|

Çaykovski'ye 'Fındıkkıran' balesini besteleme ilhamı veren klasik masal

Ali Murat Güven
00:00 - 31/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:25 - 30/12/2011 Cuma
Yeni Şafak
Çaykovski'ye 'Fındıkkıran' balesini besteleme ilha
Çaykovski'ye 'Fındıkkıran' balesini besteleme ilha

Sovyet diktatörlüğünden kaçıp Batı'ya iltica ettiği 1980'lerin başlarından itibaren ABD ve İngiltere'deki stüdyoların sermayesiyle çektiği, kimi sanat yönü ağırlıklı, kimisi de öncelikle gişeye seslenen “Maria'nın Aşıkları” (Maria's Lovers, 1984), “Firar Treni” (Runaway Train, 1985), “Tek Kişilik Düet” (Duet for One, 1986), “Utangaç İnsanlar” (Shy People, 1987), “Tango ve Cash” (Tango and Cash, 1989) gibi her biri zamanında ses getirmiş filmleriyle tanıdığımız Rus yönetmen Andrei Konchalovsky'nin hayâl dünyasının eseri “Sihirli Oyuncaklar”, uzun bir ön hazırlık devresinden sonra nihayet olanca görkemiyle beyazperdede… Konchalovskiy'nin 40 yıllık bir hayâlinin ürünü olan bu yapıt, sevgili amcası Albert'ın yeni yıl tatilinde evlerine gelip de kendisine büyülü bir “fındıkkıran” armağan etmesinin ardından tatili benzersiz bir serüvene sahne olan 9 yaşındaki Mary'nin hikâyesini anlatıyor.

“Sihirli Oyuncaklar”, vaktiyle Rus bestecisi Çaykovski'ye de pek ünlü bale eserinin (“Fındıkkıran”) müziklerini besteleme konusunda güçlü ilhamlar verdiği bilinen popüler bir çocuk hikâyesinden beyazperdeye uyarlandı. Filmde, bu büyük bestecinin herkesçe bilinen klasik eserlerinin yanı sıra, “Arslan Kral” ve “Evita” gibi yapımlardan tanıdığımız Oscar ödüllü besteci Tim Rice tarafından kaleme alınmış 8 yeni şarkı da içeriyor.

“Sihirli Oyuncaklar”, Macaristan-Pomaz'daki Stern Film Stüdyoları'nda ve yine o bölgedeki bir dış çekim stüdyosunda toplam 15 haftada çekilmiş. Başkent Budapeşte yakınlarındaki dış çekim stüdyosunda, dönemi yansıtan dış cepheler ve Arnavut kaldırımı sokaklar oluşturularak 'hayâli' bir eski Viyana kurulmuş. “Fındıkkıran, iyi ile kötü arasındaki savaşı anlatan, klasik bir masal, çocuk kültüründe efsanevî hikâyeler sınıfında kendine yer bulan bir anlatı” diyor yönetmen Konchalovsky. “Bu masalın temel unsurlarını, özgün halinin ötesinde, heyecan verici öğeler sunan yepyeni bir hikâye anlatmak için kullandık. Fakat, bizim hikâyemizin temeli de yine aynı konulara değiniyor: Aile ilişkileri, belirli bir yaşta hissedilen yalnızlık ve aşk hayâlleri, cesaret ve kabul görme...”

“Fındıkkıran”, Alman edebiyatçı Ernst Theodor Amadeus Hoffmann tarafından 1816 yılında yazılmış bir fantastik masal… İlk yazılışından 75 yıl sonra da ünlü Rus koreograf Maurius Petipa, “Monte Cristo Kontu”na imza atmış Fransız romancı Alexander Dumas'dan bunun bir sahne uyarlamasını, Rus besteci Peter Çaykovski'den ise aynı eser için özgün bir müzik yazmasını istemişti. İlk kez 1892 yılında St. Petersburg'da sahnelenen “Fındıkkıran ve Fareler Kralı” büyük ilgi toplayacak ve zaman içinde de dünyanın en ünlü bale eserine dönüşecekti.

Çok sevilen bir masal üzerinden bir aksiyon filmi yapma hayâllerinin, Andrei Konchalovsky'nin aklında 40 yıldan beri dönüp durduğunu biliyoruz. “Bilgisayar ürünü görüntüler ve görsel efektler günümüzde o kadar ilerledi ki, artık önünüzdeki tek engel hayâl gücünüz” diyor yönetmen. Üç boyut teknolojisindeki hızlı gelişmeler ve bu formattaki sinema salonlarının sayısının hızla artmasıyla birlikte Konchalovsky de bütün maharetlerini sergileyebileceği görsel bir şölen ortaya koymak için epeyce didinmiş.

