|

'Diyarbakır turizmde Türkiye'nin yüzakı olabilir'

Diyarbakır üzerine yıllardır araştırmalar yapan Prof. Dr. Kenan Haspolat, şehirde turizmin gelişememesinin nedenlerine dikkat çekti. Turizm için Diyarbakır'da kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini anlatan Haspolat, “Diyarbakır'ın 'politik' açıdan ön plana çıkarılması şehre zarar veriyor” dedi.

Cihan
00:00 - 26/09/2010 Pazar
Güncelleme: 17:56 - 26/09/2010 Pazar
Yeni Şafak
'Diyarbakır turizmde Türkiye'nin yüzakı olabilir'
'Diyarbakır turizmde Türkiye'nin yüzakı olabilir'

Diyarbakır'ın tarihi, kültürü ve dini yönüne ilişkin yıllardır araştırmalar yapan Prof. Dr. Kenan Haspolat, şehirde turizmin gelişememesinin nedenlerine dikkat çekti. Turizm için Diyarbakır'ın şehir merkezinden ilçelerine kadar kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini anlatan Haspolat, bazı çalışmaların yürütüldüğünü, ancak çok yavaş ilerlediğini dile getirdi. Diyarbakır'ın şehir olduğu dönemde çevresinde kasaba büyüklüğünde olan şehirlerin bugün onu turizmde geride bıraktığını anlatan Haspolat, Diyarbakır'ın 'politik' açıdan ön plana çıkarılmasının şehre zarar verdiğine dikkat çekti.

Haspolat, Diyarbakır turizmde Türkiye'nin yüzakı olabilmesi için yapılması gereken çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Diyarbakır'ın kültür envanteri yok, hemen çıkarılmalı. Eğil ilçesindeki peygamber kabirlerinde restorasyon yapılmalı, Eğil kalesine teleferik konulmalı. 27 şehit sahabenin yan yana yattığı Hz. Süleyman Camii çevresindeki gecekonduların boşaltılması hızlandırılmalı. İçkale'deki 16 burç, 'restore et işlet devret' sistemiyle turizme kazandırılmalı. İçkale'de ve Nasuh Paşa - Kurşunlu Camii arasında, gelişen turizme destek vermek üzere, otopark hizmetleri için ihale açılmalı. Nasuhpaşa-Kurşunlu arasındaki bölgede, tarihteki gibi, tarihi Diyarbakır çinileri satılmalı.


GÜLCÜLÜK TEKRAR GELİŞTİRİLMELİ

Alipaşa ve Safa Camii'nde Kudüs Habrondaki Hz.İbrahim Türbesi, Kudüs-Ürdün sınırı arasındaki Hz. Musa türbelerindeki Diyarbakır çinileri eski günlerine kavuşturulmalı. İçkale'de Roma Agorası, anfi tiyatro, İbni Dimne'nin Mervani Sarayı ve Uzun Hasan'ın amcası Hamza beyin yaptırdığı 'Hamza Bey Mescidi ortaya çıkarılmalı. Dıngılhava ve Küpeli havuzları birleştirilerek büyük bir balıklı göl oluşturulmalı. Hz.Süleyman Camii çevresinde Diyarbakır'a özgü 24 gül çeşidiyle peyzaj yapılmalı, 4 bin 600 yıllık Diyarbakır gülcülüğü tekrar canlandırılmalı.


KUTSAL EMANETLER MÜZESİ AÇILMALI

İçkalede 800 yıl önce Moğollarca viran edilen Virantepe'de kazı çalışması yapılmalı. İçkalede Elcezeri ve Kutsal emanetler müzesi kurulmalı. El Cezeri'ye ait 50 maket için fon ayrılmalı. Hasuni, Bırkleyn ve Hilar mağaraları turizme kazandırılmalı. Suriçi'ndeki evler boşaltılarak yaklaşık 350 tarihi ev turizme kazandırılmalı. Ulu Beden,Yedi kardeş ve Nur burcu etrafında hızlı istimlak yapılmalı. Suriçi'nde sadece faytonların gezmesine izin verilmeli. -Dicle vadisi projesi gerçekleştirilmeli. Diyarbakır'a özgü güvercin sektörü desteklenmeli. Ergani-Otluca köyündeki Enuş Peygambere kabrine giden yol asfaltlanmalı. Sasanilere ait Kikan mağaralarında kazı çalışması yapılmalı. Eğil ilçesinde yamaç paraşütü, kano yarışması, su altı turizmi gibi hususlara destek verilmeli. Eğil Selman Kalesine ve çevresindeki mağaralara ulaşmak için yol yapılmalı. Karacadağ'da yazın bungalow tipi evlerin yapılmalı."

14 yıl önce