|

Eskişehir'e helali hoş olsun

Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nın genişletilmesi inşaatının temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı bir törenle atıldı. Pisti uzatılmasına maliyeti yüzde 20 yükseltir diye karşı çıktıklarını belirten Yıldırım, "Eskişehir'e helali hoş olsun. Yüzde 20'de 30'da fazla veririz yeter ki havaalanı tıkır tıkır çalışmaya devam etsin' dedi.

Abdullah Yeşilkaya
00:00 - 4/03/2009 Çarşamba
Güncelleme: 17:23 - 4/03/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Eskişehir'e helali hoş olsun
Eskişehir'e helali hoş olsun

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Havaalanının pistinin uzatılması ve genişletilmesi amacıyla başlatılan inşaat çalışmalarının temelini attı. Yıldırım, "Bu havaalanının pistini uzatacağımız zaman (havaalanının kapanması gerekiyor) dediler. (Ne yaparsanız yapın pist kapanmadan bu işleri yapın) dedik. (Maliyet yüzde 20 yükselir) dediler. Eskişehir'e helali hoş olsun, yüzde 20'de 30'da fazla veririz, yeter ki havaalanı tıkır tıkır çalışmaya devam etsin" dedi.

Yıldırım, Eskişehir'in ulaşımı, kültürü, tarihi ve sanayisi bakımında Anadolu'nun kavşak noktasında bulunduğunu kaydetti. Uçak motorlarının, Devrim arabasının yapıldığı Eskişehir'in adının eski olmasına karşın hep yeni şeyler yaptığını ifade eden Yıldırım, "Yeniliklerin yapıldığı, ülkenin kalkınmasının lokomotifi olan bir şehir" dedi. Ankara'dan Eskişehir'e 10 gün sonra hızlı tren çalışmalarının başlayacağını ifade eden Yıldırım, "Açılışını da Başbakanımız Eskişehir'de yapacak. Ankaralılar bu açılışın Ankara'da yapılmasını istedi. Ancak, Başbakanımıza (Bu trenin açılısı Eskişehir'de olmalı. Çünkü Eskişehir ilklerin şehri, Eskişehir farklı) dedim" diye konuştu.


TIKANAN DAMARLARI AÇIYORUZ

Yıldırım, Eskişehir'de 2003'den bu yana bölünmüş yol miktarında yüzde 69 artış yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: 'Beş tane katlı kavşağı ve üç şeritli yollarıyla Eskişehir şehir geçişini tamamlıyoruz. Bir de Güney Çevre Yolu projesi var. Onun da projesini yaptık bitirdik. Çalışma usulümüze göre yaptığımızı boyarız. Onu bitirir ondan sonrakine sıra gelir. Her şeye söz verip içinde boğulup kalmak çalışma usulümüzde yoktur. Bakın İstanbul'u Antalya'ya, Eskişehir'e, Bursa'ya ve Kütahya'ya bağlayan ve ölüm yolu olarak adlandırılan bu yolları bitirdik. Sadece bu yıl Bozüyük-Mekece-Sakarya yoluna 500 trilyon para harcadık. Yolun bir senede yüzde 50'sini tamamladık. 10 Mayısta Mekece-Sakarya yolu açılıyor. Türkiye'nin tıkanan damarlarını açıyoruz. Bursa-Eskişehir yolu da hemen hemen bitti.'


'MALİYE BAKANI MOTORU SIFIRLADI'

Yaklaşık 1,5 milyor doların üzerinde ihracat yapan Eskişehir'de ticari uçuşların bulunmadığını anlatarak, 'Sivil havacılığın merkezi, Hava Kuvvetlerinin yanında sivil havacılığa en büyük insan kaynağını sağlayan bir merkezimiz Eskişehir. Teşekkür ediyoruz" dedi. Yapılacak pistin uzunluğunun 3 bin metre genişliğinin de 45 metre olcağını belirten Yıldırım, bu konuda AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'den çok yardım gördüklerini de ifade etti

Yıldırım, bu temel atma törenine Maliye Bakanı ile birlikte gelmeyi planladıklarını, ancak kendisinin rahatsızlık geçirdiğini hatırlatarak, 'Maliye Bakanımız ameliyat oldu. Yani motoru sıfırladı. Bakanımızla telefon görüşmesi yaptım. 'Eskişehirlilere çok selamımı söyleyin hasret bitiyor, cuma günü oradayım' dedi' diye konuştu. Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının Eskişehir'e yaptığı projelerin tutarının son 5 yılda 1 katrilyon 355 trilyon lira olduğunu söyledi. Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan da AÜ Havaalanı pistinin uzatılması ve genişletilmesi işinin kamulaştırma bedelleriyle 35 milyon liraya mal olacağını söyledi.Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Vali Mehmet Kılıçlar, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, merkez Odunpazarı ilçe Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, bir uçak hangarının içinde düzenlenen tören yerindeki kürsüde butona basarak inşaatın temelini birlikte attılar.


BÜYÜKERŞEN TÜLOMSAŞ'I UNUTTU

AK Parti Eskişehir Seçim Koordinasyon Merkezi'nde de bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, Eskişehir'de 2003 yılında internet bağlantı hızının kağnı arabası gibi olduğunu belirtti. Yıldırım, "Kentte ADSL yoktu. Bugün 85 bin ADSL abonesi var. Eskişehir bilişimin üssü olmaya çok yakın. Kimi laf yapar, kimi iş yapar. İşimiz hizmet, gücümüz millet. Durmak yok hizmete devam" dedi. Bakan Yıldırım, Eskişehir'e hizmet eden belediye başkanlarının, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'yi (TÜLOMSAŞ) unuttuklarını belirterek, Eskişehir'e iş yapamayan TÜLOMSAŞ'ın İran'a, ABD'ye ve dünyanın her yanına iş yaptığını bildirdi.

15 yıl önce