“Bu filmi yapmak için 20 yıldan uzun bir süredir hazırlık yapıyordum” diyor yönetmen, “Fakat, hikâyeyi lâyık olduğu şekilde anlatabilmek için ileri teknoloji ürünü bir görüntülemeye ihtiyaç vardı. Ben de yıllarca sabırla böyle bir dönemin gelmesini bekledim. Şimdi ise üç boyut tekniğinin büyüsünü de filme katabildiğim için, bu konudaki hayâllerimi dört dörtlük gerçekleştirdiğimi hissediyorum. Bu film, beni her zaman büyüleyen ve bana hep zevk vermiş bir hikâyeye yönelik olarak kusursuz olması için elimden gelen her şeyi yaptığım bir yorumdur.”


Fantastik bir yolculuk

Kahramanımız Mary'nin yeni oyun arkadaşı “Fındıkkıran” ya da kısa adıyla “FK” ansızın canlanır ve bu zarif küçük hanımı periler, bonbon şekerleri ve tıpkı kendisi gibi canlanan oyuncaklarla dolu paralel bir evrende fantastik bir yolculuğa çıkarır. Mary, çok geçmeden ziyaret etmekte olduğu bu muhteşem krallığın kötü kalpli Fare Kral ve dalavereci annesinin tehdidi altında bulunduğunu anlayacaktır.


SİHİRLİ OYUNCAKLAR

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2010, İngiltere-Macaristan ortak yapımı

Türü ve Süresi: Fantastik gençlik serüveni, 110 dakika

Yapım Bütçesi: (Tahminî) 90 milyon Amerikan Doları

Gösterim Formatları: (Gösterildiği salonun teknik donanımına göre değişen) 35 mm standart sinema filmi ve 3 boyutlu dijital film formatlarında gösterimde

Set Dekoratörü: Judy Farr

Kostüm Tasarımcısı: Louise Stjernsward

Oyuncuları: Elle Fanning (Mary), Nathan Lane (Albert Amca), John Turturro (Fare Kralı)

Dağıtıcı Şirket: Pinema Film

İçerik Uyarıları: Olumlu mesajlar veren hikâyesiyle, genel olarak her yaş grubundan izleyici için uygun bir yapım. Ancak, bazı kahramanlara yapılan fare makyajları ve bir kaç bölümde yer alan aksiyon sahneleri ilköğretim çağındaki izleyiciler açısından ürkütücü olabileceğinden, erişkin bir refakatçiyle birlikte izlenmesinde yarar bulunmaktadır.

Ailece izlenebilir mi? / EVET

Yeni Şafak-Sinema

Puanı: * * 1/2


2011 yılını 291 filmle kapatıyoruz

Büyük Hollywood stüdyolarının Türkiye'de yerel uzantıları konumundaki şirketler kurarak dağıtım ağına doğrudan girdikleri 1989 yılından bu yana, ülkemiz sinemalarında gösterime sunulan yerli-yabancı filmlerin sayısı, izleyici sayıları, TL üzerinden hem haftalık hem de toplam hasılatları ve diğer bütün ayrıntılara ilişkin ticarî kayıtlar düzenli bir şekilde tutuluyor. 2011 de ayrıntılı istatistikler elde edebildiğimiz bu son 23 yılda salonlara konuk olan filmlerin sayı açısından rekor kırdıkları özel bir yıla dönüştü.

2010 yılında 255 olan film sayısı yaklaşık yüzde 14 artışla bu yıl 291_e ulaşırken, söz konusu filmler tek bir 35 mm'lik kopyadan (35 mm, dijital video ve IMAX formatlarında) 350-360 kopyaya kadar genişleyen bir yelpaze içinde sinemaseverlerle buluştu. Piyasaya sürülen 291 filmin 85_i Tiglon şirketi tarafından dağıtıldı. Bir ithalatçı şirketin tek başına gösterime sunduğu film sayısı rekoru da 35 yapımla Bir Film tarafından kırıldı. 291 filmin 71'i, bazıları ortak yapım olan yerli filmlerdi. Geriye kalan 220 yabancı filmden 72'si ise 6 büyük ABD stüdyosuna (Paramount, Universal, Sony, Warner Bros., Disney, Fox) aitti. 2011'in film dağıtımı alanında "parlayan genç yıldızları" ise, sinema salonlarına 35 film dağıtan M3 şirketi ve 21 filmi izleyiciyle buluşturan Kalinos Film oldu. Yeni Şafak-Cumartesi, yıl boyunca gösterime sunulan 291 filmin tamamına sayfalarında kısa ya da uzun şekilde yer vererek, bunları 4 yıldız üzerinden puanlamasının yanı sıra (Türk basınında ilk ve tek olan) "ebeveynlere yönelik içerik uyarıları"nı da hiç atlamadan yayımlayarak, okurlarının bilinçli birer film izleyicisi olmaları yönündeki çabasını 2011'de de sürdürdü.


