|

ABD'den kaliteli pamuk üretiyoruz

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Türk çiftçisinin Amerikalı çiftçilerden daha verimli ve kaliteli pamuk ürettiğini belirtti. Gemici, 'Amerika'da bir çiftçi birim alanda 380 kilogram pamuk elde ederken, Türk çiftçi ise 600-650 kilogram pamuk elde ediyor' dedi.

Aa
00:00 - 26/11/2010 Cuma
Güncelleme: 17:51 - 26/11/2010 Cuma
Yeni Şafak
ABD'den kaliteli pamuk üretiyoruz
ABD'den kaliteli pamuk üretiyoruz

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Türk çiftçisinin Amerikalı çiftçilerden daha verimli ve kaliteli pamuk ürettiğini belirterek, 'Amerika'da bir çiftçi birim alanda 380 kilogram, Türk çiftçisi ise 650 kilogram pamuk elde ediyor. Bu da hem kaliteyi hem de birim alanda verimliliği artırdığımızı gösteriyor.' dedi.

Gemici, çiftçilerin yeni teknolojileri uygulayarak özellikle hasat döneminde pamuk toplama makineleriyle toplanan pamuklarda kaliteyi ve birim alanda verimliliği yakalandığını belirterek, 'Amerika'da bir çiftçi birim alanda 380 kilogram pamuk elde ederken, Türk çiftçi ise 600-650 kilogram pamuk elde ediyor. Bu da hem kaliteyi hem de birim alanda verimliliği artırdığımızı gösteriyor.' dedi.


'DOĞAL AFETLER PAMUK FİYATINI ARTIRDI'

Önceki yıllara oranla, pamuğun getirisinin düşük, maliyetinin yüksek olmasından dolayı dünyada pamuk ekiminde önemli bir kaçış yaşandığını bildiren Gemici, şunları söyledi:

'Doğal afetler sonucunda dünyada hatırı sayılır pamuk üreticisi ülkelerin içinde yer alan Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde selden dolayı ekili sahalarda büyük kayıpların oluşması, pamuğun fiyatını yükseltti. Hatta Çin, ülkesini, sanayisini ve tekstilini düşünerek, ülke sınırlarından dışarı pamuk çıkışını yasakladı. En fazla pamuk üreticilerinden biri olan Amerika'da ise, kendi ülkesindeki çiftçisini yoğun bir şekilde desteklemesine rağmen, pamukta elde edilen gelirin her geçen gün düşmesiyle oradaki üreticiler değişik ürün desenlerine yönelmesine sebep oldu. Değişik ürün çeşidine hızla yönelmesinden dolayı bunun içine Türkiye'yi de dahil edebiliriz.'


PAMUĞA TALEP ARZDAN FAZLA

Türkiye'de özellikle tekstil sanayisinin ham maddesi olan pamuğu üreten Denizli'de bu yıl çiğitli pamuk fiyatının kilogramının 1 lira 90 kuruş, standart ve yağmur yememiş pamuğun ise 2 lira üzerinde müşteri bulduğuna dikkat çeken Gemici, 'Arz talep dengesinin karşılaştırılmamış olmasından dolayı pamuğa talep var ama piyasaya pamuk arzı az. Yani arz ve talep birbirini dengelemiyor. Üreticilerimizden ricam, tekrar pamuk ekimine dönecekleri zaman kademeli dönsünler. Yani bu yıl pamuk para etti diyerek hep birlikte pamuğa yönelelim düşüncesi olmasın. Yatırımcıların dediği gibi, sepette birkaç çeşit ürün çeşitliliği olsun' şeklinde konuştu.


CİNDERE BARAJI'NDAN TÜNEL AÇILMALI

Gemici, pamuk üretimine istikrarlı bir şekilde devam edebilmek için Denizli merkez ovadaki 110 hektarlık bir araziyi sulayacak olan Cindere Barajı'ndan tünel delinerek, çiftçilerin mutlaka cazibeli suya kavuşturulmasını istedi. Çiftçinin en büyük sorununun enerji ile sulamada yaşandığını belirten Gemici, 'Şu an en büyük maliyetimiz, pamukta makineli hasada geçtiğimiz için, arazilerimizi enerji ile sulamamızdır. Yetkililerden bu sorunun çözülmesi için yardım bekliyoruz' dedi.


13 yıl önce