|

DSİ, doğuda destan yazıyor

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, "Diyarbakır merkez olmak üzere Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin illerine hizmet vermekteyiz. Projelerin tamamı bittiğinde takriben 4 milyon dekar araziyi suyla buluşturmuş olacağız. Suya olan yatırım bölge halkının refah seviyesini yükseltecek" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 27/06/2012 Çarşamba
Güncelleme: 17:11 - 27/06/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
DSİ, doğuda destan yazıyor
DSİ, doğuda destan yazıyor

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında GAP Eylem Planı'nı açıklamasından sonra DSİ çalışmalarının hızlandığını ve bu sayede DSİ'nin GAP projeleri ile birlikte Doğu'da ve Güneydoğu'da destan yazdığını söyledi. DSİ 10. Bölge Müdürlüğü'nün 5 ilden oluştuğunu ve 41 bin 163 kilometrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiğini anlatan Turkay Özgür, "Diyarbakır merkez olmak üzere Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin illerine hizmet vermekteyiz. Bölgemizde su ve toprak kaynaklarını geliştirmek için ekibimizle birlikte çok gayretli bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'in 2008 yılında Diyarbakır'da GAP Eylem Planı'nı açıkladıktan sonra çalışmaların hızlanması bizi de çok mutlu etti. Biz inanıyoruz ki; bu dönemde bölge müdürlüğümüzde ve GAP Eylem Planı dâhilinde olan illerde görev yapan arkadaşlarımız tarihe damgalarını vuracak. Suya olan yatırım bölge halkının refah seviyesini yükseltecek. Bu anlamda DSİ; özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde destan yazıyor. Yatırımların başladığını ve hızlı bir şekilde inşaatına devam edildiğini bizzat gören Diyarbakır ve bölge halkının da DSİ'ye müteşekkir olduğunu özellikle belirtmek isterim' dedi.

GAP EYLEM PLANI YATIRIMLARI HIZLANDIRDI

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü'nün uhdesinde yapımına devam edilen baraj ve sulama projelerinden ve bu projeler bittiği zaman bölge halkına sağlayacağı faydalardan da bahseden Özgür, "DSİ 10. Bölge Müdürlüğü olarak 5 ilde çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle 2008 yılında GAP Eylem Planı'nın açıklanmasından sonra Diyarbakır'daki sulama projelerimiz büyük bir ivme kazandı. En önemli projelerimizden biri Silvan Projesi, diğeri de Kralkızı-Dicle Projesi'dir. Bugün biz Silvan Projesi kapsamında Silvan Barajı, Pamukçay Barajı, Ambar Barajı ve Silvan İletim Tüneli projelerini hayata geçirdik. Silvan Projesi toplamda 6 milyar TL bedelinde bir projedir. Silvan Barajı, projenin en önemli su kaynağıdır ve bununla birlikte 7 tane depolama tesisi olacak. Silvan Projesi, 2 milyon 450 bin dekar alanı sulayacak bir projedir. Bunun 1 milyon 930 bin dekarı cazibeli sulama alanıdır. Yani suyun kendiliğinden aktığı, sulama için enerji harcanmayacağı alanlardan bahsediyorum. 2016 yılında bitirmeyi hedeflediğimiz Silvan Projesi bittiği zaman ülkemize 880 milyon TL sulamadan, 120 milyon TL de enerjiden olmak üzere toplam 1 milyar TL katkı sağlayacak ve 6 yılda kendisini amorti edecek. Tarımla uğraşan vatandaşlarımız 1 üründe 1 kazanırken artık 1 üründe 5 kat, 2 üründe en az 12 kat fazla kazanacak. Bir diğer önemli projemiz de Kralkızı-Dicle Projesidir. Kralkızı-Dicle Projesi'nde GAP Eylem Planı kapsamında cazibe ana kanalının Diyarbakır Şehir Çıkışı'na kadar mevcut su kanalına takriben 202 kilometrekarelik ana kanal ihalesini yaptık ve çalışmalara başladık. Bu proje sayesinde suyu Dicle Barajı'ndan alıp Savur Ovaları'na kadar akıtacağız ve 1 milyon 300 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. Halen yapımı devam eden Batman Sağ Sahil Sulaması İnşaatı da Diyarbakır'a hitap eden ve 185 bin dekar alanı sulayacak bir projedir. Bu projelerin tamamı bittiğinde takriben 4 milyon dekar araziyi suyla buluşturmuş olacağız" diye konuştu.


12 yıl önce