|

Çam fıstığı kozalağıyla üç yıllık ekonomi planlıyorlar

Ayvalık ve Bergama sınırlarında bulunan Kozak yaylasında yaşay an 11 bin kişi, üç yıllık ekonomik geleceklerini kozalaklara bakarak tahmin ettikleri çam fıstığı rekoltesine göre şekillendiriyor.

Aa
00:00 - 22/10/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:39 - 22/10/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Çam fıstığı kozalağıyla üç yıllık ekonomi planlıyo
Çam fıstığı kozalağıyla üç yıllık ekonomi planlıyo

Balıkesir'in Ayvalık ile İzmir'in Bergama ilçelerinin sınırlarında kalan Kozak Yaylası'nda yaşayan 11 bin kişi, üç yıllık ekonomik geleceklerini çam fıstığına göre planlıyor.Alınan bilgiye göre, 16 milyon fıstık çamının bulunduğu 17 köyden oluşan Kozak Yaylası'nda yaşayan halkın büyük bir kısmı geçimini çam fıstığından elde ettiği gelirle sağlıyor.Kazandırdığı gelirin yanı sıra bünyesindeki vitaminlerle sağlık dostu olan çam fıstığı, bölgenin vazgeçilmez tarım ürünü olma özelliğini koruyor. Ürünün değerli olması ve yüksek talep görmesi üzerine Kozaklılar, bir araya gelerek kurdukları Kozak Çam Fıstığı Kalkınma Kooperatifi ile bu ürünü pazarlıyor.Bölgenin ülke ekonomisine katkısının 50 milyon dolar civarında olduğu ifade ediliyor.Kozaklı sakinleri, ağaçların üzerindeki çam fıstığı kozalaklarını takip ederek, üç yıllık planlarını rahatlıkla yapıp, gelecek yıllarda kaç para kazanacaklarını bile tahmin edebiliyor.Çam kozalaklarının kasım ayı itibarıyla başlanan toplama işlemi Nisan-Mayıs ayları sonunda tamamlanıyor. Oldukça zahmetli olan çam fıstığı kozalaklarını toplama işlerinde çalışanlar, 'Kiye' adı verilen uzunca bir sopanın ucundaki kancaları fıstık çamı ağaçlarının dallarına geçirerek kendilerini yukarı çekiyor. Oldukça çevik hareket eden çalışanlar, günde ortalama 1,5-2 ton arasında ürün topluyor.Babasından öğrendiği çam fıstığı toplama işiyle geçimini sürdüren Ramiz Yavaş, mesleğinin bazı püf noktaları bulunduğunu, geçerli olan kurallara uymayanların iş kazası geçirerek sakat kalabileceklerini belirterek, 'Ağaçtan düştüğü zaman kişinin yaralanıp, sakat kalma ihtimali çok yüksek. Bu iş uzmanlık gerektiriyor. Bu meslek babadan oğula geçiyor' dedi.


-ÇAM FISTIĞI 3 YILDA BİR YETİŞİYOR-

Çam fıstığı işleme tesisi sahibi olan Mehmet Çakıcı da bu ürünün üç yılda bir yetiştiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Üç senede meydana geldiği için üç yıllık ürünü görebiliyoruz. Yani 1999 yılında doğan bir ürün 2002 yılında toplanacak. Bütün kazancımız bu. İnsanların ekonomik gücü bununla sınırlı. Kozaklılar, üç yıl sonraki gelire göre ekonomik geleceklerini planlıyorlar. Bölgemizdeki vatandaş üç yıl sonra düğün yapacaksa bunun hesabını yapıyor. Bir şeyler alacaksa ağaçtaki çam fıstığına göre hareket ediyor.'Çakıcı, çam fıstığının kalp ve damar hastalıklarına faydalı olduğunun bilindiğini belirterek, 'Doymamış yağ içerdiği için sağlık açısından çok yararlı bir ürün. Avrupa ülkelerinde tüketimi çok yaygın' dedi.



15 yıl önce