|

“2011 büyümesi kıymetli bir başarı”

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya, 2011 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi. Özkaya, "Civar ülkelerdeki sıcak gelişmelerin yaşandığı bir ortamda gerçekleştiği düşünülürse, başarının kıymeti bir kez daha ortaya çıkmaktadır" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 8/04/2012 Pazar
Güncelleme: 17:13 - 8/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
“2011 büyümesi kıymetli bir başarı”
“2011 büyümesi kıymetli bir başarı”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya büyüme değerlendirmesi yaptı. Başkan Servet Özkaya, "2011 yılı son çeyreğinde GSYH yüzde 5,2 oranında büyümüştür. Bu doğrultuda, yüzde 8,5 olarak gerçekleşen yıllık büyüme hızı, MÜSİAD'ın 2011 yılına yönelik daha önceki beklentilerini doğrulamaktadır. Böylelikle, Türkiye, 2011'de de güçlü büyümesini sürdürülebilir kılarak, 2010 yılında olduğu gibi, bir kez daha dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmeyi başarmıştır. Kişi başına düşen milli gelir ise, 2010 yılındaki 10.079 dolar seviyesinden 10.444 dolara yükselmiştir. 2011 yılında büyümeyi tetikleyen faktörlerin başında tüketim gelmekle beraber, bunu yatırımlar takip etmiştir. Özellikle yüzde 22,8 oranında büyüme gösteren özel sektör yatırımları, milli gelir artışında büyük bir rol oynamıştır. En dikkat çekici unsur ise, dış talep kaleminin bir önceki yıla göre milli gelire daha olumlu bir etki yapmış olmasıdır. Bu da, son iki çeyrek itibariyle, ihracat artış hızının ithalat artış hızını ciddi şekilde geçmesiyle sağlanmıştır" şeklinde konuştu.


STRATEJİK REFORMLARI YAPMAYA DEVAM ETMELİYİZ

"İç taleple dış talebin dengelenmeye başladığını gösteren bu durum, son çeyrekte güçlenerek, milli gelire artı katkı dahi sağlamıştır" ifadesini kullanan Özkaya, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bir de bunun civar ülkelerdeki sıcak gelişmelerin yaşandığı bir ortamda gerçekleştiği düşünülürse, başarının kıymeti bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Son çeyrek göz önüne alındığında ise, gerek tüketim gerekse yatırımlarda bir ivme kaybı gözlenmekle beraber, krizden toparlanmış ve dünyada ayrışmış bir ekonomi olarak, şimdi doğal büyüme hızımızda bir süre yola devam edip, yeniden hızlanmak için gerekli stratejik reformları yapmaya devam etmeliyiz. Tabiri caiz ise, hızlı sürdüğümüz arabayla yola devam etmek için, biraz yavaşlayıp bakım yapmak, önümüzdeki uzun yolu hızla aşmak için gerekli olacaktır."


12 yıl önce