Diğer filmler
30 Aralık Cuma günü ülkemiz sinemalarında 6 yeni film gösterime girdi. Bunlar arasından "Sihirli Oyuncaklar" (The Nutcracker) adlı yapım sinema sayfamızda ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Bunun dışında kalan diğer 5 filmin özet tanıtımları, yıldız puanları ve içerik uyarılarıyla birlikte aşağıdadır:

GELECEK (The Future)

Yönetmen: Miranda July / Oynayanlar: Miranda July, Hamish Linklater, David Warshofsky, Isabella Acres, Joe Putterlik, Kathleen Gati, Angela Trimbur, Mary Passeri / Türü: Duygusal drama / Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2011, 91 Dakika, Almanya-ABD ortak yapımı / İthalatçı Şirket: M3 Film / Dağıtıcı Şirket: M3 Film / İçerik Uyarıları: Bir kaç bölümünde yüzeysel cinsellik/çıplaklık içerdiğinden, 15 yaşından küçükler için uygun bir yapım değildir. Ailece izlenebilir mi? / ŞARTLI EVET

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * *


İÇİNDE YAŞADIĞIM DERİ (La Piel Que Habito)

Yönetmen: Pedro Almodóvar / Oynayanlar: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo, Eduard Fernández, / Türü: Psikolojik gerilim Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2011, 117 Dakika, İspanya yapımı / İthalatçı Şirket: Bir Film / Dağıtıcı Şirket: Tiglon Film / İçerik Uyarıları: İleri düzeyde cinsellik/çıplaklık, kanlı/kansız şiddet, sahnesinden dolayı, 18 yaşından küçükler için KESİNLİKLE uygun bir yapım değildir. Ailece izlenebilir mi? / HAYIR

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * *


KAÇIŞ (Abduction)

Yönetmen: John Singleton / Oynayanlar: Taylor Lautner, Lily Collins, Alfred Molina, Jason Isaacs, Maria Bello, Dermot Mulroney / Türü: Serüven-gerilim / Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2011, 106 Dakika, ABD yapımı İthalatçı Şirket: TMC Film / Dağıtıcı Şirket: UIP Film / İçerik Uyarıları: Pek çok sahnesinde kanlı/kansız şiddet, yanı sıra bir kaç sahnesinde de argo diyaloglardan dolayı, 13 yaşından küçükler için uygun bir yapım değildir.

Ailece izlenebilir mi? / ŞARTLI EVET

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * 1/2


YILBAŞI GECESİ (New Year's Eve)

Yönetmen: Garry Marshall / Oynayanlar: Sarah Jessica Parker, Ashton Kutcher, Jessica Biel, Zac Efron, Robert Ne Niro, Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Jon Bon Jovi / Türü: komedi / Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2011, 118 Dakika, ABD yapımı İthalatçı ve Dağıtıcı Şirket: Warner Bros. / İçerik Uyarıları: Pek çok argo diyalog, yanı sıra bir kaç sahnesinde cinsellik/çıplaklıktan dolayı, 15 yaşından küçükler için uygun bir yapım değildir. Ailece izlenebilir mi? / ŞARTLI EVET

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * *


YENİ YIL (Hjem Til Jul)

Yönetmen: Bent Hamer / Oynayanlar: Nina Andresen Borud, Trond Fausa Aurvaag, Arianit Berisha, Joachim Calmeyer / Türü: Komedi-drama / Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2010, 90 Dakika, Norveç-İsveç-Almanya ortak yapımı / İthalatçı Şirket: Bir Film / Dağıtıcı Şirket: M3 Film / İçerik Uyarıları: Bir kaç bölümünde cinsellik/çıplaklık, yanı sıra da argo diyaloglar ve alkollü içki-sigara kullanımı içerdiğinden, 18 yaşından küçükler için uygun bir yapım değildir. Ailece izlenebilir mi? / HAYIR

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * 1/2



12 yıl önce