|

Başkan Akyürek'e Nara'da büyük görev

Japonya'nın Nara şehrinde gerçekleşen 12. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı'nda 7 kişilik yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ittifakla yönetime seçildi. Akyürek, alınan kararın Konya ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Ramazan Düşünceli
00:00 - 18/10/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:09 - 18/10/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Başkan Akyürek'e Nara'da büyük görev
Başkan Akyürek'e Nara'da büyük görev

12. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı, Japonya'nın tarihi şehirlerinden olan ve ilk başkenti olma özelliğini taşıyan Nara şehrinde gerçekleşti. Hotel Nikko Nara International Kongre Salonu'nda gerçekleşen konferansın açış konuşmasını yapan Nara Belediye Başkanı Gen Nakagawa, 2010 yılının Nara'nın Japonya'da başkent oluşunun bin 300'üncü yılı olduğunu belirterek, yılda 14 milyon turistin bu tarihi şehre geldiğini söyledi.

Nara'nın, “Antik Nara Anıtları” ile UNESCO Dünya Kültür Mirası'na alındığını kaydeden Nakagawa, Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin böyle bir atmosferde gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı Daisaku Kadokawa da konuşmasına, Hz. Mevlana'nın “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır” sözüyle başladı. Hz. Mevlana'nın bu sözü aynı zamanda toplantı için hazırlanan katalogun da ilk cümlesi oldu. Kadokawa, “Konya'ya iki kez gittikten sonra; önceden değişik yollarla edindiğim olumsuz izlenimler tamamen ortadan kalktı. Şu an ilişkilerin geliştirilmesinde Konya insanının etkisi çok büyük" dedi. 2008 yılında Konya'da yapılan 11. toplantıyı, bugüne kadar yapılan en kusursuz organizasyon olarak kabul ettiklerini belirten Daisako Kadokawa, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve çalışma arkadaşlarına da teşekkür etti. Dünya Tarihi Kentler Birliği davetlilerini bir araya getiren yemekte konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, farklı dinden, dilden, renkten yöneticileri bir araya getiren birliğin, bu özelliğiyle dünya barışı adına umut verici olduğunu ifade etti.


MEMNUNİYET VERİCİ BİR OLAY

Belediyecilikte iki önemli konunun şehrin imarı ve insanların mutluluğunun sağlanması olduğunu söyleyen Başkan Akyürek, yerel yönetimlerin bu alanlarda çalışmalarının yeni bir dünyanın kurulmasına büyük katkı sağlayacağını ve tüm dünya tarihi şehir yöneticilerinin dünya barışı için çalışmaları gerektiğini belirtti. 4 gün süren Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin son oturumunda 7 kişilik yeni yönetim kurulu üyeleri belirlenirken, yönetime Başkan Tahir Akyürek de ittifakla seçildi. Başkan Akyürek, alınan kararın Konya ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Dünya Tarihi Kentler Birliği yönetimine ilk kez İslam dünyasından bir şehrin alındığını hatırlatan Akyürek, bunun medeniyetler arası diyalog sağlanmasında da önemli bir rol üstleneceğine inandığını kaydetti. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de, 2008 yılında Konya'da yapılan organizasyonun delegasyon heyetinin Türkiye'ye bakışının değişmesinde önemli etkisi olduğunu, bu çerçevede Tahir Akyürek'in ittifakla yönetim kuruluna alınmasının karalaştırıldığını söyledi. Tanrıverdi, "Konya Büyükşehir Belediye Başkanının yeni yönetime takdir edilmesi, hem Konya, hem ülkemiz, hem yerel yönetimler birimimiz ve partimiz adına büyük memnuniyet verici bir olay olmuştur. Başkanımız Tahir Akyürek beye başarılar diliyorum. İnşallah üstün gayretli çalışmalarıyla dünyada iz bırakacak bir performansla Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin misyonuna uygun, tarihin korunması ve kültürün yayılması adına önemli hizmetler vereceğine inanıyorum" diye konuştu.


14 yıl önce