?

28 Şubat projesi, toplumla elitler arasındaki gerilimi daha bir artırmış ve pekiştirmiştir.

"28 Şubat", üç yaşını doldurdu. Ancak projenin sahipleri, "28 Şubat projesi"nin belli bir zamanla sınırlı olmadığını, olamayacağını; sonsuza dek süreceğini söylüyorlar. Sadece bununla da yetinmiyorlar! Aslında "28 Şubat projesi"nin "kökleri mazide olan ati" (=yani geleceğe dönük) bir proje olduğunu belirtiyorlar!

Haydaa... Anlaşılan, 28 Şubat''ın belli bir mekanı olsa da, zamanı pek yok: Zamanlarüstü bir proje yani!

Görüldüğü gibi bir hayli kafa karıştırıcı bir zaman anlayışı var 28 Şubatçıların! Ama olsun! Ne denmek istendiği anlaşılıyor, ne de olsa!

Tükiye''de işler böyle işte. Leb demeden leblebiyi anlamanız gerekiyor!

"28 Şubat"ın sadece zamansal açıdan kapsama alanı değil, söylemsel açıdan kapsama alanı da pek fazla net değil. Ve oldukça geniş!

"28 Şubat"ın ne olduğunu, yani söylemsel açıdan ne tür bir kapsama alanına sahip olduğunu anlayabilmek için, görünen''e değil, gösterilmek istenene bakmak durumundasınız.

28 Şubat bir darbe mi?

Cevap: Hayır!

Ne peki?

Cevap yok!

-Postmodern, yani örtük veya gizli bir darbe mi öyleyse?

Yine cevap yok!

Darbe eksenli sorular cevapsız kalıyor. Ancak söylenenlere biraz yakından bakıldığında ne denilmek (ve yapılmak) istendiğini anlamakta zorlanmıyorsunuz.

Mesela şöyle deniyor: 28 Şubat, demokratik-laik rejimi koruma çabasıdır.

Veya daha net olarak, "laikliği, rejimin laiklik ilkesini koruma, garanti altına girişimidir" deniyor.

Peki, "laiklik ne?" diye sorduğunuzda ise kaşlar çatılıyor!

Demokrasi ve laiklik, toplumun iradesinin, duyarlıklarının, sorunlarının yansıması, temsil edilmesi gereken başlıca kurum olan parlamentonun; yasama, yargı ve yürütmenin demokrasi-dışı güçlerin ipoteği veya vesayeti altına mı alınması mıdır!

Dünyada laikliği ve demokrasiyi, laikliğin ve demokrasinin en temel tanımlarına, ilkelerine ve vaatlerine böylesine taban tabana ters bir şekilde tanımlayan başka bir ülke var mı acaba?

Oysa, 28 Şubat projesiyle yapılmak istenen açıkça şöyle bir şey: Toplumda belli bir kesim hedef gösterilerek, toplumun kimliğini, anlam haritalarını oluşturan; bugüne dek ortaya konulan görkemli deneyimleri, birikimleri üreten başlıca aktör olan Müslümanlığın hayat damarlarının kurutulması; Müslümanlıkla ilişkisi sıfırlanmış genç kuşaklar yetiştirme çabası.

28 Şubat projesi, toplumla elitler arasındaki gerilimi daha bir artırmış ve pekiştirmiştir. Ülkede, yapay gündemler, yapay sorunlar, yapay paranoyalar ve yapay düşmanlıklar ihdas etmiştir.

Tarih yapmış bir milletin, tarih yapmasını mümkün kılan dinamiklerin yeniden hayatına çeki-düzen vermesini önlemeyi hedeflediği için, bu milletin yeniden tarih yapmasını, yeniden tarihî rolünü ve misyonunu üstlenmesini mümkün kılacak ruhunu, dinamiklerini, dayanaklarını, tutamaklarını hadım edecek bir sürece imza atmıştır.

28 Şubatçıların, Türkiye''nin çağdaşlaşması, büyük bir ülke olması için hiçbir projeleri yoktur. Bir ülkenin, kendi köklü dinamiklerini; yüzyılların çabası, mücadelesi sonrasında icat ettiği birikimlerini, deneyimleini, hafızasını yoksayarak çağdaşlaşabilmesi, yeniden büyük bir ülke olacak atılımları yapabilmesi, insanlık tarihinde görülmüş bir şey midir!

"28 Şubat", Türkiye''nin Müslümanıkla ilişkilerini daha bir problemleştirmeyi amaçlayan; adına Müslüman denen bir ülkede bile Müslümanlığın görünür alanlardaki izlerini silmeyi hedefleyen tarihi bir hatadır. "28 Şubat", ülkemizin önüne açılan tarihî imkanları ve fırsatları kullanmasını imkansızlaştıran; Türkiye''yi aslî rolünü oynamaktan uzaklaştıran; ülkemizdeki dengeleri alt üst eden; ülkemizde hemen her alan anormalleşmenin hükümferma olmasına yol açan ve nihayet hegemonik güçlerin kendi çıkarlarını garanti almalarını alabildiğine kolaylaştıran absürt bir sürecin adıdır.

Umarım, vakit geç olmadan elitlerimiz bu gerçekleri görürler; iç ve dış güç/çıkar odaklarının sadece kendi çıkarlarını korumalarından başka bir işe yaramadığı gün gibi ortada olan hayati yanlışlıkların bu ülkeye, ülkenin geleceğine ne denli gem vurduğunu ve pahalıya patladığını kavrama basireti ve feraseti gösterirler.

24 yıl önce
"28 Şubat" ne işe yarar?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle