|

Yeni Anayasa teklifinden maddeler! İşte Yeni Anayasa paketi ayrıntıları

Yeni Anayasa teklifinden başlıca maddeleri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Vatandaşların da yakından takip ettiği yeni anayasa teklifinin detayları belli oldu. AK Parti'nin MHP ile uzlaşmasının ardından teklif meclise sunuluyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın tüm maddelerde MHP ile anlaşma sağladıklarını belirtmesiyle bugün saat 18.00 sıralarında mecliste ortak açıklama yapılması bekleniyor. İşte Yeni Anayasa'da öne çıkan maddeler ve son gelişmeler.

Yeni Şafak
17:24 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 17:38 - 10/12/2016 Cumartesi
Diğer

Yeni Anayasa teklifinden maddeleri haberimizden görebilirsiniz. AK Parti ile MHP'nin anayasa değişikliği için tüm maddelerde anlaşmasının ardından bugün saat 18.00 sıralarında teklif meclise sunulacak. Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli mecliste ortak basın açıklaması yapacak. Yeni Anayasa teklifinin maddelerini merak edenler haberimizden ayrıntılı bilgileri görebilirler.



Yeni anayasa teklifi 17.30'da Meclis'e sunulacak


AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri sayım başladı. Dün TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen ancak gerekçe yazımı nedeniyle bugüne sarkan teklifin son hali MHP'ye sunuldu.



AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Yeni Anayasa teklifi saat 17.30'da Meclis'e sunacağız' dedi.



AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak, Yeni Anayasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra saat 18.00'da TBMM'de basın toplantısı düzenleyecek.



Yeni Anayasa Teklifinden maddeler


AK Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamlayarak MHP'ye sundu. Başbakan Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin, anayasa değişik teklifi konusunda son kez görüşeceği bildirildi. Teklifin ayrıntıları da netleşti.



AK Parti anayasa değişiklik teklifinin son halini MHP'ye sundu. Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Anayasa değişik teklifi konusunda son kez görüşeceği öğrenildi.



Başbakan Binali Yıldırım, tüm maddelerde anlaşma sağlandığını, pürüz olmadığını söyledi. Yıldırım, anayasa değişiklik teklifiyle ilgili ayrıntı vermedi.



Son düzeltmelerin ardından teklif son kez MHP'ye gönderildi. İçeriği iki parti adına çalışmaları yürüten Mehmet Parsak ve Abdulhamit Gül'ün basın toplantısıyla açıklanacak.



  • Teklifin ayrıntıları belli oldu
  • MHP'ye sunulan teklife göre bazı maddeler şöyle:
  • - Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.
  • - Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.
  • - Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.
  • - HSYK'nın yapısı değişiyor.
  • - HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını Meclis seçecek.
  • - HSYK seçimlerinde ilk 2 turda 5'te 3 çoğunluk aranacak.
  • - HSYK seçimleri son tura kalırsa kura yöntemi devreye girecek.
  • - Askeri yargı kaldırılıyor.
  • - Yerel seçimler 2019 Mart'ta yapılacak.
  • - Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 2019 Kasım'da yapılacak.
  • - Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15'e düşüyor.
  • - Jandarma Genel Komutanı, Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) çıkarılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ilk yorum


AK Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamlayarak MHP'ye sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da bu konu hakkında ilk açıklama geldi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak İstanbul Esenyurt'ta toplu açılış töreninde açıklamada bulundu.



Erdoğan, hükümetin anayasa değişikliği paketiyle ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacağını söylerken, "İnşallah paket, parlamentodan başarılı bir referandum oylamasıyla 330'u aşacak şekilde geçer. Ve ondan sonra da parlamento bunu milletimize taşıyacak. İnşallah parlamentomuz da buna hazır olduğunu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun" dedi.



Başbakanlık kalkıyor


AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı Anayasa teklifi Meclis Başkanlığından önce MHP'ye sunuldu. Ayrıntıları netleşen pakette Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak.



AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri sayım başladı. Dün TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen ancak gerekçe yazımı nedeniyle bugüne sarkan teklifin son hali MHP'ye sunuldu. Ayrıntıları netleşen pakette Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.



MHP'nin onayından sonra teklif, TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Anayasa müzakerelerini yürüten AK Parti'li Abdulhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak'ın teklif ile ilgili ortak açıklama yapması bekleniyor.


#Yeni Anayasa
#AK Parti
#MHP
#Yeni Anayasa maddeleri
7 yıl önce