|

Azerbaycan şirketi SOCAR'dan Aliağa'ya rafineri

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) 2. Başkanı Davud Mamedov, kendisini ziyaret eden Aliağalı işadamlarına burada bir rafineri kuracakları müjdesini verdi. Mamedov,' Socar olarak Türkiye'ye yatırım yapmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Kenan Tokgöz
00:00 - 27/11/2008 Perşembe
Güncelleme: 18:25 - 27/11/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Azerbaycan şirketi SOCAR'dan Aliağa'ya rafineri
Azerbaycan şirketi SOCAR'dan Aliağa'ya rafineri

Aliağa Ticaret Odası (ATO) Başkanı Adnan Saka ve Aliağa Belediye Başkanı ile Aliağalı işadamlarından oluşan bir heyet, Azerbaycan'a giderek PETKİM'i satın alan Socar şirketi yönetim kurulu 2. Başkanı Davud Mamedov ve SOCAR Dış Sermayeler İdaresi Başkanı Aliyev Vakıf Velioğlu'nu ziyaret etti.Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) 2. Başkanı Davud Mamedov, "Azerbaycan ve Türkiye tek millettir. Socar olarak Türkiye'ye yatırım yapmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Mamedov, PETKİM'in küresel pazarda güçlü bir oyuncu olması için gerekli tüm yatırımları yapacaklarını ifade ederek, "Türkiye çok iyi bir Pazar. Petkim'in daha güçlü bir yapıya kavuşturulması için tüm yatırımları yapıyoruz. Petkim'de üretilen ürünlerin daha iyi pazarlanması için Türkiye'nin 5-6 noktasına pazarlama ofisi kuracağız. PETKİM'i global pazarın güçlü bir oyuncusu yapacağız. Aliağa'ya kuracağımız günlük 200 bin varil kapasiteli rafineriyi de 2012 yılına kadar PETKİM tesisinin yanında inşa edeceğiz" dedi. Socar'ın Turcas ortaklığında Aliağa'da Türkiye'nin en önemli ve stratejik kuruluşlarından PETKİM'i alarak şirketin büyümesi için büyük yatırımlar yaptığını kaydeden ATO Başkanı Adnan Saka, şirketin PETKİM içinde kuracağı rafineriyle de gerek üretim gerekse de istihdam açısından yeni olanakların ortaya çıkacağını kaydetti.


SOCAR'DAN ALİAĞA'YA EĞİTİM DESTEĞİ

SOCAR 2. Başkanı Mamedov, PETKİM'den dolayı Aliağa'yı yakından izlediklerini de ifade ederek, kentin gelişimi için çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydetti. Mamedov, SOCAR tarafından ilçeye büyük bir mesleki ve teknik eğitim merkezi kurmayı planladıklarını ve bu eğitim kurumunun 2-3 yıl içinde eğitime başlayacağını kaydetti. Saka, PETKİM'in kuracağı rafineriyle kendi naftasını üreteceğini, böylece fiyat istikrarına kavuşacağını söyleyerek şirketin global piyasalarda daha ucuz ürün satabileceğini söyledi."Aliağa'da faaliyet gösteren Sanayi Sektörlerinin ihtiyaç duyacağı nitelikli ara elemanı yetiştirecek olan Mesleki Teknik Eğitim Kurumlarına da çok ihtiyacımız var" diyen Saka, SOCAR'ın Aliağa'ya Mesleki Teknik Eğitim Okulu kurma kararından dolayı Mamedov'a teşekkür etti.Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya da yaptığı teşekkür konuşmasında,'Belediye olarak yatırımlarınızda her türlü desteği vermeye hazırız. Ayrıca İlçemize Meslek Lisesi yapma kararınız da bizim için çok önemli. SOCAR'ın bu duyarlılığına çok teşekkür ediyorum" dedi.


15 yıl önce