|

11. Dünya Tarihi Şehirleri Konferansı sona erdi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek: 'Bu konferans bize yaşayan, somut olmayan kültürel mirasın yaşam kalitesini arttırma ve kültürel devamlılığını sağlamada ne kadar hayati önem taşıdığını hatırlatmaktadır'.

Semra Hoyraz
00:00 - 13/06/2008 Cuma
Güncelleme: 18:22 - 13/06/2008 Cuma
Yeni Şafak
11. Dünya Tarihi Şehirleri Konferansı sona erdi
11. Dünya Tarihi Şehirleri Konferansı sona erdi

Konya'da 10-12 Haziran 2008 tarihlerinde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya Dünya Tarihi Şehirler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa başkanlık etti. Toplantıda söz alan Dünya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Hisakazu Takagi, Yönetim Kurulu Raporu'nu okuyarak birliğe yeni katılan 5 şehrin Gyeong Ju, Odesa, Minsk, Lviv ve Osmangazi olduğunu açıkladı. Takagi, yapılan yönetim kurulu toplantısında 2010 yılındaki 12'inci konferansa ev sahipliği yapacak şehrin Japonya'nın Nara şehri olduğunu belirtti. Toplantıda söz alan Nara Belediye Başkanı Akira Morakawa, toplantıya ev sahipliği yapmanın büyük bir şeref olduğunu belirterek, bu büyük sorumluluğu en güzel şekilde yerine getireceklerini söyledi. Konya'da geçirdikleri birkaç günlük zaman içinde Türk misafirperverliğinden çok şey öğrendiklerini ve başarılı organizasyona hayran kaldıklarını kaydeden Morakawa, Konya'nın kendileri için iyi bir örnek olduğunu ifade etti.


SONUÇ BİLDİRGESİ'Nİ BAŞKAN AKYÜREK OKUDU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, 11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı Sonuç Bildirgesi'ni okudu. Son derece verimli geçen konferans nedeniyle katılımcılara teşekkür eden Başkan Akyürek'in okuduğu sonuç bildirgesi şöyle: "Tarihi Şehirler Birliği'ne üye her bir şehir kültürel coğrafyası, fiziki sınırları ve mesafeleri ne olursa olsun, kimlik, yaşayan miras ve kültürel çeşitlilik bakımından eşsiz bir konuma sahiptir. Bizler bu kültürel çeşitliliğin zenginleştirici yanını biliyor, kültürler arası iletişimin ortak dünya mirasını oluşturmadaki öncelikli yerini ve önemini destekliyoruz. Küresel ile yerel arasındaki çelişkinin ortadan kaldırılmasının ancak her bir şehre has hususların anlaşılması; ilgili kültürel, politik, ekonomik, doğal ve fiziki süreçlerin yorumlanmasıyla mümkün olduğunun farkındayız. 11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı bize yaşayan, somut olmayan kültürel mirasın yaşam kalitesini arttırma ve kültürel devamlılığını sağlamada ne kadar hayati bir önem taşıdığını hatırlatmaktadır. Tarihi şehirlerimizi, eşsiz kültürel değerlerini koruyarak, mevcut durumları yeni şartlara adapte ederek, çağdaş kullanımlara uygun hale getirerek, uyumsuz özellikleri eleyerek geleceğe nasıl taşıyacağımızı sorgulamaya, sormaya, kısa ve uzun vadeli karar ve uygulamalarımızla cevap aramaya devam edeceğiz. Dünya Tarihi Şehirler Birliği üye şehirleri olarak bizler tarihi şehirlerdeki kültürel sürekliliği sağlamak için farklı kültürler ile somut ve soyut kültürel miras arasındaki dengeleri korumak adına daha çok çalışmayı vaat ediyoruz. Şehir yöneticileri olarak karşılıklı işbirliği yapmak, ortak doğal ve sonradan imar edilen mirasımızı korumak adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi, imkan dahilinde olan en uygun araçları kullanacağımızı bildiriyoruz. Bu kararı gerçekleştirebilmek, kültürel sürdürülebilirliği sağlamak için tarihi şehirlerle ilişkili ve sorumluluk duyan kurum ve kuruluşları, kişi ve grupları, yani karar üretenleri, akademisyenleri, araştırmacıları, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve elbette halkı 'kültürel yönetişim' çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz." Bildirgenin okunmasının ardından konferansa katılan şehirlerin temsilcileri tek tek deklerasyonu imzaladı. Konferans, katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesi ile sona erdi.


16 yıl önce